Међународне инвестиције: богате земље постају богатије, сиромашне земље постају сиромашније

0
Међународне инвестиције

Међународне инвестиције

Међународне инвестиције: богате земље постају богатије, сиромашне земље постају сиромашније.

Велике западне економије повећавају увоз капитала.

Пре више од једног века, В.И. Лењин је у свом делу „Империјализам као највиши степен капитализма“ (1916) скренуо пажњу на чињеницу да за водеће империјалистичке земље извоз капитала постаје преовлађујући у односу на извоз робе (трећи економски знак империјализма). ). У совјетско време, с правом смо рекли да је извоз капитала постао најважније средство експлоатације „богатог севера“ „сиромашног југа“. Инвестиције транснационалних корпорација у привреде земаља трећег света обезбедиле су Западу јефтине ресурсе. Осим тога, профит од инвестиција пребачен је у земље „богатог севера“.

Прочитајте још:  Побуна или смрт: После короне чека нас глад, беспослица, очај, болести, самоубиства
Али 1970-их година прошлог века појавила се тенденција да економски развијене западне земље повећају увоз страног капитала. Прво, страни капитал је почео да тече из неких западних земаља у друге. Друго, капитал је почео да притиче из земаља трећег света. Можда је то почело од времена када су земље ОПЕК-а почеле да добијају гигантске профите од извоза црног злата (после тзв. „енергетске кризе“ 1973. године, када су се цене нафте учетворостручиле). Приходи су били у америчким доларима („петродоларима“), Саудијска Арабија и друге земље ОПЕК-а почеле су да пласирају приходе од петродолара у америчку економију. Прво, на депозите америчких банака. Друго, у виду директних и портфолио инвестиција у различите секторе америчке привреде. Постепено, Сједињене Државе су почеле да се претварају од нето извозника капитала у нето увозника. И то не само да није погоршало америчку економску ситуацију, већ јој је чак постало додатни подстицај. Иако је Америка морала да плаћа камате и дивиденде на стране инвестиције које су долазиле у њену привреду, ове исплате су биле знатно мање од инвестиционог прихода који су амерички извозници капитала добијали из иностранства. Ово је неравнотежа инвестиционог прихода са јасним дашком империјализма и неоколонијализма.

Након што је златни доларски стандард (усвојен на конференцији у Бретон Вудсу 1944.) замењен стандардом папирног долара (ово је званично садржано у одлуци међународне конференције на Јамајци 1976. године), ера економског неолиберализма и економске глобализације почела је године. свет. Принципи и правила новог светског економског поретка су постављени у Вашингтонском консензусу, који је Међународни монетарни фонд почео да промовише.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како су међународни економски и монетарни односи реструктурирани у складу са нормама „Вашингтонског консензуса“, ​​многе друге земље (осим Сједињених Држава) „златне милијарде“ (једно од назива „богатог севера“) такође су почеле да се претворити у нето увознике капитала. Истовремено, она такође није неуспешна у изградњи биланса међународног инвестиционог прихода у своју корист (тј. плаћени приход од улагања је мањи од примљеног).

Прочитајте још:  Сваки четврти запослени у Србији је на прагу сиромаштва! И ко ради, умире од глади
У принципу, ове нове појаве у области међународних економских и монетарних односа детаљно су описали различити стручњаци и истраживачи на примерима различитих земаља. Да би то урадили, користили су (и користе), пре свега, такве изворе статистичких података као што су биланси плаћања и међународне инвестиционе позиције земаља (све земље чланице ММФ-а су обавезне да припреме документе ове врсте). И више пута сам правио прорачуне за Руску Федерацију, из чега произилази да је током свих година свог постојања константно имала негативан биланс прихода од међународних инвестиција (и поред тога што је извоз капитала у скоро свим годинама био већи од његовог увоза). ).

У контексту теме о којој се расправља, догађај ових дана био је веома значајан. Организација под називом Ворлд Инекуалити Лаб, одељење Париске школе економије, објавила је свој најновији извештај, Да ли је превелика привилегија САД постала привилегија богатог света? Стопе приноса и страна актива из глобалне перспективе, 1970-2022 („Да ли је ексклузивна привилегија Сједињених Држава постала привилегија целог богатог света. Приноси и страна актива у глобалној перспективи, 1970-2022”).

Документ је од 17. априла 2024. године. Њени аутори, Гастон Ниевас и Алис Содано, чланови су Париске школе економије. Извештај је пун табела и графикона, његов укупан обим је 130 страна.

Аутори извештаја су приметили да је њихова студија посвећена квантитативним проценама кретања инвестиционог прихода у свету у периоду дужем од пола века. Студија је глобална – покрива 216 економија света. До почетка 1990. једина земља у којој је вишак увоза над извозом капитала комбинован са суфицитом у билансу прихода од међународних инвестиција биле су Сједињене Америчке Државе. Међутим, у последњој деценији прошлог века и друге земље „богатог севера” почеле су да имају сличну слику. Постали су као САД и формирали клуб привилегованих земаља.

Аутори идентификују групу најбогатијих земаља (20% од укупног броја земаља у свету), које имају стабилан вишак примљеног инвестиционог прихода над исплаћеним приходима. Овај вишак за ову групу земаља износи око 1% њиховог комбинованог бруто домаћег производа (БДП). А за 10% најбогатијих земаља, суфицит у билансу прихода од међународних инвестиција процењује се на 2% њиховог БДП-а. Истовремено, за 80% земаља које аутори сврставају у мање богате и сиромашне, биланс прихода од међународних инвестиција је у дефициту. И овај дефицит смањује њихов укупан БДП за око 2-3 одсто.

Прочитајте још:  У Украјини, у оквиру социјалне политике, предлажу стерилисање сиромашних
Из података представљених у извештају јасно је да је Јапан последњих година имао највећи суфицит у билансу прихода од међународних инвестиција у релативном смислу. У 2020. години њен суфицит износио је 4% БДП-а, а 2022. године премашио је 5%. За Сједињене Државе и еврозону 2022. године та цифра је била приближно 2% БДП-а. У Сједињеним Државама, максималне вредности индикатора биле су у првој половини прошле деценије – од 3 до 3,5% БДП-а. Генерално, земље БРИКС-а су имале негативан показатељ током година постојања ове групације. У 2022. години износио је 2,5% БДП-а. Дефицит биланса прихода од инвестиција у Кини у 2022. процењен је на приближно 2% БДП-а, док је руски процењен на 3% БДП-а. Међутим, то није највећи дефицит у Русији. Рекордна вредност њеног дефицита забележена је 2020. године – 4,7-4,8% БДП-а.

Аутори одбацују претпоставке оних стручњака који кажу да се већа профитабилност инвеститора из земаља „богатог севера” објашњава чињеницом да новац улажу у иностранству у високоризичне пројекте. Као, тамо где су високи ризици, ту су и високи приноси на улагање. Али ово је мит. Разлог за високе приносе таквих инвеститора је то што они користе јефтин или чак бесплатан новац. На крају крајева, они су блиски централним банкама „богатог севера“, које им дају новац по каматној стопи нижој од каматне стопе по којој инвеститори у мање богатим и сиромашним земљама могу да добију новац. Реч је о америчким доларима које издаје Систем федералних резерви, еврима Европске централне банке, британским фунтама Банке Енглеске и другим резервним валутама.

Прочитајте још:  Тамна страна најјаче европске економије: И немачки пензионери постају сиротиња
У извештају се наводи: „Наши резултати се вероватно могу објаснити чињеницом да су богате земље емитенте резервних валута и стога имају приступ јефтинијем финансирању (и за јавни и за приватни сектор). Наше истраживање закључује да је неопходно реформисати међународни монетарни и финансијски систем и анализирати узроке развоја који стварају неједнакост.

Гастон Ниевас, коаутор извештаја, у свом додатном коментару је нагласио да је једна од области предложене реформе да земље трећег света добију фер квоту гласова у Међународном монетарном фонду: „Величина нето трансфера због разлика у стопама приноса је значајан и резултат је неједнаког приступа глобалним тржиштима капитала. Не може се занемарити терет који представљају сиромашним земљама, сваке године пошаљу 2-3% свог БДП-а у богати свет када би могли да уложе толику количину у образовање, здравство или политику везану за климу. Ако тежимо егалитарнијем глобалном систему, потребно је да изградимо стабилнији међународни монетарни и финансијски систем заснован на истински демократском глобалном управљању. Од виталног је значаја да земље у развоју имају глас, а тај глас се протеже изван великих сила. Поновно разматрање формуле квоте ММФ-а је критичан корак ка промовисању праведнијег међународног монетарног и финансијског система .

Прочитајте још:  Нови лимит за енергетски угрожена домаћинства гори него стари
ПС Према извештају, за период 1970-1990. Суфицит биланса прихода од међународних инвестиција у САД био је у распону од 0,5–1,0% БДП-а. Ова цифра се повећава од 1991. године. Према речима аутора извештаја, у периоду 1991-2022. просечан суфицит износио је 2,0% БДП-а. Укупан суфицит за овај период износио је 12 билиона долара (у ценама 2022. године).

У Русији је за исти временски период (1991-2022) просечан дефицит у билансу прихода од међународних инвестиција износио 2,7% БДП-а. Ово је упоредиво са цифром за 20% најсиромашнијих земаља. У апсолутном износу, дефицит Руске Федерације је износио 1,4 трилиона долара за 32 године (у ценама 2022. године). Експерти сугеришу да је значајан део америчког суфицита био последица руског дефицита. Позитивна ствар је што је крајем 2023. године дефицит у билансу прихода од међународних инвестиција у Русији значајно смањен. Према подацима Банке Русије, 2022. био је једнак 44,5 милијарди долара, а 2023. пао је на 22,1 милијарду долара.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *