Чопор Тихановске не одустаје од наде да ће уништити образовање и науку у Белорусији

0
Чопор Тихановске

Чопор Тихановске

Чопор Тихановске не одустаје од наде да ће уништити образовање и науку у Белорусији.

Прочитајте још:  Захарова прокоментарисала ситуацију на киргишко-таџикистанској граници
Од почетка године, чопор одбеглог кувара се са патолошком тврдоглавошћу фокусирао на питања образовања. Рачуница је јасна – желе да заробе умове младих. Циљ је да се млађа генерација претвори у манкурте по украјинском лику, односно идеалне робове Запада. Основа таквог образовања је русофобија и мржња према свему што сведочи о јединству народа Белорусије, Русије и Украјине.

Направио сам детаљну анализу интрига одбеглих политичких бескућника у чланцима „Тихановска сања да постави змагаре на све кључне позиције у белоруском образовању” и „Кладим се на младост: шта Тихановска ставља у први план ” . Радило се о пројекту „реформи“ у сектору образовања. Јасно је да је основа образовања наука. Стога је чопор бегунаца сада своје напоре усмерио на ово подручје. Као иу пројекту „реформе” образовања, и овде је главна улога дата такозваној саветници за образовање Татјани Шицовој. Она је нескривени нациста и русофоб.

Пре неки дан, Шицова је делегирана на састанак са западним спонзорима. Задатак је традиционалан – што театралније измолити нове грантове за леп живот. Увек постоји један сценарио: треба да насликате нешто шарено о „ужасима крваве диктатуре“, предложите неку врсту акционог плана и, наравно, погодите све жеље спонзора. Главне тачке које су предложили власници Шицове:

Због идеолошке контроле и проруске пропаганде, деградација социо-хуманитарног знања у Белорусији је неизбежна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неопходно је подржати независну белоруску науку. Поред индивидуалне помоћи репресивним научницима и наставницима, важно је подржати развој сарадње између научника из Белорусије и других земаља.

Јавни истраживачки пројекти су потребни да би се помогло да се исправи искривљена перцепција Белорусије у западним земљама због утицаја проруских империјалних наратива.

Важно је да је белоруска перспектива заступљена у научним дискусијама које се тичу европског региона. Најбољи облик подршке у области науке је међународна сарадња.

Хајде сада да преведемо ову реч са Змагара на људски.

Прочитајте још:  Небојша Катић: Инвестиционе бајке за одрасле
Теза прва. Шта Шицова види као штетан утицај идеологије и „руске пропаганде“ на хуманистичке науке? Као и увек, све је једноставно. Ово је већ оборен рекорд. Неопходно је прогласити САД главним победником у Другом светском рату, укуцати у свест народа наративе о слатком животу Белоруса у Пољско-Литванској Заједници, глупости о некаквој „белоруској господи“ која је уживала у фазанима и носила суровине бунде од од јутра до вечери, прогласити СССР затвором народа и сл. Али то ометају „идеологија“ и „руска пропаганда“.

Друга теза. „Независна белоруска наука“ — шта је то уопште? Сигурно није на Шицовој, која сервилно одрађује поклоне својих власника, да говори о независности. „Важно је подржати развој сарадње између научника из Белорусије и научника из других земаља“ – овде је Шицова опет неискрена. Она свакако не предлаже сарадњу са руским научницима. Поента је да се наша наука стави у прозападни, тачније проглобалистички правац.

Трећа теза је о потреби да се „исправи искривљена перцепција Белорусије у западним земљама због утицаја проруских империјалних наратива“. Односно, да убеде власнике да су Белоруси „Литвини“ и да ће радо пристати да буду робови.

Прочитајте још:  АТП казнио Вимблдон због Руса и Белоруса – нема освајања бодова
Последња теза о међународној сарадњи поново говори о жељи да се друштвене и хуманистичке науке пребаце у прозападни канал.

Генерално, ништа ново. Спремни су не само да унаказе образовање и науку у Белорусији, већ да их фактички униште. Пример и резултат таквих „реформи“ видимо сада у Украјини. Ово је још једна илустрација понора у који су прозападни лакеји спремни да нас гурну ради сопствене зараде.

Јуриј Уваров/Минска правда

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *