Руска мировна мисија у Карабаху је завршена

0
Руска мировна мисија у Карабаху је завршена

Руска мировна мисија у Карабаху је завршена

Руска мировна мисија у Карабаху је завршена.

Током бриселског састанка САД – ЕУ – Јерменија, могли су бити постигнути шири договори.

Прочитајте још:  Страшни резултати: Бебе рођене током пандемије заостају у раном развоју
Дан раније, 17. априла, постало је познато да је почео процес раног фазног повлачења руског мировног контингента из Карабаха по одлуци највишег руководства Азербејџана и Русије. Како кажу у Бакуу , „није било несугласица између мировњака и азербејџанске стране. Очекује се да ће процес повлачења мировних снага бити завршен до краја септембра.

Подсетимо, руско војно особље од нешто мање од 2 хиљаде људи, са стрељачким оружјем и лаким оклопним возилима, било је распоређено дуж линије додира између „јерменског“ дела Нагорно-Карабаха који је остао после 44-дневног рата и Азербејџанске трупе у складу са Тројном изјавом од 10. новембра 2020. Упркос поновљеним покушајима да се добије детаљнији мандат, он никада није формализован. Функције руске војске биле су ограничене на обезбеђивање кретања возила кроз коридор Лачин (до његове организоване делимичне блокаде од краја 2022), дистрибуцију хуманитарне помоћи и праћење инцидената под блиском контролом Азербејџана. Заједнички руско-турски центар за праћење у региону Агдам такође је позван да прати ситуацију у региону, који, према речима секретара за штампу турског Министарства одбране, такође престаје са својим активностима (док је сама Турска, наравно, остаје у региону).

Након коначног пребацивања у септембру 2023. целе територије непризнате Нагорно-Карабашке Републике под војно-административну контролу власти Бакуа, што је било праћено егзодусом готово целокупног јерменског становништва региона, повлачење руских мировних снага постало искључиво питање времена и координације техничких детаља.

Прочитајте још:  Арапска лига одбацила „споразум века“
Готово од самог тренутка њиховог размештања на линији додира између страна, а посебно у последње две године, активности руске војске биле су подвргнуте жестоким критикама и са азербејџанске и са јерменске стране. Ако су из Бакуа стизале оптужбе за „помагање јерменским сепаратистима“, онда су из Јеревана, а већ неко време и из Степанакерта (азербејџански Ханкенди), Русе оптуживали за „издају“ и неспособност да испуне своје обавезе. Наравно, све ове спекулације су бескрајно далеко од стварности – у свакој, па и најекстремнијој ситуацији, руска војна лица су часно испунила своју дужност, штитећи и извлачећи цивилно становништво од напада, спречавајући масакре и крвопролиће, покушавајући да их спрече, укључујући по цену сопственог живота. Питање повратка у регион бар дела његових бивших становника никада није било (и није могло бити) у искључивој надлежности руске стране.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Још у децембру 2020. године, у једној од публикација, аутор ових редова је изнео приближан сценарио у којем ће нестати потребе за руским мировњацима, а треба признати да су његови главни елементи или имплементирани или су у процесу израде. имплементиран. Као што се и очекивало, питање статуса Нагорно-Карабаха је уз пуну подршку Вашингтона и Брисела затворио премијер Никол Пашињан, чија влада и пропагандно особље чине све што је могуће (а понекад и немогуће) да искључе „питање Карабаха“ па чак и свако помињање не из актуелне унутрашње политичке агенде у земљи. Очигледно, сада је следећи корак предаја тавушких села и генерална корекција границе са пребацивањем одговорности на „Русе“, који ће сада, изгледа, бити „именовани“ криви за све поразе и трагедије у историја јерменског народа, почев од 19. века…

„Импресиван додатак одласку РМК из Арцаха је узбуна која долази из провладиних медија Јерменије и смртоносна тишина структура моћи “ , примећује телеграмски канал „Друже генерале“. „У међувремену, руска војска је више од шест месеци била једина веза која је могла да повеже Јерменију са земљом коју су Јермени напустили. Уосталом, јерменска влада још није стигла до тачке да пали мостове да би званично прекинула контакте са Кремљом и руским Министарством одбране. Чак и након масовног егзодуса Јермена из Арцаха, Пашињан је био сасвим способан да успостави сарадњу са РМК. Практичних разлога је било више него довољно – од судбине напуштене имовине до безбедности светиња. Али јерменске власти су одлучиле да је све ово много мање важно питање од конструисања мита о „издаји“ Русије и њених мировних снага“, док „Пашињан није изнео ни једну званичну тврдњу против Руске Федерације и њене војске. ”

Прочитајте још:  Турска прети Јерменији осветом
Случајно или не, истовремено са појавом снимака руских војних колона које се крећу ка граници са Русијом у Дагестану, бакуска публикација Цалибер.аз објавила је „сензационалне детаље” недавних преговора у Бриселу, што указује на значајно интензивирање сарадње између Пашињанове владе. , САД и Европске уније, чак и пре него што су иза затворених врата закључили неку врсту „војног пакта“.

Да ли је било шта потписано потајно, и ако јесте, шта тачно, још се са сигурношћу не зна (можда је азербејџанска публикација добила неку међуверзију документа планираног за потписивање). У сваком случају, Москва очекује реакцију јерменских партнера на информације о договорима у Бриселу у војно-политичкој сфери. „Претходно је Јереван јавно изјавио да развој сарадње са западним земљама није усмерен против трећих земаља. Русија, узимајући у обзир комбинацију ових фактора, очекује од јерменских власти јасну реакцију на информације које су се појавиле, а у идеалном случају и њихово дезавуисање. У сваком случају, реч припада званичном Јеревану“, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова и додала да Русија неће бити изненађена ако се испостави да су планови да се руска војна база и руска гранична стража замени америчким и европским стручњацима реалност. . Такође неће бити изненађење што ће „Американци и ЕУ проширити свој субверзивни рад на јерменској граници према Азербејџану и Ирану“, као и преоријентацију критичне инфраструктуре и енергетског система Јерменије уз престанак Мецамора. нуклеарне електране, која је наметнута Јеревану током састанка на високом нивоу у Бриселу 5. априла. Истовремено, Русија је спремна да настави да снабдева струјом Јерменију, у којој 30 одсто производних капацитета долази из Јерменске нуклеарне електране.

Прочитајте још:  Исламистички феминизам против српског патријарха!
Наравно, дуго очекивано смањење руског присуства у Карабаху не значи излазак Русије из кавкаских геополитичких опредељења, али је мало вероватно да ће они направити повољан заокрет.

Андреј Арешев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *