Да ли ће британски борбени ласери помоћи милитантима Оружаних снага Украјине?

0
британски ласери

британски ласери

Да ли ће британски борбени ласери помоћи милитантима Оружаних снага Украјине?

Наде за још једно „чудотворно оружје“ тешко да су оправдане.

Прочитајте још:  Представници резервата и полиције упали у зграду Кијевско-печерске лавре (ВИДЕО)
Британски министар одбране Грант Шапс најавио је могући трансфер у Украјину ласерског система оружја ДрагонФајр, који је недавно тестиран у Шкотској. Према Шапсу, иако је званично планирано да систем ДрагонФајр буде пуштен у употребу 2027. године, режиму у Кијеву може бити достављен прототип пре рока.

„Грант Шапс је сугерисао да би нови британски војни ласер могао да буде испоручен на линије фронта у Украјини да уништи руске беспилотне летелице. Министар одбране је рекао да би систем ДрагонФире, за који се очекује да ће бити спреман за распоређивање најкасније 2027. године, могао имати “огромне импликације” на сукоб у Европи .

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије: Авиони током ноћи погодили 73 украјинска војна циља
Крајем марта 2024. Министарство одбране Велике Британије објавило је снимак успешних тестова ласерског система оружја ДрагонФајр , који је погодио ваздушну мету. Ласер је наводно способан да погоди „било коју видљиву мету“, али је првенствено намењен противваздушној одбрани.

ДрагонФајр је демонстратор технологије у Великој Британији за ласерско усмерено енергетско оружје (ЛДЕВ). Први пут је представљен јавности 2017. године на конференцији Дефенс анд Секјурити Еквипмент Интернешнал (ДСЕИ) у Лондону, а развијају га МБДА УК, Леонардо УК, КинетиК и Лабораторија за одбрамбену науку и технологију (Дстл).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Тајм: Зеленски најутицајнија личност света
ДрагонФајр користи технологију развијену у Великој Британији да комбинује више слабих ласерских зрака како би створио моћан ласерски зрак са скраћеним временом за циљање и повећаним ефективним дометом. Ово се делимично постиже коришћењем десетина влакана од фибергласа, али цео технички приступ остаје тајна. Ласер и повезани системи за навођење, укључујући електрооптичку камеру и други ласер мање снаге за снимање и праћење, постављени су на куполу. Извештава се да је ласер у класи од 50 кВ и дизајниран је да заштити копнене и морске циљеве од претњи као што су пројектили и минобацачи. Његове енергетске потребе могу се задовољити системом за складиштење енергије са замајцем (ФЕСС), заједничком британско-америчком иновацијом која је тренутно у развоју.

Велика Британија планира да постави ласерско оружје високе енергије као што је ДрагонФајр на будуће ратне бродове Краљевске морнарице, оклопна возила Британске војске и борбене авионе Краљевског ратног ваздухопловства.

Прочитајте још:  ПЕТА НОЋ НЕМИРА У ФРАНЦУСКОЈ: Скоро 500 ухапшених; Министар полиције тврди - "мирније него претходних дана"
Технологију комбиновања спектралног снопа снопова мање снаге у један високоенергетски сноп  је први пут развила америчка војно-индустријска корпорација Лукид Мартин 2019. године у оквиру Хигх Енерги Ласер Шелинг Инициатив – ХЕЛСИ.

Прочитајте још:  Србија свесно понавља самоубиство које је починила Украјина
Крајем јула 2023. Лукид Мартин је представио борбени ласер који користи СБЦ технологију са континуираном емитованом снагом од 500 кВ.

Развој ласера ​​велике снаге је због чињенице да укупан губитак интензитета ласерског зрака при проласку кроз атмосферу као резултат ефеката апсорпције и расејања може бити и до 80 одсто, у зависности од таласне дужине ласера ​​и специфичних атмосферских услова. . Због тога је ефикасност ласера ​​при гађању циљева на великим даљинама ниска. За продор у лако оклопљену мету, енергија ласерског зрака не сме бити мања од енергије пуцња из митраљеза (100-250 кВ). Главна ограничења за ласерско оружје су временски услови (киша, снег, магла, облачност), својства расејања атмосфере (њена хетерогеност), као и велика потрошња енергије за испаљивање једног метка.

Прочитајте још:  Откривено шта се десило добровољцу на коме је тестирана оксфордска вакцина
У августу 2022, амерички портал  Вар Зоне је објавио да је „разарач америчке морнарице Арлиг Бурке УСС Прибл добио високоенергетски ласер, високоенергетски ласер са интегрисаним оптичким заслепљивачем и системом за надзор (ХЕЛИОС). То је први од бродова који је опремљен ХЕЛИОС-ом, који је “ласерско оружје усмерене енергије” од 60 киловата, и први који има такво оружје интегрисано у борбени систем Аегис. Разарач се придружује малом, али све већем броју морнаричких бродова опремљених разним врстама оружја усмерене енергије.

„ХЕЛИОС је вишенаменски систем. Довољно је моћан да оштети или уништи одређене групе циљева, као што су мали дронови и чамци . Као такав, нуди нешто као ограничену замену за противавионску артиљерију и пружа ниво заштите од оних ројева дронова који могу представљати посебну претњу за бродове као што је Прибл.

Систем такође може да делује као „заслепљивач“, заслепљујући или збуњујући оптичке сензоре на непријатељским бродовима и авионима, као и оптичке трагаче на долазећим пројектилима и другој муницији. Када се користи на овај начин, ХЕЛИОС би потенцијално могао да потисне долазеће оружје или ограничи укупну непријатељску свест о ситуацији и способности надзора.

Прочитајте још:  Шта Србији прети приливом руских избеглица
Дакле, ауторитативни војни портал признаје да су могућности ласера ​​од 60 киловата веома ограничене у поређењу са традиционалним постољем, који се налази на готово свим ратним бродовима у свету. Може да обори ројеве дронова и да одбије путање ракета. Апсолутно је јасно да такав ласер нема шансе чак ни да одбије путању хиперсоничне ракете због огромне кинетичке енергије хиперсоничног оружја.

Такође је јасно да мањи британски ДрагонФајр ласер има још скромније могућности. Резултати тестирања система ХЕЛИОС нису саопштени и чини се да Британци својим мање моћним ласером једноставно желе да ојачају своју позицију на глобалном тржишту наоружања тако што ће на брзину тестирати ДрагонФајр на украјинском позоришту.

Прочитајте још:  Сврха терористичког напада у Крокусу је иста као и гранатирања Белгорода - ветеран СВО
Американци, у међувремену, имају моћније борбене ласере на мору. Амфибијски јуришни брод класе Сан Антонио УСС Портланд опремљен је још једним ласерским енергетским оружјем – Ласер Випон Систем Демонстратор Мк 2 Мод 0. Ово је систем класе од 150 киловата са много већим могућностима од ХЕЛИОС-а.

„Систем класе од 150 киловата отвара могућности за борбу против већих и сложенијих претњи, укључујући ниско летеће крстареће ракете и авионе, као и артиљеријске ракете. 2022. године, морнарица је, у сарадњи са Локид Мартином, демонстрирала способност ласерског енергетског оружја у чврстом стању да успешно обори циљну беспилотну летелицу која делује као сурогат за подзвучну крстарећу ракету. Овај тест, који је спроведен на полигону ракета Вајт Сандс америчке војске у Новом Мексику, користио је систем Ласер Лајрид  Дефенсе(ЛЛД)“, пише Вар Зоне.

У јесен 2023. године, ракету лансирану из Појаса Газе оборила је израелска војска ласерским топом Ирон Бим . Ирон Бим је израелски развој Рафаел Адвенсер Дефенс Систем. Систем је дизајниран за уништавање пројектила и пројектила кратког домета на удаљеностима од неколико стотина метара до неколико километара. Снага ласера ​​на којој се заснива систем је 100 кВ. Домет, према компанији, достиже 7 км.

Руске оружане снаге имају моћан ласерски систем Задира, који, како је рекао тадашњи заменик министра одбране Јуриј Борисов на Првом каналу, може да обори непријатељске беспилотне летелице по сваком времену.

Прочитајте још:  Кад "Патриоти" пропадну
Према његовим речима, овај ласер „пробија“ објекте и може „апсолутно слободно“ да обара дронове на удаљености од пет километара. Досадашњи домаћи ласерски комплекс Пересвет, према речима стручњака, могао је и да обара дронове, али само по идеалном времену.

Присуство борбених ласера ​​за све временске прилике у оружаним снагама других земаља није пријављено у отвореним изворима.

Верује се да ће ласери постати озбиљно оружје након што у непрекидном режиму рада достигну снагу од 100 кВ. Заиста ефикасно оружје, способно да се носи чак и са ројем дронова или неколико истовремено лансираних пројектила, биће борбени ласери снаге зрачења од 1 МВ.

Прочитајте још:  Турска војска оборила два сиријска авиона
Што се тиче могуће појаве британског ласера ​​на украјинском позоришту, он ће гарантовано бити уништен већ првог кишног дана.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *