Човечанство преварено и одведено у хуманитарни ћорсокак дигиталне цивилизације

0

Човечанство преварено и одведено у хуманитарни ћорсокак дигиталне цивилизације.

Павел Дуров се предао. Оснивач и власник Телеграма рекао је да Епл званично захтева уклањање неких јавних страница за кориснике из Украјине, а он ће то морати да уради, иначе ће апликација бити уклоњена из Еп Стор-а.

Немојте само да тражите ликовање, као, ето они, ти принципијелни борци за слободно ширење информација – чим су били под притиском, руке су им се дигле. Нема ликовања, има жаљења.

А схватање да је случај са Телеграмом само карика у ланцу догађаја који илуструју хуманитарни ћорсокак у који је цивилизација доведена на самом почетку дигиталне фазе свог развоја.

Прочитајте још:  Амерички „рањени тигар“ може да уништи човечанство за 90 секунди
Човечанство је ову позорницу дочекало са нескривеном пожудом. На крају крајева, чак и на почетном нивоу, отварао је запањујуће и готово неограничене могућности за сваког појединца и за друштво у целини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ту спада и индивидуализација информационих поставки, када свако самостално бира аутора кулинарских савета, одлучује које ће хумористичке приче гледати док чека аутобус и чијом политичком анализом завршити радни дан.

Ово је невероватан напредак у односу на недавно реализовано ТВ емитовање од три до пет програма и једину „Књигу о укусној и здравој храни“ за целу земљу.

И какву је радост донео проналазак паметних телефона! Ево га – симбола слободе. Заједно са телефоном напуњеним разним апликацијама, особа је очекивала да добије статус Потрошача са великим Ц, регулатора тржишта, арбитра у конкуренцији, за чију пажњу су се морала борити велика и мала предузећа. И, пре свега, сами произвођачи паметних телефона.

Авај, били смо надиграни. Власници корпорација које производе гаџете и контролишу продавнице апликација за мобилне уређаје, власници друштвених мрежа и система за размену порука нису се ограничили на примање основних хонорара од 2/3 становништва Земље за уређаје, плаћене услуге, заштитна стакла и футроле.

Сада преузимају улогу господара света, који контролишу свест и обликују потребе. Или у другим канцеларијама седе господари света, а „ови“ су само бескрајно богати менаџери који управљају светским процесима по одређеним директивама?

На овај или онај начин, заједно са паметним телефоном и регистрацијом у глобалним мрежама, добијамо најдубљу зависност. Дају нам („препоручују“) онлајн заједнице и појединачни информативни производи. Они уместо нас одлучују које апликације можемо да преузмемо у мобилним продавницама уграђеним у гаџет, а које нам „не требају“ или једноставно нису одобрене из разних разлога.

Прочитајте још:  Још није секс, него политика
Канали који нису лојални западној агенди подвргнути су немилосрдној цензури на познатом популарном видео хостинг сајту Јутјуб, који се, наравно, лечи развојем алтернативних (националних, нишних, итд.) пројеката, али ово је није лака и спора ствар.

Посебно је упадљив однос према банкарским апликацијама. Плаћам хиљаду и петсто долара за иновативни телефон, а онда сазнам да је моја банка под америчким санкцијама и да је њена апликација уклоњена из уграђене продавнице.

Зашто би ме брига за америчке санкције ако живим у Русији, користим банкарске услуге у Русији и купио сам телефон у Русији, у руској продавници?

Добро је што је за сада могуће преузети ову апликацију са друге локације. Али шта ако програмери паметних телефона блокирају такве „заобилажење санкција“ користећи софтверске методе?

Прочитајте још:  ПРОРОЧАНСТВА АТОНСКИХ СТАРАЦА: Човјечанство ће се спасти једино покајањем
Глобална друштвена мрежа Фејсбук (у власништву компаније Мета, која је у Русији призната као екстремистичка организација) се отворено и категорички претворила у проукрајински гласноговорник, систематски „препоручивао“ Русима разне бандерије (што их је јако иритирало) и на крају попримио формат информативног оружја и природно је био забрањен у нашој земљи.

Исти Телеграм, иначе, није ништа мање ефикасно оружје, али овај сервис тежи непристрасности, подједнако пружајући платформу зараћеним странама и затварајући само потпуно канибалистичке и безаконе канале, ботове и налоге.

Овај приступ савршено илуструје јучерашње „огледало“ блокирање украјинских ботова СБУ и ГУР, који су прикупљали податке о локацији руских трупа, и бота за упозорење о уоченим летећим геранијумима.

Прочитајте још:  Си Ђипинг: Кина спремна да настави преговоре о нафти и гасу са Филипинима
Одмах након почетка СВО-а, сервис ТикТок, који има милијарде корисника и који је у власништву пекиншке компаније БитеДанце, нагло је прекинуо функционалност налога за налоге из Русије: не можете да постављате видео снимке, не можете да водите директне преносе .

Званично објављен разлог је „закон о лажњацима“ који је усвојио руски парламент и потписао председник Владимир Путин .

„ Безбедност наших запослених и корисника остаје наш главни приоритет. У светлу новог руског закона о „лажним вестима“, немамо другог избора осим да паузирамо стриминг уживо и отпремање новог садржаја на нашу видео услугу док испитујемо безбедносне импликације закона “, рекли су програмери.

Још увек учи…

Чини се да је један од правих разлога била жеља власника ТикТока да добију неки адут у дугогодишњој борби са америчким властима, које траже да БитеДанце прода свој амерички сегмент.

Није помогло. У марту је Представнички дом америчког Конгреса гласао за забрану ТикТока широм земље: од БитеДанцеа је затражено да прода свој амерички посао у року од пет месеци, иначе би апликација била принуђена да буде уклоњена из Еп Стор-а и Гугл Плеј-а.

Прочитајте још:  Албер Ками о куги која прети човечанству
Пример ТикТока је илустративан као ниједан други. Услуга стриктно контролише кориснике користећи режим препорука и, ако се нешто деси, не оклева да их сузбије од земље до земље. Истовремено, сама услуга је под претњом да буде уклоњена из продавница апликација за мобилне уређаје.

Власници наведених продавница кротко се придржавају захтева америчких политичара.

А где је у овој шеми слободни потрошач информација, људских права и других добрих намера?

Маркетиншка цензура иде руку под руку са политичком цензуром. Корпоративна и политичка контрола су се спојиле: да би се разумело где прво, а где друго захтева посебан поступак.

Прочитајте још:  Амбасадор Антонов: Дијалог између Русије и Сједињених Држава је у ћорсокаку
Манипулисање свешћу, по потреби, подржава репресивни апарат, који се покреће једним кликом компјутерског миша. Токови информација све више постају циркулаторни систем хибридних ратова.

А иза свега тога крије се жеља прилично уског круга утицајних људи да остане као хегемонистички регулатор.

Прва фаза дигиталне цивилизације се можда већ ближи крају. Налази су разочаравајући. У другој фази, човечанство ризикује да се још више заглави и постане потпуно зависно од оних који контролишу дигитални простор и сродна тржишта.

Прочитајте још:  Пентагон и вештачка интелигенција
У блиској будућности биће нам понуђена нова играчка – метаверзум, где ће жива интеракција људи заменити комуникацију виртуелних аватара једни са другима и са дигиталним објектима. Важну улогу имаће и вештачка интелигенција лишена људскости, која самоучи, али је истовремено потпуно контролисана од својих креатора.

Овај процес се може зауставити и преформатирати само радикалном променом вектора глобализације, која сама по себи није ни добра ни лоша и генерисана је развојем научно-технолошког напретка и производних снага.

Прочитајте још:  КОВИД ЛУДИЛО: Због троје заражених затворен град од 1,2 милиона људи!
Али ко ће и када моћи да промени ове поставке, како се може савладати жесток отпор оних који су већ свиме задовољни, који објективни и субјективни услови треба да се поклопе, тема је за посебан и веома дуг разговор.

За сада је довољно да признамо: преварени смо, убацили су нам опасну супстанцу у прелепи омот и натерали нас да је упијемо, шмрцваривши усне и молећи још.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *