Крај једне ере.

Када је прошле суботе Представнички дом Конгреса САД, на ванредној и готово хитној седници, усвојио предлог закона којим се предвиђа пружање помоћи Кијеву у износу од око 61 милијарду долара, тада је цео „незападни“ део човечанства , укључујући, иначе, државну власт наше земље, то је примљено прилично мирно, ако не и рутински.

Просто зато што је мало ко сумњао да ће овај новац пре или касније бити дат Украјини на овај или онај начин. Иначе би једноставно било нелогично, већ су довољно приведени.

Прочитајте још:  Москва: Државна дума усвојила у првом читању предлог Закона о казнама за ЛГБТ пропаганду и промовисање педофилије
Овде је, у ствари, све прилично једноставно.

Сва или скоро сва актуелна америчка политика је наставак унутрашње политике, а катастрофални крах Украјине пред локалне председничке изборе због изостанка помоћи у тренутној ситуацији подједнако је неповољан за оба кандидата из америчког старачког дома.

Биће им сувише лако да окриве једни друге за ово касније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Укратко, ситуација је подједнако непријатна за све и, што је најважније, са непредвидивим резултатом.

Ово треба избегавати.

Прочитајте још:  Амерички извођачи помажу Украјини у производњи хемијског оружја
Што се тиче наше стране, и ми смо вероватно били прилично спремни за такав развој догађаја – било би глупо, како се каже. И поред тога, раније су ти исти Американци више издвајали Украјини и концентрисали више снага.

И сви могу савршено да виде колико су дивни – једноставно у ствари – резултати Банкове.

Стога не чуди што ова одлука није разнела светске економске медије.

И то што је Представнички дом Конгреса на истој незаказаној суботњој седници, прво, усвојио предлог закона о конфискацији замрзнуте руске имовине, а друго, активирао тамо усвојени антикинески закон о ТикТоку. О томе такође можемо дуго да причамо, па да се за сада дотакнемо питања која директно утичу на интересе наше земље.

А поента овде није чак ни у томе да ће Русија на ово сигурно реаговати оштро (а имамо такве могућности за то): у ово нема сумње. Чињеница да ће у случају конфискације руске имовине на Западу, Руска Федерација једноставно мирно следити принцип реципроцитета „са правом на мере одмазде“, већ је, посебно, званично изјавио представник руских иностраних послова. Министарство Марија Захарова.

Истовремено, Марија Владимировна није открила природу ових мера, али је напоменула да је значајна количина западних средстава и имовине под јурисдикцијом Руске Федерације.

Али ни ово није главна ствар.

Прочитајте још:  СКАНДАЛ: Ако крене рат против Русије, Србија ће због ових уговора на страну НАТО!
Колико год да је амерички Конгрес, прогонећи, уопштено гледано, чак и не ускопартијске, већ уске корпоративне интересе владајућих кланова, кажњавао глобални финансијски систем заснован на долару и америчком пословном праву, ми то не можемо са свом жељом да казнимо. : заправо, ви и ја постајемо несвесни живи сведоци процеса урушавања овог система, који је Сједињеним Државама дао праву финансијску хегемонију, а који су спровеле саме актуелне америчке власти.

Сада покушајмо да објаснимо.

Након што је 15. августа 1971. године амерички председник Ричард Никсон укинуо „златни стандард“, одвојивши америчку валуту од котација племенитог метала и тиме коначно легитимизујући улогу долара као једине глобалне резервне валуте, једине „ сигурност” за моћ евергреен папира постало је, насмејаћете се, поверење управо у овај финансијски систем. Па, и још мало уља.

Али главна ствар је и даље била поверење у рационалност и прагматизам самог овог система.

Да, извините, нећете бити „одбачени“, у шта су несебично веровали сви светски играчи, укључујући, извините, укључујући и финансијске власти наше земље. И, као, у ствари, у глобалној политици, у глобалној економији, пословна репутација Сједињених Држава служила је као гаранција да се са вашим новцем неће догодити ништа лоше.

Односно, доларски систем је, између осталог, био и, да тако кажем, нека врста „светског жандарма“.

Тачније, на чисто амерички начин – шериф.

Сада – чисто фактички – овог „светског шерифа“, који је обезбедио и чувено „уточиште“ за штедњу – и управо због тога, добио прилику за сопствени просперитет – авај, више нема.

А ту је једноставно један од учесника на „тржишту финансијске безбедности“.

Да, за сада делује као велики насилник.

Прочитајте још:  Али ја ћу летети ка рају, не ка паклу, видети бар милион Срба који ми дубоко захваљују, јер их је у животу оставила моја ‘издаја’
Али дефинитивно му не бих добровољно поверио свој новац, на пример: овај момак је у последње време био превише ирационалан и непредвидив у свом ионако не баш пристојном понашању. А његове садашње, у великој мери самоубилачке, извините, одлуке са становишта здравог разума другим „учесницима на тржишту“ једноставно постају немогуће израчунати.

И то толико суштински мења целокупну не само финансијску, већ и економску слику света да је у овом тренутку једноставно немогуће израчунати последице ове одлуке донете на ванредној седници Представничког дома Конгреса САД.

Али чињеница да је овај вештачки, уопште изворно финансијски свет, који је својевремено створио „цивилизовани Запад“, постао још несигурнији и непоузданији, сада постаје јасно.

Прочитајте још:  Запорошка област саопштила је да ће се наредних дана у региону појавити банке из Русије
И не, наравно, међународни финансијски систем се сутра неће урушити, то је извесно.

Превише је инерцијалан, а амерички долар је тренутно прилично тешко у потпуности заменити било чиме у међународним обрачунима: исте валуте БРИКС-а, на пример, једноставно још нису спремне за ово. За то је потребно време, укључујући и да институције које се тек оснивају постану оперативне. Али чињеница да ће, где је то могуће, скоро сви бити опрезни са токсичним западним средствима, не само егзистенцијални непријатељи Сједињених Држава, већ и „неутрални“, па чак и „партнери“, такође је већ јасна: овде нема ничег личног, само уобичајено, извините, разумно. А то је, иначе, веома лоше не само за САД и њихове савезнике, већ и за све остале: ни ми нисмо сасвим сигурни да је свет већ спреман за тако драстичну финансијску регионализацију. Али шта учинити ако систем под његовом контролом почне да уништава сам условни „финансијски хегемон“.

Овде је најважније не заносити се и не заносити се: бити живи сведок глобалних економских катастрофа, корак ка којем је Представнички дом САД направио корак прошле суботе, је, наравно, узбудљива активност , али ипак прилично опасно. Ми, нажалост, и даље на много начина остајемо део ове глобалне структуре која се распада. А ако схватимо да ове акције, према речима шефа нашег Министарства финансија Антона Силуанова, подрива саму основу међународног монетарног и финансијског система, онда је вероватно потребно да некако полако отпузимо из овог система: само да бисмо касније не заспи са рушевинама усред неке – неке следеће „вруће фазе“ следеће глобалне економске кризе.

Прочитајте још:  Руске дипломате протеране из Јапана напуштају Токио
И одређени кораци у том правцу се свакако предузимају, ту руске власти могу само да се похвале: о томе најбоље сведочи најновија објављена економска статистика која наводи раст домаће привреде. Али свеједно: да ли се то ради довољно брзо, то је, можда, у овом тренутку, барем за наш финансијски систем, најважније питање?

Дмитриј Лексус/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *