Очи целог света на Блиском истоку: Иран и Израел, шта ће даље бити?

0

Недавни напад Израела на иранску амбасаду у Дамаску, у којем су погинули дипломати и високи војни званичници Корпуса исламске револуционарне гарде, означио је знатно заоштравање већ напетих односа између две државе. Ово је први пут да је Израел директно гађао територију Исламске Републике Иран, догађај који је довео до неизбежног војног одговора Техерана.

Иранска амбасада у Сирији, држави која је дугогодишњи савезник Ирана у региону, представљала је кључну стратешку тачку за Иран у његовом проширењу утицаја на Блиском истоку. Иран традиционално користи прокси групе у земљама као што су Сирија, Либан, Ирак, Газа и Јемен за борбу против Израела и западних интереса, али овај директни напад усмерен на дипломатску мисију значајно мења динамику конфронтације.

Следећи развој догађаја у региону био је ирански контранапад. Иран, који је обично уздржан у својим директним војним одговорима преферирајући асиметрично ратовање преко прокси група, овога пута је изабрао директну акцију. Ово представља значајан преокрет у иранској војној стратегији и јасну поруку да ће сваки напад на његову територију бити директно санкционисан.

Ирански напад је изгледа био ефикаснији од очитаваних очекивања, према изјави команданта Корпуса исламске револуционарне гарде Хосејна Саламија. Он је нагласио да је одговор Ирана био не само војни, већ и политички показатељ одлучности Техерана да заштити своје интересе и грађане у иностранству.

Напад и контранапад између Израела и Ирана отвара многа питања о будућности регионалне стабилности на Блиском истоку. Док Иран наставља да се позиционира као заштитник муслиманских интереса у региону, његова војна активност и директни војни одговори могу значајно утицати на међународне односе и стратешке балансе на Блиском истоку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  РЕЗОЛУЦИЈА СБ УН 2231 НЕМА ВИШЕ СНАГУ: РУСИЈА ЋЕ ДАТИ ИРАНУ РАКЕТЕ У ЗАМЕНУ ЗА БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ?

Последице овог сукоба још увек нису потпуно јасне, али је сигурно да ће оне обликовати будуће односе не само између Израела и Ирана, већ и шире међународне заједнице према обе земље.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *