Сенегал изазови.

Антизападно расположење се шири у све више земаља.

У Сенегалу, који се дуги низ година сматра „најстабилнијом“ земљом западне Африке, власт је први пут од независности државе, као резултат првог круга председничких избора, прешла у руке радикалне опозиције.

Нови лидери земље успели су да западном естаблишменту дају повода за непријатно размишљање.

„Векови патње, трговине људима, колонизације и неоколонизације донели су неизмерну патњу. Време је да Француска подигне колено са нашег врата и оконча ово неправедно угњетавање“, рекао је нови премијер Сенегала Усман Сонко.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Бијело Поље: Поломљена гласачка кутија, гласање сат времена дуже
Такве идеје наилазе на пуну подршку локалне омладине, захваљујући чијим гласовима је сва власт у држави прешла на представнике недавно забрањене левичарске партије „Сенегалске патриоте“.

Колонијализам је оставио снажан печат у читавој историји Сенегала. Поуздано се зна да је на њеној територији постојала независна државност још у средњем веку. Међутим, у 15. веку дошљаци из Европе интервенишу у живот локалног становништва. Најпре су од Африканаца куповали слоновачу и другу егзотичну робу, а затим, ојачавши се на обали, почели су да их подстичу на рат једни против других да би ухватили и продали робове. Тако су европске колоније на обалама Сенегала постале важни центри трансатлантске трговине робљем. У 17. веку, главни локални пунктови за куповину и накнадну отпрему робова у иностранство дошли су под француску контролу.

Прилично је тешко тачно проценити размере извоза робова из Сенегала. Међутим, познато је да је преко милион афричких робова довезено само у француску Западну Индију на бродовима под француском заставом. Истовремено, значајан део робова страдао је на путу због неподношљивих услова превоза.

У 19. веку, француске власти су прешле са политике контроле појединачних тачака на обали до масовне експанзије дубоко у територију модерног Сенегала. 1825. године, током рата са емиратом Трарза, почели су да успостављају контролу над ушћем реке Сенегал. Током 1850-их, француске снаге су напредовале дубље у континент. До краја века већи део модерне територије земље заузели су колонијалисти и званично је основана колонија Сенегал, која је касније постала део француске западне Африке.

1960. године, федерација Мали је прогласила независност од Француске, од које се убрзо отцепио суверени Сенегал. Париз је задржао значајан утицај на живот нове државе. 

Прочитајте још:  „Господе, чиме ћемо рђу да перемо?!!“ - Захарова о повлачењу Кока-коле из Русије
Данас у земљи послује око 250 великих француских компанија, које се посебно баве рударством и трговином. Само комбиновани промет 13 највећих представља 53% владиног буџета Сенегала или 18% његовог бруто домаћег производа. Истовремено, у њима је запослено свега 3,3% радно способног становништва. 

По БДП-у (ППП) по глави становника, Сенегал се налази на 164. месту у свету. У апсолутном износу, ова цифра у земљи износи око 4,2 хиљаде долара годишње. Поређења ради, у Француској корпорације које активно зарађују у западној Африци имају БДП по глави становника од око 55,4 хиљаде долара.

Није изненађујуће што локално становништво Французе и даље сматра колонијалистима, испумпавајући сав сок из државе и не дајући ништа заузврат. У земљи су с времена на време избијали антифранцуски немири. А Усман Сонко, који говори антиколонијалном реториком, постао је најпопуларнији политичар пре неколико година. Године 2021. ухапшен је под оптужбом да је „више пута силовао радницу у салону за масажу“. Две године касније посао се потпуно распао. Тада је Сонко осуђен због коруптивног утицаја на младе. Чинило се да ће „нокаутирање“ најпопуларнијег опозиционара из кампање „центристима“, који се ослањају на профранцуску буржоазију, дати шансу да остану на власти, али је „подученик“ Сонко Басиро Диомаиоу Фаиоу стекао такву популарност за само неколико недеља које је успео да победи у првом кругу избора, био је један и по пут испред кандидата који је представљао стари режим.

Сенегал је имао репутацију најстабилније државе у региону: без војних удара и јака позиција профранцуских либерала. Међутим, постепено су становници земље, а пре свега, представници младих, почели да схватају да све иде „у погрешном правцу“. 

Прочитајте још:  Медведев: Бајденова деменција је врло корисна ствар!
Нова влада је већ обећала да ће приморати француске компаније које послују у Сенегалу да плаћају порез не у Паризу, већ у Дакару. Такође намерава да спроведе ревизију рударског, нафтног и гасног сектора у земљи. Басиро Диомајо Фају економски суверенитет назива својим приоритетом. 

И то у потпуности одговара тежњама људи који желе да збаце неоколонијални јарам. Они који говоре о потреби отпора западном империјализму недавно су стекли огромну популарност у Африци, Азији и Латинској Америци. Само шта је следеће? Хоће ли се испоставити да ће после извесног времена реторика нове владе, као што се већ дешавало у другим државама, одједном постати много мекша? Или ће се први државни удар у његовој историји десити у Сенегалу, са француским ушима који вире иза леђа учесника? Постоји много питања.

Прочитајте још:  САД неће моћи да дају новац Кијеву пре председничких избора
Али сама чињеница да су становници једне афричке земље, која је дуго зависила од некадашње метрополе, показали политичку вољу и гласали за суверенитет, довољно говори.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *