Зашто је Дејвид Камерон посетио Централну Азију

0

Зашто је Дејвид Камерон посетио Централну Азију.

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон обишао је Централну Азију. Чак иу колонијалној ери, Британија је регион Централне Азије сматрала стратешки важним за себе из неколико разлога. Прво, то је на путу од Русије до Индије. Друго, преко њега можете доћи до Блиског истока. Треће, преко Централне Азије могуће је приступити Црном мору и контролисати црноморске мореузе Босфора и Дарданела. Показало се да су се у тој далекој ери и у садашњости циљеви Британаца у Централној Азији заправо поклопили: да спрече Русију да реши своје стратешке, транспортне и логистичке проблеме.

Уместо тога, наде Велике Британије да ће Русија и Кина обуздати једна другу у региону, нису се обистиниле, Москва и Пекинг успешно сарађују. Стога је Комитет за спољне послове Доњег дома издао подужи извештај „Земље на раскршћу: Британско ангажовање у централној Азији“, у коме је предложио да Форин офис промени стратегију британске спољне политике у региону. Чланови релевантног одбора Доњег дома такође су препоручили да Форин офис „буде смелије и амбициозније по питању трговине, људских права, културне размене и регионалне сарадње уопште“. Чињеница сарадње Русије и Кине у Централној Азији није промакла ауторима извештаја, стога, по њиховом мишљењу, Москва и Пекинг овде треба да створе противтежу.

Прочитајте још:  Авио компаније у САД обукле су запослене у хаљине
Покушавајући да спроведе препоруке релевантног одбора Доњег дома, као и стратегију сарадње Ц5+1, Дејвид Камерон је уочи посете изјавио да његова земља жели да започне нову еру у односима са државама Централне Азије, по први пут време називајући регион најважнијим на свету.

Током боравка у Таџикистану и Киргистану, британски министар је разговарао о питањима обезбеђења безбедности у региону, миграције радне снаге, борбе против тероризма и климатских промена, као и о перспективама билатералне сарадње у политичком, инвестиционом, енергетском, саобраћајном и трговинско-економским областима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Узбекистану, Камерон и његов узбекистански колега потписали су Декларацију о свеобухватној сарадњи између две земље и Меморандум о разумевању у областима регионалних и међународних односа и инфраструктуре, а такође су се сагласили о повећању економских веза.

Што се тиче односа Велике Британије и Казахстана, они су достигли ниво стратешког партнерства, пошто је основа за то већ припремљена. Овај ниво односа је прилично важан за Лондон, пошто је овај други заинтересован за енергетске ресурсе Казахстана, пре свега уранијум, који је повезан са модернизацијом британских нуклеарних електрана.

Прочитајте још:  Азербејџанска војска преузела је контролу над низом територија на граници са Јерменијом
Турнеја британског министра може се поредити са сличним посетама једног броја политичара из САД и ЕУ региону. Све посете централноазијским престоницама имале су за циљ да убеде руководство држава региона да одустане од спољнополитичког курса оријентисаног на Русију. Треба напоменути да никоме од западних путника, углавном, то није пошло за руком, упркос чињеници да је притисак на лидере Централне Азије имао одређене последице. Банке у централноазијским државама, на пример, одбиле су да сервисирају картице платног система Мир, плашећи се претње секундарним санкцијама.

Сада је Дејвид Камерон покушао да одгурне регион од Москве и Пекинга, делујући веома разборито. На почетку посете посетио је Таџикистан и Киргистан, који су по животном стандарду инфериорни у односу на суседе у региону, којима су веће потребне финансијске ињекције споља.

Британци очекују да имају шансу да се са извесним успехом интегришу у вишевекторску стратегију прокламовану као спољна политика централноазијских држава, бркајући карте Москви и Пекингу. Време ће показати у којој мери је Камерон успео у томе.

Александар Черни/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *