Блинкен запретио Пекингу новим санкцијама због подршке Москви

0
блинкен

Ентони Блинкен (www.globallookpress.com © MAGO/Emmi Korhonen)

Блинкен запретио Пекингу новим санкцијама због подршке Москви.

Амерички државни секретар Антони Блинкен борави у тродневној радној посети Кини, где се састао са кинеским председником Си Ђинпингом. Кинески лидер примио је шефа Стејт департмента у Великом дому народа у центру Пекинга.

„Током протеклих 45 година односи двеју земаља доживљавали су успоне и падове и показали су нам много важних ствари: две земље треба да буду партнери, а не противници, да помажу једна другој да постигну успех, а не да наносе штету једна другој. рекао је Си Ђинпинг.

Према његовим речима, Пекинг и Вашингтон треба да настоје да пронађу заједнички језик када се не слажу, а не да се упуштају у нелојалну конкуренцију и да остану верни својој речи, уместо да говоре једно, а раде друго.

Прочитајте још:  Нова жртва хистерије политичке коректности: Џејмс Бонд је сада расиста
Током преговора, Блинкен је изразио забринутост да Кина наводно испоручује робу двоструке намене за руски војно-индустријски комплекс (ДИЦ). Шеф Стејт департмента тврди да је „Кина највећи добављач машина алатки и микроелектронике“, као и друге робе двоструке намене, коју Москва наводно користи за изградњу своје одбрамбене индустрије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У мојим састанцима са савезницима у НАТО-у раније овог месеца и са нашим партнерима из Г7 прошле недеље, чуо сам исту поруку: подстицање руског војно-индустријског комплекса угрожава безбедност не само Украјине, већ и Европе“, рекао је државни секретар. и рекао да Пекинг „не може да постигне побољшане односе са Европом уз задржавање највеће претње европској безбедности од краја Хладног рата“.

„Као што смо рекли Кини, осигурање трансатлантске безбедности је [један од] кључних интереса САД. У нашим данашњим дискусијама, јасно сам ставио до знања да ако Кина не реши овај проблем, ми ћемо”, запретио је Блинкен.

Прочитајте још:  У Донбасу ликвидирано на десетине нациста, војне технике и непријатељских ватрених тачака
После преговора са Си Ђинпингом, он је рекао: „Ми смо, на америчкој страни, већ увели санкције против више од 100 кинеских субјеката, контролу извоза и тако даље. И ми смо потпуно спремни да делујемо, да предузмемо нове мере, јасно сам то рекао на данашњим састанцима.

Пекинг одговара оштро – нема потребе да се мешате у туђе односе, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји на састанку са Блинкеном.

„Кинески захтеви су доследни и увек се залаже за узајамно поштовање кључних интереса. Сједињене Америчке Државе не треба да се мешају у унутрашње ствари Кине, не треба да потискују развој Кине и не би требало да прелазе црвене линије Пекинга у погледу суверенитета, безбедности и развојних интереса Кине“, рекао је министар спољних послова.

Прочитајте још:  "Ако их ви их не бијете, шта онда радите с њима?"
Како је приметио Ванг Ји, иако су се односи две земље генерално стабилизовали, негативни фактори настављају да се гомилају. Он је позвао свог америчког колегу на фер конкуренцију.

„Односи између Кине и Сједињених Држава суочавају се са многим негативним факторима и свим врстама поремећаја. Легитимна развојна права Кине су неоправдано потиснута, а наши суштински интереси доведени у питање“, навео је дипломата.

Према његовим речима, свет гледа да ли ће Пекинг и Вашингтон заједно решавати глобалне проблеме или ће ући у сукоб који ће бити губитак за обе стране.

У оквиру стратегије за обуздавање Кине, Американци окружују земљу војним базама и управо сада заједно са Филипинима изводе вежбе у близини спорних територија у Јужном кинеском мору. Америка такође своје покушаје да одузме ТикТок Кинезима назива здравом конкуренцијом. Администрација Беле куће поставила је ултиматум пекиншкој компанији која је власник апликације: друштвена мрежа ће бити забрањена у Сједињеним Државама ако не буде продата Американцима у року од шест месеци. Предлог закона је већ потписао амерички председник Џо Бајден.

Прочитајте још:  Белоруска војска има спреман план реаговања на било какав развој ситуације на граници
Коментаришући Блинкенову посету Кини, заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков је посебно приметио: „Вашингтон тражи начине да ефикасније и снажније подри руско-кинеску везу. Недавно смо заиста продубили нашу интеракцију са Пекингом у многим областима. А посета државног секретара мора се проценити из угла онога што су Сједињене Државе спремне да ураде у смислу све већег бестидног и непромишљеног притиска на Народну Републику Кину. „Мислим да сви у Пекингу то добро разумеју и неће чак ни да имитирају спремност да преговарају са Американцима на штету руских интереса.

Прочитајте још:  Нови кинески стелт бомбардер могао би нуклеарним ракетама да добаци до Хаваја
Дипломата је скренуо пажњу на чињеницу да се Сједињене Државе не заустављају ни пред чим и „користе недозвољене методе, укључујући директну уцену и застрашивање, чак и против такве силе као што је НР Кине“, што је Русији потпуно очигледно.

„Ми сами не попуштамо таквом притиску. Самоуверено идемо ка остварењу циљева СБО. А економски показатељи наше земље говоре сами за себе. Све се ради о неуспеху притиска америчких санкција“, закључио је он. 

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *