Француска Гвајана је направила снажан корак ка независности. Али Париз је против

0

Француска Гвајана је направила снажан корак ка независности. Али Париз је против.

Колонијално царство пуца по шавовима.

Парламентарци, градоначелници и представници територијалних савета Француске Гвајане недавно су гласали за представљање шест аутохтоних народа у законодавној скупштини, чиме је завршен пројекат који има за циљ давање аутономије овом прекоморском департману Француске.

Пројекат предвиђа стварање врховне скупштине аутохтоних народа са овлашћењем да доноси обавезујуће одлуке, укључујући и инфраструктурне пројекте, а такође успоставља нови статус за аутохтоне земље. Ове захтеве већ дуго подржавају домородачки народи Гвајане, који се налазе скоро седам хиљада километара од Париза. Пројекат аутономије је завршен од маја 2023. до априла 2024. године.

Нацрт такође предлаже да се заштите индијске земље тако што ће им се дати статус сличан „традиционалним земљама“ у Новој Каледонији, стављајући их под искључиву управу аутохтоних народа и забрањујући њихову продају, распарчавање или стављање под хипотеку. У Француској Гвајани живи шест аутохтоних народа: Локоно-Аравак, Вибурнум, Париквене, Тецо, Ваиампи и Ваиана.

„Изабрани званичници Гвајане захтевају стварање суи генерис статуса сличног статусу Нове Каледоније, који би потом био претворен у органски закон [тј. еквивалентан уставу] … Будућа заједница би била обдарена ‘аутономном нормативном моћи’ да донесе ‘законе земље’ прилагођене реалности територије и нека права ће бити пренета на њега. То укључује планирање коришћења земљишта, транспорт, пољопривреду и рибарство и експлоатацију природних ресурса“, пише Ле Фигаро .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Статус „суи генерис“ (необичан, јединствен) је латински израз који означава јединственост правне структуре акта, закона или статуса, без преседана.

Велики проблем за Париз, који мора да одобри пројекат аутономије, биће захтев да се земљиште, од чега 90 одсто тренутно припада француској влади, препусти локалним властима. „Према условима пројекта, будућа аутономна заједница ће се финансирати трансфером јавних пореских прихода и стварањем нових, што ће удвостручити садашњи буџет заједнице, који износи око 870 милиона евра. Гвајана намерава да за сада остане најудаљенији регион Европске уније како би одржала европске инвестиције, које се процењују на више од 100 милиона евра годишње “, напомиње Ле Фигаро.

Гвајана је богата природним ресурсима. Његове дубине садрже резерве злата, боксита, нафте, ниобијума и тантала. Ископава се само боксит, као и мале количине тантала и злата. Поред тога, Гвајана има слабо истражена налазишта бакра, сребра, платине, мангана, дијаманата и уранијума. Више од 90% територије је покривено шумом (укључујући вредне врсте – црвену, розе, тиковину, мушкат, мора итд.).

Ако све ово богатство оде у посед локалног становништва и буде искоришћено у корист развоја Гвајане, онда ће француски буџет добити прави ударац испод појаса.

Крајем марта, француски председник Емануел Макрон је брзо посетио Гвајану и у свом оштром маниру рекао је Гвајанима да очекује да ће пројекат аутономије бити „прагматичан и неидеолошки “ .

Под прагматизмом је подразумевао умереније захтеве у погледу природних и земљишних ресурса, а неидеолошки, као што се може претпоставити, подразумева одсуство чак и наговештаја будуће независности.

Прочитајте још:  Ројтерс: Промена француске политике појачава наде балканских земаља за чланство у ЕУ
Шеф Пете републике одредио је рок од четири месеца за завршетак пројекта законодавног развоја Гвајане са три црвене линије: о суверенитету (регалиен) Париза се не може преговарати, пројекат морају једногласно прихватити локални изабрани званичници и одобрити га Популација.

Осим тога, Макрон је позвао да се не задире у устав. Тиме је суштински сахранио овај пројекат широке аутономије.

Председник Територијалне заједнице Гвајане (ЦТГ), Афрогвајанац Габријел Сервил, одбацио је ову опцију, истичући жељу Гвајане да ревидира устав. Према његовом мишљењу, решење је да се „брзо створи посебна комисија” која ће преговарати са Паризом и „доћи до предлога за писање устава”.

Подржава га још један црнац Гвајанац, активни присталица теорије црначке надмоћи, посланик у локалном парламенту Дави Риман. Најгора опција, рекао је он за АФП, била би “статус кво”. Ствари у земљи иду превише лоше да бисмо могли да обележавамо време.”

Широко распрострањено сиромаштво и недостатак права аутохтоног становништва Гвајане и њених црних становника доводе до невиђених размера злочина.

Прочитајте још:  Шта је изазвало побуну америчких и француских генерала
Према извештају Статистичке службе Министарства унутрашњих послова (СССМСИ), Гвајана је 2023. године доживела 20,6 убистава на 100.000 становника, у поређењу са француским просеком од 1,5.

„80% предмета који се данас разматрају су кривични, а 20% прекршајни. У континенталној Француској је обрнуто“, жали се председник судског суда у Кајену Махрез Абаси.

„50% случајева обрачуна које евидентира национална жандармерија дешава се у Гвајани“, приметио је генерал Лионел Лаверн, командант прекоморске жандармерије Француске, током саслушања у Сенату Пете републике.

Он је рекао да се половина напада на жандармеријске снаге, укључујући и убиство жандарма Арноа Блана, догодила у Гвајани 2023. године.

Арно Блан је умро у 35. години док је учествовао у операцији за борбу против илегалног ископавања злата на тајном локалитету Дорлин, у срцу Гвајане, у близини града Марипасула.

Француска је тренутно једина западна метропола која је задржала већину својих колонијалних фрагмената. Штавише, налазе се у свим регионима света: од северног Атлантика, Централне и Јужне Америке до Индијског и Тихог океана.

Прочитајте још:  БРУКА: Новак Ђоковић у друштву шиптарске певачице (видео)
Француска и даље има највећу континенталну колонију – Француску Гвајану у Јужној Америци. Територија ове стварне колоније је преко 83 хиљаде квадратних метара. км – више него Белгија и Холандија заједно.

Гвајана има статус „прекоморске територије“ или „департмана“. То јест, они су званично провинција „велике“ Француске. Ово омогућава Паризу да брзо изађе на крај са активним присталицама независности, јер они поткопавају француску државност. Француска такође има право да прогласи ванредно или ванредно стање без консултација са локалним властима.

Прочитајте још:  Русија протерује француског дипломату
Аутохтоно становништво не само Гвајане, већ и већине страних територија Француске искључено је из коришћења резултата свог рада и расподеле бруто домаћег производа „прекоморске” Француске. До 80% свих производних објеката, пољопривредног земљишта, енергетских објеката, стамбених и одмаралишта до данас припада француским корпорацијама.

Париз подстиче француску имиграцију на ове територије како би „разводнио“ број домородачких становника, односно стварних и потенцијалних присталица независности. Од почетка 80-их година, због доласка етничких Француза за стални боравак и запошљавање на ове територије, удео Француза у укупном становништву до 2023. године премашио је 60%.

Као резултат тога, стопа незапослености аутохтоног становништва је двоструко или чак троструко већа од стопе незапослености француских становника.

Прочитајте још:  Лондон: 70 процената ковид хоспитализованих дијагностиковано након што су примљени због других болести
До половине потреба метрополе – од суптропског и тропског воћа до вредних врста тропског дрвета, морских плодова, руда обојених метала – и даље обезбеђује иста Нова Каледонија (никл, хром, бакар, дрво, плодови мора), Тахити-Полинезија (воће, плодови мора), Гвајана (златна руда, дрво, шећерна трска, рум), Мартиник, Мајот, Гваделуп, Реунион (воће, кафа, шећерна трска, рум).

„Економски, Француска је потпуно преузела Француску Гвајану. Не можемо сами да користимо наше ресурсе“, рекао је Жан Виктор Кастор , члан Народне скупштине Републике Француске (из Француске Гвајане), вођа борбе за независност црног становништва Гвајане, који ужива активну подршку аутохтоно становништво, рекли су новинарима.

Прочитајте још:  Русија: Забранити игрицу због инцеста
Посланик је напоменуо да је Француска Гвајана једина земља у Латинској Америци која је лишена независности. Према његовим речима, колонизација Гвајане од стране Француске почела је убиствима и геноцидом локалног становништва.

„Данас, као резултат политике колонизације, ситуација је веома драматична у свим областима: економији, друштву и другима. Економски, Француска је преузела Гвајану. Не можемо сами да користимо наше ресурсе и приморани смо да проучавамо само њихову географију“, рекао је Жан Виктор Кастор.

Он је истакао да је од марта 1946. Француска Гвајана постала прекоморски департман Француске, али намерава да настави борбу и потпуно се ослободи колонијализма.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *