СИ ЂИНПИНГ: КИНА “НИКАДА НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ” НАТО БОМБАРДОВАЊЕ ЊЕНЕ АМБАСАДЕ

0
кине

Си Ђинпинг ( Фото АП - Н.Х.Г)

СИ ЂИНПИНГ: КИНА “НИКАДА НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ” НАТО БОМБАРДОВАЊЕ ЊЕНЕ АМБАСАДЕ.

Кинески лидер Си Ђинпинг је пре посете Србији оптужио НАТО да је пре 25 година бомбардовао кинеску амбасаду у Београду.

„Пре 25 година, НАТО је брутално бомбардовао кинеску амбасаду у Југославији, убивши три кинеска новинара. Ово никада не смемо заборавити. Кинески народ негује мир, али никада нећемо дозволити да се тако трагична прича понови. Кинеско-српско пријатељство, исковано крвљу наших сународника, остаће у заједничком сећању кинеског и српског народа”, написао је Си у писму које је 7. маја објавило српско издање Политика, пренео је ПОЛИТИКО .

Тада су званичници НАТО-а рекли да је амбасада грешком нападнута током војне акције против снага Слободана Милошевића. У Кини је бомбашки напад на амбасаду изазвао широко распрострањено гнев и ретке протесте, као и напетост између Вашингтона и Пекинга. Кинески званичници и велики део јавности још увек не верују да је инцидент био несрећан случај.

Прочитајте још:  СРБОЦИД: ПОЈАМ КАО СРЕДСТВО СВЕСРПСКОГ ПРОГЛЕДАЊА
Србија ће бити друга станица на Сијевом путу по Европи. У Француској је провео два дана , а коначно одредиште у Европи биће Мађарска.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Србије Александар Вучић угостиће Си 7. и 8. маја. Кина настоји да ојача везе са регионом Балкана током деценије кроз своју иницијативу Појас и пут. Кина је сада највећи страни инвеститор у Србији.

Подсетимо, Ројтерс сматра да би посета кинеског лидера Си Ђинпинга Европи могла да разоткрије несугласице унутар Европске уније у вези са односима са Пекингом и ојача њен утицај, пре свега у области трговине. У Кини не крију да раде по принципу „завади па владај“.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *