Педофил није увек странац на улици. Да ли су ваша деца у опасности?

1
Педофил

Педофил

Педофил није увек странац на улици. Да ли су ваша деца у опасности?

Увек сам се питала зашто се о сексуалним злочинима прича шапатом, посебно када су почињени над децом. Да, језиво је, болно и одвратно. Али глас треба подићи барем на средње фреквенције. И, можда, свако од нас ће постати буднији у овом питању, тако да последице не леже као мртви терет у ковчезима траума из детињства.

Неки немају ни годину дана

Прочитајте још:  Деца и новац: Због чега је важно развијати финансијску писменост још у дечјем узрасту
Размислите о томе: за три месеца ове године, полицајци у области Минск регистровали су 99 кривичних дела против полног интегритета малолетника, од којих је 59 класификовано као тешка и посебно тешка. У истом периоду прошле године идентификовано је 81 кривично дело, од чега 46 тешких и посебно тешких.

Старост жртава је застрашујућа. На пример, у региону Минск, најмањи установљен ове године стар је само пет година. У пракси заменика начелника одељења за контролу дрога и сузбијање трговине људима Криминалистичке полиције Управе унутрашњих послова Минског регионалног извршног комитета, потпуковника полиције Андреја Кезика, дошло је до случаја када је четворомесечни дете је постало жртва педофила. Поставља се питање: да ли је могуће некога ко може да злоставља чак и тако беспомоћну бебу назвати особом?

Од 29. априла до 24. маја 2024. године, на иницијативу Министарства унутрашњих послова, у региону Минск одржава се програм „Детињство без насиља“ против сексуалног интегритета или полне слободе малолетника.

Прочитајте још:  Милан Недељковић: БМВ ће уштедети 2 милијарде евра
Лудо је, али ево још једне чињенице: педофил није увек странац на улици. Чак и чланови породице чине злочине над својим најмилијима: браћом, очевима, дедовима, очухима, па чак и… мајкама. Дешава се да силоватељ изврши кривично дело под дејством алкохола или дроге. 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Украјински посланик: Побити све Русе
Потпуковник полиције истиче да велику већину кривичних дела чине мушкарци. Жене чине не више од 1% укупне статистике.

…Чак и доктори, учитељи и возачи

 Према речима Андреја Кезика, злочине против полног интегритета малолетника чине људи различитог узраста и занимања.

У полицијској пракси полицајца, чак је био случај када су у једном од регионалних центара Минске области оперативци у области морала разоткрили педијатра у локалној болници. Неколико година, користећи своја службена овлашћења, „специјализовао” се за тражење тинејџера, углавном међу пацијентима. Након тога је над њима починио развратне радње, као и насилне полне радње. Више десетина деце је страдало од његових руку. 

Прочитајте још:  Лајф.ру: Докле ће Вучић моћи да издржи претњу ЕУ због одбијања да се одрекне Русије
Ево још једног. Овде је педофил професор у средњој школи у малом регионалном центру. Човек (помислите само!) је скоро 15 година чинио развратне радње над својим младим студентима. Званичници за спровођење закона идентификовали су најмање 40 девојака као жртве. 

Међу педофилима има људи радних занимања. На пример, један од становника региона Минск је на ВКонтактеу упознао тинејџере од 12 до 15 година. Током разговора, понудио им је да их лично упозна како би их научио да возе аутомобил и пружио им прилику да зараде џепарац помажући у поправци аутомобила. Након тога је корумпирао децу и над њима вршио насилне радње сексуалне природе. Истовремено, радећи на тешком возилу и изводећи летове на даљину, оперисао је готово у целој регији Минск. Службеници реда су утврдили да је више од 30 малолетника постало жртве педофила.

Суптилни психолози

Зачудо, у сва три случаја полиција није добила ниједну изјаву од родитеља младих жртава. Службеници за спровођење закона су сами идентификовали сва кривична дела, укључујући и проналажење жртава. У свим случајевима деца су била снажно психички везана за педофиле.

Прочитајте још:  ОТВАРАЈУ ВАТРУ ПО ДЕЦИ ДОНБАСА: Најмлађе има три године! Овако се живи на првој линији фронта (ВИДЕО)
Љубитељи дечјег меса, манипулишући крхком свешћу, тражили су наклоност жртава. Давали су им новац, давали поклоне, причали о чарима „одраслог живота“ и да нема ништа лоше ни у истополним везама. Стога су деца и тинејџери добровољно пристали да педофили задовоље своје основне потребе.

Када је полиција разговарала са жртвама, оне нису одмах дале истините изјаве о својим одраслим „пријатељима“. Деца су хтела да ове догађаје задрже у тајности, или су из сажаљења и наклоности према педофилима покушавала да их оправдају.

Будност ће вам помоћи да посумњате

Прочитајте још:  Детињство јуче и данас – или зашто данашња деца неће да одрасту
Али да ли родитељи заиста нису приметили промене у понашању своје деце у свим случајевима? Према речима Александре Кучинске, психијатра-нарколога на научном одељењу Републичког научно-практичног центра за ментално здравље, деца ретко говоре о трауматским искуствима. Жртве, по правилу, постају повучене, а ово искуство не пролази незапажено за децу.

— Педофилија је значајан друштвени проблем који доводи до последица на физичко и ментално здравље. Дете које је било сексуално злостављано има велику вероватноћу да ће развити сексуалне девијације. Понекад деца не могу јасно рећи шта им се догодило. Понашање постаје неуобичајено, може се манифестовати или у повећању стидљивости и изолације, или у претераном узбуђењу и агресији чак и на слаб стимулус. Таква деца имају огроман страх, стид и кривицу. Морамо пронаћи пут до срца детета како би се оно отворило и поделило своја искуства“, каже докторка.

Сви су у опасности

Свако дете, чак и из напредне породице, може постати жртва педофила, посебно тамо где су потребе за поверењем и интимношћу замењене материјалним добрима и поклонима. Ова деца имају бесплатан приступ Интернету и гаџетима без икакве контроле. Деца из социјално угрожених породица такође могу да пате јер живе у материјалном и психичком неповољном положају.

Прочитајте још:  Турски министар одбране: Наши војници ускоро у Азербејџану
Превентивне мере играју важну улогу у заштити деце од педофила.

„Веома је важно да родитељи науче своје дете да поставља границе у комуникацији и са вољеним и са странцима. Реците им да нико не сме да додирује њихово тело без дозволе. Важно је научити правила хигијене, научити сексуалну писменост и фокусирати се на такозвано „правило о доњем вешу“, односно да дете не треба дирати на местима која су обично прекривена доњим вешом. Важно је подржавати своју децу, веровати им, штитити их, обраћати пажњу на њих – односно важно је усклађивање породичних односа, поверљиво и безбедно окружење у породици“, истиче саговорник.  

Траума или грешка у размишљању

Али зашто се дешава да одрасли силују децу? Према Александри Кучинској, наука не може поуздано да одговори на то питање, јер медицина још увек има ограничене могућности да установи објективне узроке. Постоје фактори који могу утицати, али то не значи да су они директна узрочно-последична веза. Најчешћи би био, на пример, када би дечак био силован, он се тога сетио, утиснуо искуство и пренео у одрасло доба, користећи га као пројекцију.

Да ли постоји третман

— Педофилија је ментални поремећај за чије лечење се користи комплексна терапија, укључујући лекове и психотерапеутске методе. Лечење је усмерено на отклањање нежељених девијантних реакција, намерно формирање нових условљених веза и сузбијање сексуалне жеље. Избор зависи од придржавања пацијентовог третмана, интензитета парафилних сексуалних фантазија (тј. фантазија које ометају друштвену адаптацију и могу бити опасне за друге) и ризика од сексуалног насиља, резимира Александра Кучинскаја.

Пажња!

Прочитајте још:  Вирус покосио продају путничких возила у Kини
Ако сте ви или ваши најмилији претрпели сексуално насиље, или знате за чињенице о таквим злочинима, пријавите то позивом на број 102. Информације, онлајн консултације, укључујући и преко телефонских линија и другу помоћ о питањима заштите деце од сексуалног злостављања и експлоатације, можете добити на Интернет ресурсу „кидс.помогут.бу“.

Анастасија Аквилова/Минска правда

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Педофил није увек странац на улици. Да ли су ваша деца у опасности?

  1. Какви психолози ткзв “стручњаци”, какви пацијенти, какве терапије. Педофилија заслужује искључиво смртну казну и ништа више. Једном педофиличарима показати шта их чека па нека се сами пријаве у Лазу!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *