Русија предлаже строжији закон о страним агентима: УГЛЕДАЈМО СЕ НА АМЕРИКУ!

0
санкције

Закон о страним агентима – контроверза и међународни контекст

Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Руске Федерације, изнео је оптужбе да америчке тајне службе стоје иза протеста у Грузији, који су усмерени против предложеног закона о страним агентима. Медведев је оценио да се у позадини дешавања налази „искусна и позната рука Холивуда“, указујући на општу несвојственост реакције на закон који захтева транспарентност страног утицаја у унутрашње ствари Грузије.

Закон, који предлаже грузијски парламент, усмерен је на регулисање страних агената и захтева од њих да буду транспарентни у својим активностима унутар државе. Иако су такви закони већ на снази у неколико земаља, укључујући Израел, Мађарску и Аустралију, где Вашингтон и Брисел изгледа немају већих примедби, у Грузији је изазвао велике протесте и међународне критике.

Реакције и предлози за промене

Медведев је нагласио да иако Запад има сличне регулативе, примена закона у Грузији је изазвала неприхватљиве реакције због наводног „руског утицаја“ који стоји иза тога. Он предлаже да се узму у обзир и амерички модели, где постоји кривична одговорност за стране агенте, а број таквих агената би требало да се постепено повећава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Русија такође треба да промени закон, узимајући за основу нека америчка правила! На пример, требало би установити кривичну одговорност за стране агенте, као у САД. И постепено повећати број страних агената на хиљаде, као што је то код њих. Уосталом, има достојних кандидата”, закључио је Медведев.

Грузијски парламент разматра предлог закона о ограничавању страног утицаја и лобирања. Документ је жестоко критикован на Западу, где је упоређен са сличним руским правилом, али се притом не помиње амерички закон о страним агентима који је на снази још од 30-тих година 20. века, дакле готово сто година.

Прочитајте још:  „Руска претња!“ – НАТО повећава своје трупе у српским енклавама на Балкану

Милутин Недељковић / Васељенска

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *