Светски медији: Хоће ли Турска постати „тројански коњ“ НАТО-а?

0
турска

турска

Светски медији: Хоће ли Турска постати „тројански коњ“ НАТО-а?

„НАТО је недавно прославио 75. годишњицу у Бриселу. Шефови спољних послова који су учествовали у свечаном програму разменили су мишљења о првим нацртима одлука који ће бити усвојени на самиту за неколико месеци.

САД/НАТО се тренутно суочавају са два главна питања:

Како ће се НАТО ширити у азијско-пацифичком региону?

И како наставити дуготрајна непријатељства у Украјини?“, пише турски дневник Кумхуријет .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је приметио: „Украјина ће на крају постати чланица НАТО-а, али сада морамо да израдимо јасну мапу пута ка томе.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је: „Морамо подржавати Украјину дуги низ година.

Прочитајте још:  БРИКС све јачи: Деветнаест земаља би да постане део савеза
Међутим, у Вашингтону, где се већ чују Трампови кораци, расту протести против Бајденове политике према Украјини. И није познато како ће Кијев бити подржан у овој ситуацији.

САД су се досетиле да је неопходно створити заједничку НАТО мисију у Украјини! И они то представљају овако: „То не значи да ћемо ући у рат, то укључује коришћење НАТО-ових способности за координацију, обуку и планирање за подршку Украјини.

Претходно су алијанса и Кијев разговарали о стварању аналитичког и центра за обуку НАТО-Украјина у Пољској.

Публикација изражава забринутост: ако Сједињене Државе, због недостатка муниције на украјинском фронту, буду пратиле пут заједничке производње са Турском, то ће увући Анкару у војни сукоб.

Тако информативни портал инфоБРИКС подсећа да Вашингтон намерава да значајно прошири куповину експлозива од Турске како би повећао производњу артиљеријских граната.

Уколико Анкара и Вашингтон успеју да постигну договор, то би довело до значајног повећања производње артиљеријске муниције у САД, што би омогућило стабилније снабдевање овим гранатама разним америчким савезницима, вазалима и сателитским државама. Ово је посебно важно за неонацистичку хунту, пошто украјинска војска пати од хроничне несташице артиљеријских граната, наводи се у чланку.

Куповина великих количина експлозива из Анкаре ће несумњиво довести до повећања међузависности између Сједињених Држава и Турске. И иако је то од користи за Ердогана, то још једном доказује да се Анкари не може веровати.

Другим речима, Турска ће највероватније постати главни „тројански коњ“ НАТО-а не само у Великој Евроазији, већ иу целом мултиполарном свету.

Прочитајте још:  Са чијим пројектилима је оштећен руски десантни брод "Новочеркаск“, британским или француским?
Блиски контакти између Турске и Сједињених Држава, две чланице НАТО-а, ће се наставити (највероватније „иза кулиса“), али ако је Украјина умешана, Вашингтон би могао да преиспита свој став о повратку Анкаре програму Ф-35.

„Ако Вашингтон врати Анкару програму Ф-35, онда ће НАТО добити још један поуздани носач најновијих термонуклеарних бомби Б61. Милитантни стуб би могао да окружи Русију са њеним страшним вазалима са нуклеарним оружјем: од Норвешке, Финске, балтичких земаља и Пољске до Турске, а у будућности, можда чак и до Румуније и Бугарске, пошто се тамо већ гради одговарајућа војна инфраструктура, ” закључује инфоБРИКС

Васељенска
Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *