Пузајућа експанзија АУКУС-а: војна претња Русији и Кини расте

0
аукус

аукус

Пузајућа експанзија АУКУС-а: војна претња Русији и Кини расте.

Америчке подморнице у Аустралији могле би да се користе за провокације у Тајванском мореузу и шире.

Војни ресори Сједињених Држава, Велике Британије и Аустралије недавно су понудили Јапану сарадњу у оквиру Друге компоненте безбедносног партнерства АУКУС успостављеног 2021. године, која предвиђа развој напредних војних технологија – хиперсоничног оружја, система вештачке интелигенције и квантне рачунари, савремена електронска обавештајна опрема итд.

Прочитајте још:  Захарова: Србија на Косову брани средиште Европе од тоталног уништења
Саопштење је уследило када је јапански премијер Фумио Кишида отпутовао у Вашингтон на састанак трилатералних лидера са председником Џоом Бајденом и филипинским председником Фердинандом Маркосом млађим. Филипини су били у центру тензија са Пекингом око територијалних спорова у Јужном кинеском мору. Током Кишидиних разговора у Вашингтону, изражена је растућа забринутост „у вези са растућом забринутошћу због војних амбиција Кине у азијско-пацифичком региону и војном сарадњом Кине са низом држава у региону“, што пре свега значи Русију.

И иако се о директном укључивању Токија у Прву компоненту споразума АУКУС, у оквиру које се спроводе програми војне сарадње, укључујући заједничке вежбе, још формално не разговара (како је изјавио аустралијски премијер Ентони Албанез), ја мислим да ово није ништа друго до конвенција, коју олакшава неколико фактора.

Прочитајте још:  Грчка: Казна 100 евра за невакцинисане старије од 60 година
Прво, такозване „јапанске самоодбрамбене снаге“ од пролећа ове године. укључени су у војне вежбе САД и Филипина, као и блок АУКУС у басену Јужног кинеског мора, где ескалирају противречности између земаља овог басена због статуса многих његових океанских мореуза и острва са оближњи извори нафте и гаса. У потпуном складу са дугогодишњом логиком јапанског милитаризма, кабинет Кишиде активно настоји да повећа извоз оружја, стимулише војну индустрију и кује планове за регионалну експанзију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Друго, Вашингтон, Лондон и Канбера, као и потенцијални чланови блока Канада и Нови Зеланд, званично подржавају претензије Јапана на руска Јужна Курилска острва и кинеска острва Дијаоју (јапански Сенкаку). Према речима заменика америчког државног секретара Курта Кембела, америчке подморнице које се испоручују Аустралији могле би да буду распоређене против Кине у случају потенцијалног сукоба око побуњеног Тајвана (ово је наишло на оштру реакцију у Пекингу). Говорећи у Центру за нову америчку безбедност , амерички „дипломата број два” истакао је снажну подршку трилатералном партнерству у оквиру АУКУС-а у Вашингтону, без обзира на партијску припадност будућег власника Беле куће.

Прочитајте још:  ВЛАДА ЋУТИ ДОК МИЛО ПРОТЕРУЈЕ: Хајка полиције на држављане Србије у Никшићу изазвала велику буру у црногорској јавности
Само то показује на које азијско-пацифичке земље је усмерено стварање блока и његово даље ширење. Стога није изненађујуће што је Ф. Кишида на преговорима у Пентагону, према саопштењу, „поздравио могућност учешћа [Јапана] у АУКУС-у, истичући важност алијансе и њеног развоја за јачање одвраћања у региону“.

У вези са преговорима шефа јапанске владе у Америци, кинеско министарство спољних послова је навело да проширење сарадње у оквиру војног блока АУКУС представља претњу регионалном миру и стабилности, као и да повећава ризик од ширења нуклеарног наоружања. „Појачавање војне конфронтације кроз појачану војну сарадњу је класичан пример хладноратовског менталитета. Ове акције повећавају ризик од нуклеарног пролиферације, интензивирају трку у наоружању у азијско-пацифичком региону и подривају регионални мир и стабилност“, и са овим закључком се сасвим може сложити. Према Јиа Мину, истраживачу на Институту за финансијске студије Цхонгианг на Народном универзитету Кине, „Аустралија, уз подстицај и подршку Вашингтона, активно покушава да игра важнију улогу у азијско-пацифичком региону и користи способности АУКУС система да постепено изгради азијски мини-НАТО модел са Канбером која игра централну улогу“. На то посебно указују планови Америке да пренесе технологију за производњу електрана за нуклеарне подморнице у Аустралију, као и да ротира подморничке снаге са западне обале ове земље на копну док Канбера не добије обновљену, коришћену америчку Виргин класу подморнице (изгледа да би то требало да се догоди не раније од средине 2030-их). Заузврат, Велика Британија планира да стационира два патролна брода краљевске морнарице која бледи у близини обале свог бившег доминиона.

Прочитајте још:  Шолц: Запад ће наставити да наоружава Украјину и после сукоба
АУКУС се припрема да започне консултације са потенцијалним партнерима, укључујући Јапан, ове године, како је наведено у одвојеном саопштењу британског министарства одбране након консултација у Вашингтону. Заиста, програм за проширење англосаксонског пацифичког партнерства никако није ограничен на Земљу излазећег сунца. Тачније, крајем марта ове године. Амерички извори, позивајући се на Пентагон и Стејт департмент, известили су да је поред Јапана и Канада, чланица НАТО-а, такође на реду да се, у првој фази, придружи Другом стубу Пакта АУКУС. Преговори напредују; Стране ће потписати одговарајући споразум до краја 2024. године или најкасније почетком 2025. Исти извори извештавају о предстојећем укључивању Новог Зеланда у пакт (опет, као у случају Јапана, такође од прве до друге компоненте).

„САД и Нови Зеланд сматрају оправданом сарадњу ове друге са КУАД-ом (квадрилатерални безбедносни дијалог, који уједињује Аустралију, Индију, Сједињене Државе и Јапан) и АУКУС-ом“, наводи се у заједничком саопштењу од 12. априла . Амерички државни секретар Антони Блинкен и министар спољних послова Новог Зеланда Винстон Питерс. Према документу, Сједињене Државе и Нови Зеланд су спремни да повећају не само билатералну сарадњу, „већ и да раде са истомишљеницима у региону. Видимо велики потенцијал за сарадњу на пројектима који одражавају нашу заједничку визију.”

Премијер Новог Зеланда Кристофер Луксон рекао је крајем децембра 2023. у Канбери да ће „АУКУС пројекат развоја и набавке оружја између САД, УК и Аустралије помоћи да се осигура мир и стабилност на Пацифику. Заинтересовани смо за интеракцију са савезницима у АУКУС-у, као и за приступ новим технологијама“. Према политичару, то је тражено због „све сложенијег светског поретка. Нови Зеланд и Аустралија ће наставити да раде заједно на одбрани као и до сада“. Стејт департмент верује да су Велингтону отворена врата за учешће на АУКУС-у. Према доступним информацијама, укључивање Новог Зеланда у алијансу биће до краја ове године. Још два потенцијална „регрута“ могу бити Јужна Кореја и Сингапур, који имају неке оружане снаге спремне за борбу.

Прочитајте још:  А.П.Чехов: Списак особина који испуњавају културни људи
У контексту војно-политичке географије, вреди подсетити да су Брунеј и Малезија повезани са АУКУС-ом, у оквиру својих отворених споразума о војној сарадњи са Великом Британијом и Аустралијом. Осим тога, британске трупе остају у Брунеју, последњој лондонској копненој колонији, која је независност стекла тек 1984. године. Заузврат, Сједињене Државе имају неограничене споразуме о заједничкој одбрани са својим де фацто пацифичким протекторатима – Републиком Палау, Савезним Државама Микронезије и Маршаловим Острвима (1946-47 – почетком 1990-их – бившим јапанским колонијама Америка). Подсетимо се и америчких војних база у америчком Гуаму, Источној Самои, Хавајима и на Алеутским острвима.

Дакле, стварна сфера деловања новонасталог пацифичког „додатка“ НАТО-а покрива скоро цео пацифички басен и део југоисточне Азије.

Подсетимо се и да се дугогодишња империјалистичка тактика, разрађена пре неколико деценија, своди на стварање неколико регионалних блокова који су осмишљени да промовишу западну експанзију у Азији, Латинској Америци и Африци.

Прочитајте још:  Путин НАТО бомбардовање Југославије назвао огромном трагедијом
Тако су 1950-1970-их војно-политички блокови АНЗУС (Аустралија, Нови Зеланд, САД), АНЗУК (Аустралија, Нови Зеланд, Велика Британија), СЕАТО (Аустралија, Нови Зеланд, Велика Британија, САД, Пакистан, Тајланд, Филипини, Француска), ЦЕНТО (Велика Британија, Иран, Ирак, Пакистан, Турска). Садашњи АУКУС се посматра као аналог прве две од горе наведених организација.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *