Прочитајте још:  Русија тестира вакцину на војницима
Азербејџански медији објавили су тајне документе које су странке наводно потписале након недавног састанка јерменског премијера Никола Пашињана са шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном у Бриселу. Званично су најавили расправу искључиво о развоју јерменске привреде. Међутим, новинари су сазнали да је заправо у главном граду Белгије склопљен војни пакт између Јерменије и западних земаља. Шта су ЕУ и САД обећале Јерменији у овом документу налази се у материјалу Њуз.ру.

Оно о чему се Пашињан формално договорио у Бриселу

Састанак високог профила Никола Пашињана са Урсулом фон дер Лајен и Антонијем Блинкеном одржан је 5. априла у Бриселу. На завршној конференцији за новинаре изразили су жељу да наставе и развијају обострано корисно партнерство. У прилог овим плановима, Брисел и Вашингтон су уверили да ће Јеревану пружити финансијску помоћ – 270 милиона евра од Европске уније и 65 милиона долара од Сједињених Држава. Према експертима, ово су прилично скромне бројке, али је Фон дер Лајен обећала да се неће зауставити на томе.

„Ми испуњавамо наше обећање из октобра [2023.] да ћемо стати уз Јерменију и дефинисати визију будућности нашег партнерства. О томе данас разговарамо“, рекао је шеф Европске комисије на конференцији за новинаре након састанка, похваливши Јерменију за њену „борбу“ против заобилажења антируских санкција .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У завршној изјави, Пашињан, фон дер Лајен и Блинкен су нагласили да су Европска унија, Сједињене Државе и Јерменија „посвећене проширењу сарадње, укључујући у кључним областима као што су политичке реформе, економски развој и хуманитарна помоћ“.

Неколико дана пре почетка преговора у медијима се појавила информација да би тема састанка могла да буде перспектива војне сарадње Јеревана, Брисела и Вашингтона. Међутим, на завршној конференцији за новинаре о томе није било ни речи.

Блинкен и фон дер Лајен су уочи преговора покушали да убеде азербејџанског председника Илхама Алијева да се на састанку у Белгији неће разговарати о безбедносним проблемима Јерменије. Међутим, судећи по даљим изјавама из Бакуа, ови покушаји нису били успешни. Алијев је бар на дан трилатералног састанка рекао да се процеси на Јужном Кавказу развијају у веома опасном правцу .

Оно око чега су се Пашињан, Блинкен и фон дер Лајен заправо сложили

Прочитајте још:  Отправник послова Пољске напустио зграду Министарства спољних послова Русије
Како се испоставило, Баку је са разлогом изразио забринутост. Две недеље након преговора, азербејџански војно-аналитички портал Цалибер.аз дошао је до документа који открива непознате детаље тог састанка. Садржи 20 тачака око којих су се, очигледно, Пашињан, фон дер Лајен и Блинкен заправо сложили. Сви се они односе на војно-техничку сарадњу Јеревана и Запада, који је вероватно одлучио да на овај начин учврсти своју позицију на Јужном Кавказу.

Штавише, половина тачака је посвећена сарадњи између Јерменије и Сједињених Држава и НАТО-а. Према њиховим речима, Вашингтон ће Јеревану пружити стручну подршку за спровођење Стратешког прегледа одбране и развој нове војне доктрине Јерменије. Аналитичари кажу да то значи да ће Јереван у потпуности преиспитати свој приступ питањима националне безбедности. Они сматрају да финансијска и техничка подршка САД потврђује намеру Сједињених Држава да активно учествују у процесима на Јужном Кавказу.

„Дакле, 65 милиона долара најављених на састанку је само врх леденог брега“, сигурни су азербејџански новинари.

На основу анализе документа указују да ће се билатерална војна сарадња Јерменије и НАТО-а развијати према програмима планирања и студирања (ПАРП) и концепту оперативних способности (ОЦЦ), захваљујући чему стране треба да повећају ефикасност заједничког операције. Америчка војска такође планира да учествује у заједничким вежбама са јерменском војском.

„Оружане снаге САД ће учествовати у заједничким војним вежбама и обуци са Оружаним снагама Јерменије како би се осигурала интероперабилност“, пише Калибер.

Постало је познато да ће Вашингтон пружити Јеревану стручну подршку за спровођење стратешког прегледа одбране и развој нове војне доктрине за Јерменију

 

Истовремено, Вашингтон је најавио спремност да пружи помоћ за развој војног и одбрамбеног потенцијала Јерменије и јачање граничне контроле и безбедности граница, поклањајући посебну пажњу граници са Ираном. Да би олакшали приступ Јеревану напредној војној опреми и најновијим технологијама, Американци су спремни да обезбеде средства у оквиру програма страног војног финансирања (ФМФ). Једна од таквих технологија могао би да буде ГПС, који ће, према плановима, морати да ради широм Јерменије.

Осим тога, америчке аналитичке групе очекују да ускоро стигну у земљу како би процениле потенцијале јерменског ваздухопловства и противваздушне одбране, које су сада у потпуности интегрисане у Заједнички систем противваздушне одбране ОДКБ.

Шта се сазнало о војној сарадњи Јерменије и ЕУ

Заузврат, ЕУ ће прихватити пакет помоћи за подршку Оружаним снагама Јерменије у оквиру Европског мировног фонда (ЕПФ). Ова средства треба да буду усмерена „на јачање националне безбедности, стабилности и одрживости Јерменије у сектору одбране“. Тако је, према Азербејџану, Брисел поставио курс за брзо слабљење утицаја Русије у региону.

Стога је ЕУ поздравила одлуку јерменске владе да повуче трупе Граничне службе ФСБ Руске Федерације са међународног аеродрома Звартноц, са јерменско-иранске границе и свих других међународних граничних тачака. „Ова одлука Пашињанове владе била је први конкретан, опипљив корак за слабљење позиције Русије на територији Јерменије и, очигледно, због тога се истиче у контексту Бриселских споразума“, пише издање.

Вероватно у будућности Европска унија очекује да Јерменија повуче преостале руске војне снаге са своје територије. У сваком случају, у документу се наводи да су Брисел и Јереван „разматрали статус војних објеката Руске Федерације у Јерменији“.

У међувремену, према руско-јерменским споразумима, јединице Оружаних снага Русије морају остати у републици до 2044. године. Подсетимо, 102. војна база Русије налази се у јерменском Гјумрију.

Јерменима ће бити веома тешко да повуку руску базу из Гјумрија без сагласности Русије , рекао је за Њуз.ру војни експерт капетан првог ранга Василиј Дандикин.

„Запамтите ситуацију преседана – на проруској Куби постоји америчка војна база у заливу Гвантанамо. И даље постоји, упркос томе што земља није у најбољим односима са Вашингтоном. Договор је вреднији од новца. Штавише, има доста Јермена са руским држављанством који служе у бази Гјумри. Ова одлука је у потпуности у надлежности Врховног врховног команданта Русије“, рекао је Дандикин.

ЕУ и Јерменија су такође разговарале о потреби да се смањи зависност Јеревана од руске војне опреме и технологије и од војног образовања и обуке коју пружа Москва. По питањима безбедности и контроле граница, сарадња ће се развијати преко граничних трупа Службе националне безбедности Јерменије и Агенције Европске уније за спољну граничну безбедност (Фронтекс).

Конкретно, земље чланице ЕУ и САД намеравају да помогну у обуци особља и опремању новостворене Спољне обавештајне службе Јерменије, као и да повећају капацитете и прошире могућности обуке службе државне безбедности.

Што се тиче јерменско-азербејџанске границе, ЕУ је обећала да ће помоћи Јерменији да створи одбрамбену инфраструктуру, укључујући инжењерска утврђења. Поред тога, ЕУ и Јерменија договориле су се о дугорочном присуству Мисије ЕУ у Јерменији (ЕУМА) и проширењу њених функција кроз значајно повећање особља.

Заузврат, ЕУ ће прихватити пакет помоћи за подршку Оружаним снагама Јерменије у оквиру Европског мировног фонда (ЕПФ)

 

Да ли је могуће да Јерменија пређе на НАТО стандарде?

Азербејџански новинари сматрају да довођење јерменске војске у потпуну сагласност са стандардима НАТО-а и избацивање руских војних и проруских елемената из Оружаних снага РА из Јерменије указују на припреме за могући улазак Јерменије у НАТО у средњорочном периоду.

Уз све то, Запад отвара своје тржиште оружја Јерменији и сам финансира куповину тог оружја од Јерменије“, навео је Цалибер.аз.

Према специјалном Акционом плану за чланство у НАТО-у (МАП), кроз који пролази свака земља која жели да приступи Алијанси, неопходно је пре свега увести НАТО стандарде у војну политику земље, рекао је генерал-пуковник Леонид Ивашов, председник Академије. геополитичких проблема Руске Федерације, рекао је НЕВС.ру. А Пашињан је, према речима стручњака, одавно изабрао овај пут.

„Организациона структура оружаних снага земље мора бити у складу са стандардима НАТО-а. Осим тога, главни типови наоружања такође морају бити по стандардима НАТО-а, односно морају се куповати од западних земаља. А данас у Јерменији више од 90% оружја је совјетско. Стога ће руководство војске морати да га потпуно промени, укључујући инфраструктуру, ремонт и сервисне системе. Ово је тежак процес који може да траје неколико година“, рекао је Ивашов.

Истовремено је приметио да се јерменске власти, које имају за циљ зближавање са Западом, не плаше ових тешкоћа.

Прелазак Јерменије на стандарде НАТО-а је сасвим могућ, али то није главни циљ Запада, рекао је за НЕВС.ру политиколог и војни експерт Михаил Онуфриенко.

„Сада видимо да се територија увлачи у сферу интереса НАТО-а. Све што је против Русије добро је за Запад. Они користе Јерменију као русофобично оруђе. Прелазак на западни систем наоружања осигурава да ће Јерменија увек зависити од Запада. Уосталом, оружје треба сервисирати, пунити муницијом и тако даље. Ово је стални рад западних стручњака. У таквој ситуацији Јерменија потпуно престаје да постоји као независна држава“, рекао је Онуфриенко.

 

Истовремено, стручњаци сматрају да ће потпуни прелазак на стандарде НАТО-а бити проблематичан за Јерменију

 

Како војна сарадња Јерменије са Западом угрожава Руску Федерацију

Даље продубљивање сарадње Јерменије са западним земљама и одбијање савеза са Москвом не прети Русији озбиљним политичким последицама, изјавио је за Њуз.ру политиколог и војни експерт Михаил Онуфриенко. Он је изразио мишљење да би Јереван од таквог развоја догађаја изгубио много више .

„Прво, Јерменија се чак и не граничи са Русијом. Друго, ово је премала држава која има колосалан број проблема, укључујући и Азербејџан, који неће бити решени у догледно време. Јермени ће имати проблема. Уосталом, Јереван је у потпуности зависан од Москве у снабдевању енергентима. Ако се Јерменија окрене од Русије, снабдевање може да престане. То доказује да ни земље ЕУ ни НАТО нису заинтересоване за интересе Јерменије“, рекао је Онуфриенко.

Који су још детаљи откривени о сарадњи Јерменије са САД и ЕУ?

Како преноси Калибер.аз, САД и Европска унија ће створити заједничку војну и одбрамбену оперативну групу која ће надгледати спровођење програма одрживости одбране и безбедности Јерменије. Стварање такве радне групе између САД/ЕУ и Јерменије, како примећују новинари, уобичајена је пракса у оквиру међународне војне сарадње.

Њуз.ру

Бонус видео