Све већи број Јапанаца не жели да се „плоди и множи“

0
број Јапанаца

број Јапанаца

Све већи број Јапанаца не жели да се „плоди и множи“.

Међу мушкарцима Земље излазећег сунца има много оних који више воле да спавају са „гуменим женама“ и еротским јастуцима.

Прочитајте још:  Орбан: Русија је показала доминацију над западом у Украјини!
Поводом јапанског годишњег Дана детета, који се првобитно славио као „Дан дечака“, владино Министарство за административне послове и комуникације објавило је алармантне статистичке податке о континуираном паду рађања деце у земљи. Према овим подацима, у земљи сада живи 14,01 милион деце узраста од 14 година и млађе, што је за годину дана мање за 330 хиљада 11,3% . Ово је најнижа цифра од 1950. године, када су власти почеле да воде релевантне статистичке податке. Као резултат тога, због рекордно ниске стопе наталитета, становништво Јапана се из године у годину смањује и на крају 2023. године износи 124,35 милиона људи, што је 595 хиљада мање него 2022. године.

Према подацима Министарства здравља Кјодо Цушин, број новорођенчади је пао за 5,1 одсто на 758.631 од 2022. године. Број становника, укључујући странце, пао је за 831.872 стопа премашила наталитет. До пада је дошло много раније од прогнозе владиног Националног института за истраживање становништва и социјалне сигурности, који предвиђа да ће стопа наталитета пасти на испод 760.000 2035. године. Број рођених се више него преполовио од достизања врхунца 1973. године на око 2,09 милиона беба. У 2016. овај број је пао испод милион.

Прочитајте још:  Благе казне педофилима, а малолетним жртвама трауме за цео живот
Број умрлих је такође достигао рекордних 1.590.503, а број бракова пао је на најнижи ниво од краја Другог светског рата на 489.281, према подацима објављеним у Јапану. У међувремену, број развода је порастао на 187.798, што је повећање од 4.695.

Нагли пад броја новорођенчади објашњава се касним склапањем бракова и тежњом људи да живе сами. Јапанска влада назвала је период до 2030. године „последњом шансом“ да се преокрене тренд.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Неистине: Родитељи деце убијене у "Рибникару" реаговали на писмо упућено Вучићу
Канако Амано, виши истраживач на НЛИ истраживачком институту, рекао је да за повећање стопе бракова влада мора да спроведе реформе рада као што је повећање плата на селу и затварање родног јаза у платама. Неопходно је и да Скупштина усвоји предлог закона о повећању износа дечјих додатака. Истовремено, стручњаци као главне разлоге демографског пада у Јапану наводе неизвесну ситуацију са запошљавањем изазвану ЦОВИД-19 и све већи недостатак интересовања за брак међу младима.

Значајна мера би такође могла да буде продужење трајања породиљског и родитељског одсуства. Истраживања су показала да тренутно у 51% предузећа запослене жене могу да добију одсуство након рођења детета од 12 до 18 месеци, а у 27% предузећа само од шест месеци до годину дана.

Јапански стручњаци за демографију примећују: „Морамо повећати плате за раднике и створити друштво у којем парови могу заједно да одгајају децу. Наведени су примери где администрација неких градова предузима озбиљне мере за подршку породицама које одгајају децу. На пример, у граду Нагаизуми у префектури Шизуока, родитељи деце млађе од 18 година не морају да плате ако су хоспитализовани због болести. Такође нема потребе да плаћате јаслице или вртић за друго дете у породици. Становници града могу да добију и новчане поклон бонове за своју децу. Као резултат тога, просечан број новорођенчади у граду је већи од осталих градова у Јапану.

Прочитајте још:  Украјинска избеглица одузела је породици оца двоје деце.
Значајан разлог који Јапанцима спречава да имају децу су високи трошкови школовања синова и кћери. Задатак увођења бесплатног образовања чак је подстакао један број посланика да оснују странку под називом „За имплементацију бесплатног образовања“, коју води познати политичар и бивши министар иностраних послова Сеији Маехара.

Пад наталитета ствара озбиљне економске и социјалне проблеме. Јер прогресивно ниску стопу наталитета прати и тенденција ка старењу друштва. Сада је удео радно способног становништва од 15 до 64 године око 60%.

Прочитајте још:  Шесторо одраслих и двоје деце рањено је у ДНР током гранатирања Оружаних снага Украјине
Демографска ситуација у Јапану достигла је критичан ниво. Остало јој је само шест година да преокрене тренд пада наталитета. После 2030. године, ово ће бити много теже јер ће број јапанске омладине почети брзо да опада, упозорио је генерални секретар јапанске владе Јошимаса Хајаши, коментаришући разочаравајуће статистике за 2023. годину. „Нема времена за губљење “, додао је.

Јапанске власти су веома забринуте да би даљи пад становништва могао да изазове веома сложен друштвени проблем, када ће смањење броја радника онемогућити одржавање све веће армије пензионера на садашњем нивоу. Број становника земље од 75 година и више порастао је за 713 хиљада, по први пут премашивши број становника од 0 до 14 година, на око 14,17 милиона такође рекордан, од 16,1% , а удео деце млађе од 15 година достигао је 11,4% и достигао нови историјски минимум. Од 47 јапанских префектура, само је једна показала раст становништва – Токио, где се број становника повећао другу годину заредом. Међутим, то је углавном због кретања Јапанаца у престоницу из периферних подручја.

Прочитајте још:  Канада уводи нове санкције Русији
Биће тешко преокренути тренутну алармантну демографску ситуацију у Јапану предузимањем економских мера, јер, како је приметио виши истраживач на Јапан Рисрч Институте Лтд. Такуми Фујинами, „Жеља младих људи да се венчају значајно се смањила. Такође је тачно да постоји веровање да брак умањује срећу.” „Тренд опадања броја рођених ће се вероватно наставити“, додао је специјалиста, напомињући да ће нагли опоравак броја склопљених бракова бити тежак због промене ставова младих.

Аутор ових редова је више пута чуо од младих, па и средовечних Јапанаца да је удварање девојкама и женама скуп и мучан посао, а брак и деца ограничавају слободу и могућност самоизражавања у ономе што воле. Отуда и тенденција повећања броја такозваних „грађанских бракова“ без званичне регистрације бракова. Према статистикама, око четвртине јапанских мушкараца млађих од 50 година никада нису били званично ожењени. Код жена је тај проценат мањи – око 15%. А 1970. године таквих мушкараца је било само 1,7%, а жена 3,33%.

Али све је више мушкараца који имају негативан став према сексуалним односима као таквима. У јапанским изворима можете пронаћи следећу статистику: „… одрасли Јапанци не воде љубав, према студији која је показала да отприлике 25% хетеросексуалних одраслих Јапанаца старости од 18 до 39 година никада није имало секс. Ако то поделимо на старосне групе, међу особама до 20 година 80% су невине, од 20 до 24 године – 40%, а од 35 до 39 година – скоро 10%. Наравно, то значи да ако се ништа не промени, Јапан је у опасности да га преплаве 40-годишње девице.”

Професор Шигеру Кашима са Универзитета Меији примећује: „Током брзог раста јапанске економије 1980-их – када је чак постала друга највећа светска економија – вредни мушкарац сматран је идеалом мушкости. Након што се јапанска економија погоршала током 1990-их, период финансијске нестабилности и економске стагнације који је уследио заиста је убио сексуално самопоуздање.

Прочитајте још:  ГЛОБАЛИСТИ СЕ ПРЕРАЧУНАЛИ: Резултати шведског модела поразили критичаре
Додајмо овоме и чињеницу да су чак иу просперитетним годинама за јапанску привреду, касни бракови били уобичајени у земљи, јер се веровало да је пре оснивања породице неопходно обезбедити поуздану основу за њено одржавање: дипломирати на факултету. , добити добро плаћен посао, уштедети средства за куповину становања. Сада, у периоду стагнације у привреди и погоршања материјалне и социјалне сигурности Јапанаца, није лако створити такву базу, која нимало не погодује стварању породице и рађању деце.

Професор Кашима каже: „Током последње две деценије, неким Јапанцима је било тешко да се носе са спољним потешкоћама и плашили су се одбијања (од свог партнера). Постоји и тенденција да се мушкарци више посвете својим хобијима, док се жене посвећују послу.” 

Има оних који су у везама, али немају секс. Неки људи не желе да ступе у везу јер не желе секс. Луиз Там пише за Соут Чајн Морнинг Пост: „Асексуални мушкарци су познати као „отаку“, јапански израз за социјално незгодне младиће који су изоловани од породице и романтичних веза. Ови „чудаци“ су обично љубитељи хардкор анимеа и манге са мало интересовања за забављање.“

Још даље иду „сосхику дансхи“, што се преводи као „билоједи“. Термин је сковао јапански новинар Маки Фукасава, који описује ове посебне изолационисте као „монашки приступ животу и односима“, што наравно не укључује секс.

„Јапанске студије процењују да ова класа, обично старости 20-40 година, чини 60-70% мушке популације. Наравно, ово неспремност за размножавање је главни разлог за забринутост. Јапан има једну од најнижих стопа наталитета на свету скоро деценију“, закључује Луиз Там.

„Мушкарци биљоједи не комуницирају са другима, не формирају породице, немају децу и не доприносе ничему истински значајном друштву, било да је материјално или нематеријално “, каже др Пол Вонг Вај-чинг, професор друштвених послова и администрације на универзитету у Хонг Конгу. „ Они су као паразити, често живе са родитељима. Дакле, можете замислити какав ће дугорочни утицај ово имати на заједницу, социјално и економски.”

Прочитајте још:  Дечије лажи - има ли разлога за бригу?
У Јапану се формирао читав друштвени слој који се зове хикикомори или хики – термин који се односи на људе који одбијају друштвени живот и, не излазећи из куће, дан и ноћ проводе за рачунаром. Већ у поодмаклим годинама не желе да раде и живе зависне од родитеља. Такви људи нису заинтересовани за комуникацију са другим људима, посебно са женама. Према статистикама, око 39% становника Јапана доживљава усамљеност и изолацију од друштва. За борбу против ових појава у земљи је усвојен посебан закон. Према законском акту, ови проблеми нису карактеристични за појединце, већ за друштво у целини. Закон захтева од локалних власти да створе регионалне савете који укључују групе за подршку самцима.

Други разлог за опадање рађања је присуство мушкараца који доживљавају сексуалну жељу, али је радије задовољавају коришћењем „играчака за одрасле” које су постале распрострањене у Јапану, односно веома вешто израђених „гумених жена”. Према неким подацима, у Јапану се сваке године продаје око 2 хиљаде ових лутака, чија цена почиње од 384 хиљаде у руским рубљама. Ова љубав према „гуменим женама“ објашњава се чињеницом да мушкарци са њима могу равноправно да разговарају: „Са њима нема стреса, као са правом женом, и много ређе се жале.

Прочитајте још:  Пада ли Влада Црне Горе
Постоје и Јапанци који налазе задовољство у томе да заспу у загрљају са еротским „ваифу” јастуком. Ово су јастуци различитих величина са сликама женских аниме ликова. Као што један опис каже, „Аниме јастуци за тело омогућавају обожаваоцима да се приљубе уз своје омиљене ликове и осете осећај блискости са њима.“

У закључку представљамо научну прогнозу јапанских демографа. Ако напредују горе наведени трендови и одбијање значајног дела становништва земље од рађања, 2053. године становништво Јапана ће се смањити на 100 милиона, а до 2065. године – на око 40% становника земље Излазеће сунце биће особе старије од 65 година. Ако се не предузму мере, то ће неминовно утицати на економску ситуацију у земљи.

Анатолиј Кошкин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *