Русија: Да ли су нам потребна нова „браћа“?

0
мигранти код ростова

мигранти код ростова

Русија: Да ли су нам потребна нова „браћа“?

„Крим је у „жутом“ нивоу опасности од тероризма, што подразумева појачане мере предострожности, превенције и ограничења. Дакле, процеси миграције радне снаге у садашњој ситуацији захтевају строгу контролу“, рекао је председник Кримског парламента Владимир Константинов. Према његовим речима, „политичка нестабилност, екстремизам и тероризам често мигрирају заједно са људима“.

Напоменуо је и да је “наш приоритет безбедност наших људи, а тек онда хуманост према онима који траже бољи живот на нашој земљи”. Раније је шеф Крима Сергеј Аксенов саопштио да је својим указом забранио на шест месеци пружање посла на основу патената странцима у 35 врста привредне делатности. Према његовим речима, на Криму је идентификовано више од 500 људи који су кршили миграционе законе, од којих је око 100 радило на црно.

То су кримски трендови данас, узроковани реалностима миграционе политике у земљи. Ови трендови нису се појавили јуче, и то не само на Криму. Они су типични за огромну већину региона земље. Уз њих, појавили су се и други трендови везани за иностране миграције у Русију, који генерално нису нимало позитивни. Ауторитативно мишљење о овом питању недавно је у интервјуу за Известију изнео директор ВТсИОМ Валериј Федоров.

„У протеклих 13-15 година однос према мигрантима у Руској Федерацији се значајно побољшао“, напомиње он. Ипак, сада, након терористичког напада у Крокус Ситију, „заиста видимо избијање антимиграционог расположења. Али ово је управо избијање које је против дугорочног тренда. Кажу, „раније су се региони борили за инвестиције, а данас се боре за људе“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Федоров је даље нагласио да су „имигранти као радни ресурс спас за наш посао“. 

Директор ВТсИОМ је закључио: „Наравно, антимиграциони осећаји постоје. Они ће вероватно увек бити сачувани. Али економија и демографија данас говоре да смо без имиграције мртви.” Констатација никако није двосмислена, али се дешава у нашем друштву, посебно у руском пословном окружењу. 

За то је обезбеђена и одговарајућа теоријска основа. Тако је Институт за предузетништво и економски развој недавно известио, према писању Известија, да је у Русији повећана потражња за нискоквалификованим стручњацима, чији је недостатак 42,5%. Како је рекао шеф института Артур Гафаров, потражња за техничким стручњацима ниске и средње квалификације ће се убрзано повећавати у наредних пет година, за кључне области ће бити потребно око милион запослених нашег производног сектора.” Привредници ретко говоре о повећању продуктивности рада, зашто би то било тако?

Прочитајте још:  Русија: Ако Брисел украде замрзнута руска средства, Москва ће запленити имовину ЕУ
Истовремено, Никита Бугров, директор хх.ру за рад са стратешким клијентима, рекао је за Известију да је потреба за кадровима за тржиште рада у Русији 1,9 милиона људи. Такође је приметио да је у фебруару 2024. незапосленост у земљи достигла историјски најнижи ниво од 2,8%. Истовремено, радно становништво Руске Федерације је око 75 милиона људи.

Има и других, не мање занимљивих, бројева. На пример, према веб страници МигрантВиса од 01.07. ове године број миграната регистрованих у Русији 2024. износио је 16,5 милиона људи. (пре Цовид-а 2019. било их је 14,5 милиона). А према подацима Института за демографска истраживања Руске академије наука, од фебруара ове године у Русији има до 4 милиона илегалних миграната. Међутим, стручњаци признају да је немогуће дати тачну цифру. Може се говорити чак о 6 (шест) милиона илегалних имиграната. Дакле, елементарни прорачуни показују да је однос радног становништва наше земље, односно њене реалне социо-економске подршке, и посетилаца достигао одређене алармантне границе које могу угрозити безбедност Русије. Када су, рецимо, мигранти штрајковали у једном од јужноруских предузећа, обустављена је производња стратешких производа који су били критични за Северни војни округ. Постоје ли гаранције да се то неће десити у другим предузећима? Наравно да не.

Очигледно, већина нас нема ништа против људи из централне Азије. У Русији су и даље очуване совјетске традиције међунационалне хармоније, које су заједно са правом на државност пренете у СССР из Руске империје. 

Међутим, за савремену Русију проблем етничког криминала постао је изузетно акутан. У протекле три године мигрантски криминал у земљи порастао је за 25%, саопштило је Министарство унутрашњих послова. А према подацима Истражног комитета, странци су током прошле године починили око 25 хиљада кривичних дела. 

Број тешких и посебно тешких кривичних дела повећан је за трећину, силовања за 11%. У 2023. број злочина које су починили мигранти порастао је за 75%.

Истовремено, имигранти из централне Азије и Закавказја наставили су масовно да пристижу у земљу, укључујући и илегално. Користећи чињеницу да их у Русији већ има на милионе, они су у нашој земљи створили своју паралелну реалност – етничке енклаве – и „морају” аутохтоно становништво. У ствари, Русија свакодневно пати од посетилаца, могло би се рећи, борбених губитака у позадини. Шеф руског Министарства унутрашњих послова Владимир Колоколцев назвао је ситуацију са мигрантима контролисаном, али захтева озбиљну пажњу. Такође је сасвим очигледно: против такве хорде странаца није довољан само напор Министарства унутрашњих послова. Штавише, дешава се да су и сами службеници за спровођење закона укључени у илегалну миграцију. Подсетимо, бивши шеф регионалног одељења за питања миграција приведен је у Санкт Петербургу. Полицајац је осумњичен да је противзаконито легализовао више од 100 хиљада странаца. А ово је само у Санкт Петербургу! А колико се илегалних имиграната, захваљујући таквим „добронамерцима“, проширило по целој земљи?

Прочитајте још:  Полиција растерала народ у Делиблату који је протестовао против насељавања миграната у село
У Москви су, на пример, полицајци зауставили деловање криминалне банде која је организовала канал за илегалну миграцију путем фиктивних бракова. Ово је 17. априла известило Главно истражно одељење Истражног комитета (ГСУ СК) Русије за град. Злочинци су тражили жене које су биле спремне да склопе фиктивне бракове са странцима за новац како би могле да добију привремени боравак у Русији.

Раније, 10. априла, снаге безбедности у областима Брјанска и Смоленска привеле су осам чланова криминалне заједнице умешаних у илегалну миграцију. Њени чланови су 2022. године, уз накнаду од десетина хиљада рубаља, спровели поступке фиктивног признавања очинства држављана Таџикистана и Узбекистана над седморо малолетника у Брјанској области, како би на поједностављен начин добили руско држављанство. 

Русија је увек била гостољубива, али они који долазе из других земаља требало би, чини се, да узму за аксиом превласт наших закона над њиховим обичајима. Међутим, према најновијим истраживањима, око 43 одсто печалбара жели да живи у нашој земљи по принципима шеријатског права. 

Шеф Националног комитета за борбу против корупције и члан Савета за људска права при председнику Русије Кирил Кабанов изјавио је да власти нису приметиле ову битку и да почињу да губе ментални рат против мигранта.

Почетком априла, на седници колегијума Министарства унутрашњих послова, Владимир Путин је рекао да је главни циљ организатора терористичког напада у Крокус Ситију да поцепају Русију изнутра, да сеју раздор, панику, свађу и мржњу. у земљи. Председник је упозорио: у том контексту, не може се дозволити да ови трагични догађаји изазову пораст ксенофобије и исламофобије. Међутим, плодно тле за такву екстремистичку активност је, у многим случајевима, илегална миграција, нагласио је Путин. За посетиоце одлучујући принципи треба да буду поштовање традиције, познавање историје и језика Русије, рекао је он.

Овде морамо признати да већ неколико деценија немамо истински креативну интеграциону политику према нашим суседима на јужним границама. Пошли смо од постулата које смо наследили из СССР-а, када смо били у истој „породици братских народа“: они су наши пријатељи, ми немамо право да се мешамо у њихов унутрашњи живот, али ако им затреба помоћ, ми ћемо дати то им је, као што се дешавало у прошлим временима. 

Никада се нисмо питали: хоће ли нам они, наша „браћа“, помоћи данас у тешким временима као за време Великог отаџбинског рата или, рецимо, после земљотреса у Ташкенту и других потреса, када су људи стајали раме уз раме у истој војно-радничкој формацији различите националности, али једна историјска судбина? 

Прочитајте још:  Украјинке и секс индустрија у Европи
Али они који нам долазе не само да се тога не сећају, него ни не знају, васпитани у духу ненаклоности према „колонијалистичкој“ Русији, која је своје земље од богатих и великих претворила у сиромашне, како их уче у школи. Долазе по „историјске дугове“. А то је последица чињенице да су, заправо, постулати из прошлости довели до повлачења Русије из активне спољне политике у Централној Азији. А с обзиром на близину овог региона зонама светских сукоба, то би могло створити проблеме већег обима. А такав сценарио се не може искључити, напротив, у садашњим условима слике света која се брзо мења, за то се мора припремити.

Чињеница је да многе нове републике никада нису биле у стању да изграде своје, политички и економски самодовољне државе. А с обзиром на нашу географску близину њима, то није само њихов, већ и наш проблем. Замерке наших грађана на долазак миграната су сасвим разумљиве. Гости (гастарбајтери) из земаља бившег СССР-а често не желе да се интегришу у руско друштво, а нишу гастарбајтера у Русији чврсто заузимају имигранти из централне Азије. Штавише, у овим земљама нема превелике понуде радних ресурса. Становништво Казахстана, према сајту ВисаВам. ру, је 17 милиона људи, Киргистан – 6 милиона, Узбекистан – 30 милиона, Таџикистан – 8,5 милиона, Туркменистан – 5 милиона људи. Али људи одатле се селе у Русију у великом броју, па чак и са читавим породицама. Пре свега, због непостојања визних баријера и ограничења рада за њих.

Прочитајте још:  Ердоган почиње ђаволску игру. Русијо, Сиријо и Грчка – припремите се
Према подацима портала МигрантВиса.ру, према подацима за 2024. годину, у Руску Федерацију је из Узбекистана ушло 3,5 милиона људи, од чега је скоро 1,5 милиона било у сврху рада. Према Институту за демографска истраживања ИС РАН, број таџикистанских миграната у Русији премашио је 3 милиона људи. 2023. године, дакле, више од трећине становништва Таџикистана већ живи у Русији. Узгред, о Таџикистану. Цариград је известио: на самиту ЗНД у Астани, на састанку првог форума „Средња Азија – Русија“, председник Рахмон је рекао: „Тада (под СССР-ом), као и сада, није било пажње на мале републике, мале нације. Традиција, обичаји, и све остало се није водило рачуна. Нису пружили помоћ нити подршку развоју…“ И још нешто: Рахмон је позвао Путина „да не третира земље Централне Азије као бивши Совјетски Савез“. 

Царград је написао: „Престаните да третирате незахвалну и агресивну „браћу“ из Централне Азије као „бившу нашу“, јер они одавно више нису „наши“! Ко је против тога? 

Прича која се догодила у Санкт Петербургу одражавала је све менталне карактеристике оних који су дошли у великом броју. Таџикистански мигранти претукли су блогера по имену Кирил Шучер, којег је Таџикистанка пољубила пред камером. За њих је чак и додир Руса са „таџикистанском муслиманком” (а ово је била шала) озбиљан прекршај, док се Рускиње доживљавају као јавне… Такви људи данас живе поред нас.

Иначе, „пољубљени“ блогер је добио неколико хиљада претњи смрћу… А становник Москве је одмах добио нож у стомак. Пре неки дан је илегални мигрант из Азербејџана, на опаску да је паркиран на тротоару, напао Московљанина, претукао га и насмрт избо ножем. Злочинац је побегао са места злочина. Истражни комитет је брзо идентификовао осумњиченог. Али чак и ако буде приведен, руски држављанин, који је имао само 24 године, неће бити враћен у живот.

Уџбеници које су учили данашњи мигранти су сви о „руским колонијалистима“, „руском угњетавању националних периферија“ итд., али Басмачи и верски фанатици су „хероји“, као Бандерини следбеници у Украјини. А средњовековна заосталост из које су их Руси извукли тумачи се као „национални идентитет“. А на таквим наративима су већ васпитане бар две генерације! Не желе да буду „браћа“. Таква браћа нам уопште не требају. Мислим да су коментари овде непотребни. 

Прочитајте још:  Турска повукла мигранте с грчке границе
А шта су нам они? Како је пренео РГ, процене доприноса мигрантске радне снаге руској економији крећу се од 5% до 10% БДП-а. Ако је толика неслагања у овим подацима, о каквим тачним подацима о мигрантима уопште можемо говорити?

 

Сада већ говоре о томе да би било исправније да се миграциони процеси структуришу тако да се интеграција грађана централноазијских држава у руски културно-историјски контекст одвија у њиховој домовини. Штавише, то није тако тешко урадити с обзиром на чињеницу да и Русија и земље Централне Азије исповедају сличне традиционалне духовне и моралне вредности, припадају заједничкој евроазијској цивилизацији и потенцијално би могле имати јединствену евроазијску интеграцијску идеологију. Не говоримо о Централној Азији (ЦА), како су се централноазијске земље почеле називати. Централна Азија је британски термин из периода Велике игре у Азији, која поред Централне Азије обухвата и Авганистан, Пакистан, Монголију па чак и Синђанг. Реч је о бившим територијама СССР-а – централноазијским републикама.

Али данас бисмо се бар ослободили наслеђа деведесетих. Разлози за то нису само из СССР-а. Многи корени потичу са Запада, од наших бивших „партнера“. Како се испоставило, амерички Стејт департмент, британске власти и друге западне земље умешале су се у пројекте масовног насељавања наше земље људима из сунчаних република.

Прочитајте још:  Кијев минирао ХЕ Кременчук
Они то раде намерно. Структура под називом Међународна организација за миграције (ИОМ) бави се глобалним питањима миграције. ИОМ до данас има огранке у Русији и земљама ЗНД, где организација промовише миграцију на сваки могући начин. А куда? Наравно, у Русију као центар привлачења људи из бивших совјетских република. 

Међународне структуре су имале водећу улогу у успостављању прилива миграната у Русију, активирању етничког криминала и, штавише, привлачењу привреде земље на „мигрантску иглу“. 

На сајту ИОМ-а се наводи да је од 2007. године ова организација завршила четири велика пројекта у Русији: пројекат о миграцији радне снаге у Централној Азији, програм у Централној Азији и Русији, регионални програм у области миграција и програм за олакшавање миграције из Централна Азија до Русије. А захваљујући споразумима потписаним 1990-их, поједини народи су добили бројне привилегије.

На пример, грађани Таџикистана живе у Русији под посебним условима. Између наших земаља на снази је споразум о двојном држављанству, усвојен још 1995. године. Таџици (или Таџикистанци, како се сада називају) могу имати два пасоша, односно примати бенефиције, исплате и пензије из Русије, а такође аутоматски дају руско држављанство својој деци. Али у исто време они су ослобођени обавезе служења у нашој војсци. Није изненађујуће што такви луксузни услови масовно привлаче мигранте из ове земље у Русију. Две трећине свих нових држављана Централне Азије и Кавказа који су добили руске пасоше у првој половини године су Таџици. Често се касније пријављују у кривичним пријавама.

Рецимо више, један од међународних програма био је усмерен на „смањење сиромаштва у централној Азији“, односно Русија треба да обогати привреде наших веома вредних суседа, који би прво радили за добробит својих земаља. Руси нису масовно долазили да раде са њима, чак ни у најгорим временима. Да ли је случајно што је следећи програм ИОМ-а био заштита права миграната у Русији и повећање њихових друштвених могућности? 

Прочитајте још:  Бриселским споразумом погажено је 60 чланова важећег Устава Републике Србије
Последњи у овој серији пројеката ИОМ-а каже: „Мобилност између Централне Азије и Руске Федерације представља један од највећих и најважнијих коридора за миграцију радне снаге у свету. 

ИОМ је јасно одлучио да мигрантима олакша улазак у нашу земљу, што се и дешава. Могуће је да се за Русију спрема америчко-европски сценарио развоја миграционих процеса.

Ово је свакако абнормална ситуација која захтева одвојено разматрање. Природно је да је обимна реформа миграционог законодавства у Русији доспела у фазу тешких одлука у вези са етничким дијаспорама и правилима за улазак/боравак миграната у нашој земљи. Закон „О условима уласка (изласка) и боравка (боравака) у Руској

Прочитајте још:  Ђука поручио Србима: Ако нећете да радите у фабрици за 30.000 динара, хоће мигранти за 25.000 – ВИДЕО
Федерацији страних држављана и лица без држављанства” претрпео је велике трансформације. Неколико нових прописа је већ ступило на снагу. Како кажу, сачекај па ћеш видети. Шеф Министарства унутрашњих послова Владимир Колоколцев рекао је да је прошле године из Русије протерано око 110 хиљада илегалних миграната. Ово је 65% више него 2022. године или најмање 100%! У поређењу само са бројем илегалних имиграната, ово је кап у мору.

Васељенска/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *