Ухапшена Јелена Перовић, директорица АСК?

0
јелену

Јелена Перовић; фото: Побједа

Директорица Агенције за спречавање корупције (АСК) Јелена Перовић ухапшена је данас у акцији Специјалног полицијског одјељења (СПО), јавиле су Вијести.

 

Службеници СПО ушли су јутрос са налогом за претрес у зграду АСК.

СПО је блокирао зграду и у току је претрес.

Више детаља за сада није познато. Очекује се званично саопштење.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Буџетска инспекција контролисала је Агенцију у склопу годишњег плана, а налаз је објављен 22. марта. Министарство финансија је тада налаз инспекције упутио је Специјалном државном тужилаштву које је на основу достављене документације формирало кривични предмет, пише РТЦГ.

Тада су из инспекције упозорили на то да је Перовић током 2023. године писала себи прековремени рад и варијабиле, за шта је примила готово 13.500 еура што је, утврдили су из Буџетске инспекције, супротно Закону о зарадама запослених у јавном сектору.

Према првом налазу, диркеторица Агенције је прошле године радила чак 310 сати прековремено, за шта је себи потписала износ од 5.212,10 еура, а дежурала је и у дане празника – 22. и 23. маја и 13. и 14. јула прошле године, за шта је себи уплатила дневнице у износу од 536,78 еура.

Додатних више од 8.700 еура инкасирала је за рад у Радној групи за утврђивање листе јавних функционера.

Према подацима из записника инспекције, Перовић је за период од јануара до јуна прошле године члановима бившег Савјета уплатила на рачун зарада најмање 10.000 еура више у односу на оно што је прописано законом.

“Утврђено је да нису примијењене одредбе члана 31 став 6 Закона о зарадама запослених у јавном сектору. Рјешење о заради доноси радно тијело које их је изабрало, поставило…”, стоји поред осталог у записнику.

Прочитајте још:  Црна Гора -Од Црвене Хрватске до Природне Албаније

Из Агенције су тада, након што је налаз објелодањен, оптужили инспекторке да излазе ис својих надлежности, а медије да раде против јавног интереса:

“Ако већ буџетске инспекторке могу да преузму улогу Уставног суда, могу и поједини медији улогу редовних судова, и то пресуђујући у своју корист, а против јавног интереса”.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *