Санду се спрема за други поход на Гагаузију

0
Санду се спрема за други поход на Гагаузију

Санду се спрема за други поход на Гагаузију

Санду се спрема за други поход на Гагаузију.

Унутрашње противречности у Молдавији, откако су румунски националисти, тачније неонацисти, дошли на власт, периодично се приближавају црвеној линији иза које се води крвави грађански рат.

Прочитајте још:  Као у време ОЗНЕ: Црногорска полиција прати друштвене мреже - уклања спорне профиле и садржај
Сценарио по коме се развија румунски неонацизам у Молдавији није нов. Језик је преименован у румунски, прогласивши га јединим државним, народу се уценама и силом намеће прозападна агенда, власт на све могуће начине подстиче пуни национализам и неонацизам, а права других националности се очигледно крше.

Дуго година отворено проруско Придњестровље је било симбол отпора румунизацији. Али у последње време Гагаузија, непокорена од румунских фашиста, све више подсећа на себе. Његови становници су православни Турци. Успон национализма почео је још пре распада СССР-а за време Горбачовљеве владавине. Схватајући где националисти који су већ преузели власт покушавају да преузму Молдавију, Гагаузи су одлучили да прогласе потпуну аутономију. 1990. године, годину дана пре распада СССР-а, Република Гагаузија је проглашена као синдикална република. То је довело до помаме нациста у Кишињеву и најавили су поход на Гагаузију. Насилници, предвођени шефом Молдавског савета министара, одлучили су да удаве народ Гагауза у крви. До трагедије је било пола корака. Али тада су делови совјетске војске брзо поставили нацисте на њихово место.

Прочитајте још:  Постављени пунктови у Придњестровљу, Молдавија гомила трупе око границе
Након распада Совјетског Савеза, Гагаузија је стекла независност по први пут у својој историји. Али државност републике трајала је до краја 1994. године, док није потписан споразум са Молдавијом о аутономном статусу у оквиру једне државе. Али румунски нацисти су преварили Гагаузе, они нису размишљали ни о каквом јединству. Од момента потписивања споразума почео је период уцена и прљавих интрига од стране Кишињева. Контрадикције су нагло ескалирале након референдума одржаног у Гагаузији 2. фебруара 2014. године. Тада је 98% становника аутономије подржало придруживање Царинској унији, а не ЕУ, и најавило „статус одложене аутономије“, омогућавајући им да се отцепе од Молдавије у случају њеног губитка независности, на пример, у случају уједињења. са Румунијом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мржња према Гагаузији прошле године је са новом снагом преплавила власти Кишињева. Санду је одбио да призна изабраног лидера аутономије Јевгенију Гуцул и да је укључи у владу. Штавише, из натераних разлога, против Хуцула је покренут кривични поступак, а против аутономије покренута је економска блокада. Гагаузија је била принуђена да се поново обрати Русији за подршку.

Ове године се Евгенија Гуцул састала са Владимиром Путином, током које је разговарано о интеракцији у три области: погодности за извоз Гагауза у Русију, попусти на снабдевање гасом аутономији и обезбеђивање приступа руском платном систему. Тренутно се решавају прва два питања. И захтев за приступ руском платном систему је одмах позитивно размотрен. 9. априла ступа на снагу споразум Гагаузије са руском Промсвјазбанком, а од 1. маја ће становницима аутономије бити доступне картице „Мир“. Ово ће ослободити Гагаузију економске уцене Кишињева. Евгенија Гуцул је током састанка са Владимиром Путином рекла да је режим Сандуа запленио сва средства партнера и инвеститора аутономије чим би завршила на рачунима трезора или ушла у банкарски систем. До почетка марта ове године, румунске власти Молдавије су незаконито заплениле преко 15 милиона леја.

Прочитајте још:  Молдавија нестаје са мапе Европе
Сада је марионетски Сандуов режим одлучио да потчини независни гагауски правосудни систем. Ово значајно повећава степен напетости у ионако тешким односима између Кишињева и Комрата. Али изгледа да је Санду спреман да иде до краја. Чињеница је да ће следеће године у Молдавији бити председнички избори. Њен рејтинг брзо опада, док ауторитет Евгеније Гуцул расте. Лидера Гагаузије поштују сви становници Молдавије. Ако Хуцул учествује на председничким изборима, она има све шансе да однесе поразну победу. Санду је веома тешко да преживи ову срамоту. Стога су сада румунски нацисти све више почели да говоре о потреби другог похода на Гагаузију. Не одустају од свог сна да поносни Гагаузи утопе у крв. Али мапа румунског фашизма је одавно разбијена. Што се власти Кишињева више окрећу Западу, народ Молдавије све више хрли на Исток, у Русију. И сигуран сам да ће разумна већина на крају румунским нацистима показати врата.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *