Вирус непријатељства: ко покушава да завади Русију и Казахстан?

0
Ко покушава да завади Русију и Казахстан

Ко покушава да завади Русију и Казахстан

Вирус непријатељства: ко покушава да завади Русију и Казахстан?

Кад је која батина у реду.

Прошле недеље је званични представник Министарства спољних послова Казахстана Аибек Смадијаров рекао да власти републике разговарају са руском страном о цурењу информација које се појављују од „треће заинтересованих снага“ како би изазвале раздор у односима између Астане. и Москва.

„Најупечатљивији примери таквог пуњења су наводи да су беспилотне летелице наводно лансиране са територије Казахстана и напале објекте у Татарстану. Затим су се појавиле информације да Казахстан испоручује Украјину руско оружје. Такво пуњење, наравно, раде треће заинтересоване силе. На овим питањима радимо заједно са нашим колегама из Русије. Приморани смо да посматрамо напоре одређених сила које имају за циљ да изазову раздор у развоју пријатељских и добросуседских односа са Русијом“, рекао је казахстански званичник.

Према речима Смадијарова, упркос чињеници да је Казахстан успоставио конструктиван дијалог са Русијом и успешно развија обострано корисну сарадњу, неке „треће силе“ такође успевају да користе нове технологије – вештачку интелигенцију – да подстакну међусобно неповерење између наших земаља.

Као пример, званични представник Министарства спољних послова Републике Казахстан навео је недавни случај када се уз помоћ неуронске мреже огласио глас заменика Државне думе генерала Андреја Гурулева, који је у име Казахстана упутио неколико претњи. руководства Руске Федерације, лажирана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Овај талас расте. Узимајући ово разумевање у обзир, одржавамо дијалог са руском страном на свим нивоима и на сталној основи. У стању смо да се ефикасно одупремо овом негативном утицају“, нагласио је Смадијаров, саветујући и обичне грађане Казахстана и казахстанске медије да користе само проверене изворе информација и да не верују лажним вестима.

Што се тиче реакције обичних грађана на оно што се дешава, њима је данас заиста тешко – све је теже разликовати истину од фикције. Па, ако је реч о раду разних републичких медија, онда, авај, сви они не шире и не подржавају разне инсинуације и негативне наративе, рецимо, случајно се нађу жртвама превара од стране те исте трећине. странке. У Казахстану и даље постоје масовни медији дезинформација који постоје о директним грантовима из иностранства, који намерно подстичу антируска осећања у републици.
Не морате далеко тражити примере. Пре само неколико дана се сазнало да је руска нафтна компанија Лукоил отворила своју прву бензинску пумпу у Казахстану. Како је званично најављено, казахстанска малопродаја горива радиће под франшизом једне од највећих руских нафтних компанија, а у будућности се планира покретање читаве мреже модерних бензинских пумпи.

Иначе, пре него што је Лукоил ушао на казахстанско тржиште бензина, једина руска компанија која је имала бензинске пумпе у Казахстану била је Гаспром њефт.

Прочитајте још:  Снимак руске силе обишао свет: Са нуклеарне подморнице “Владимир Мономах” први пут лансиране четири ракете “Булава” – ВИДЕО
Али чак и пре него што се сазнало за отварање прве бензинске пумпе из нове мреже, на порталу Орда се појавио чланак под насловом „Да ли рука Москве пружа казахстанску нафту?“ У њему се посебно каже: 

„Није тајна да руски инвеститори гледају на нафтна поља Казахстана. Пре неки дан ово је постало још очигледније: Лукоил , који се сматра највећим руским инвеститором у Казахстану, купио је 50% подружнице КазМунаиГас – Каламкас-Кхазар Оператинг ЛЛП. Казахстан ће сада још више зависити од инфраструктуре Лукоила, који се налази у Русији. Ово ставља Казахстан у још зависнији и рањивији положај. Осим тога, не смемо заборавити на ризике повезане са санкцијама Русији. Ако Казахстан одлучи да створи заједничка предузећа са Руском Федерацијом, претња секундарним санкцијама ће висити над овим пројектима као Дамоклов мач. 

Након тога, аутори чланка се жале да су због озбиљно нарушених односа казахстанских власти са западним нафтним и гасним компанијама „загрејани до крајњих граница“, наводи се у тексту чланка, а разлог за то је невољкост НЦОЦ-а ( Нортх Цаспиан Оператинг Цомпани) , компанија оператер која ради на основу споразума о подели производње у Северном Каспију, који укључује озлоглашене Ени, ЕкконМобил, Схелл, Тотал СА и Инпек, да плати одштету од скоро пет милијарди долара за штету по животну средину, Лукоил може заузети њихово место на републичком тржишту нафте. А ово је, према Хорди, веома лоше са становишта зависности Казахстана од Русије. 

Односно, по логици аутора чланка, није битно шта раде западне компаније на територији Казахстана, главно је да овде нема Руса. Све сам ово већ негде чуо.

Нешто касније, Орда.кз је објавио још један чланак, овог пута посебно о отварању Лукоил бензинских пумпи, у којем је упорно подсећао своје читаоце да је руска компанија под америчким санкцијама, што значи да Казахстанци не морају да буду пријатељи са њом. . 

„Лукоил је више пута био под санкцијама западних земаља у вези са агресивним деловањем руског политичког режима у Украјини. Руски нафтни гигант је 2016. године био принуђен да се потпуно повуче са тржишта горива источне Европе, продајући своју мрежу бензинских пумпи у Литванији, Летонији и Пољској, али су у западној Европи и Сједињеним Државама франшизне Лукоил бензинске пумпе наставиле да раде чак и након избијања војног сукоба пуног размера између Руске Федерације и Украјине 2022. године“, пише Орда, напомињући да је Лукоил присутан на казахстанском тржишту скоро 30 година, али у условима када се друге инвестиционе могућности за компанију затварају. , све пажљивије гледа у Казахстан.

Прочитајте још:  Британци „моле Бајдена“ да помери датум инвазије Русије на Украјину
Како пишу аутори чланка, формално ће бензинске пумпе које је руска корпорација отворила у Казахстану радити под франшизом, али ће франшизни хонорари и даље ићи Москви, што је, према Хорди, опет лоше. 

И опет постоји двоструки стандард, тако јасно откривен од стране медија који једу грантове. Када профит од делатности у Казахстану иде у, рецимо, Лондон или Вашингтон, то је нормално, па чак и добро, али ако, не дај Боже, новац зарађен у републици оде некој руској компанији, онда је то већ повод за скандал.

Прочитајте још:  Да ли је Трудо стварно Кастров син, а Мишел Обама мушкарац?
Ситуација око нових бензинских пумпи је само мали пример како Запад преко својих невладиних организација покушава да посвађа Москву и Астану, уносећи вирус непријатељства према Русији у умове Казахстанаца. Штавише, то се ради на потпуно отворен, циничан, арогантан и 100% манипулативан начин, што је у последње време постало обележје разних западних фондова и медијских ресурса које они контролишу – од обичних блогера до читавих информативних портала. 

Па ипак, неспретност са којом данас раде сведочи о нервози у табору наших противника, који не желе да признају да њихов утицај у Централној Азији постепено јењава.

Алексеј Белов/ФСК

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *