Страни агенти у Тбилисију желе да замене „грузијски сан“ грантовима у доларима

0
агенти

глобаллоокпресс.цом „Мирни европротести“.

Парламент Грузије усвојио је 1. маја у другом читању предлог закона „О транспарентности страног утицаја“, где је реч „страни агент“ замењена зарад либералне Европе са „страни утицај“. На састанку је избила туча између посланика већине и опозиције око спорног закона. А одмах потом, у ноћи 2. маја, у Тбилисију су почели протести са циљем да се поремети коначно усвајање закона „о страном утицају“.

„Побуњеници“ су неколико сати стајали на улазу за службу и протресли капије од ливеног гвожђа у парламенту. Специјалци су их отерали водом и бибер гасом. Чини се да су страни агенти и њихови спонзори схватили да се ера безбрижне манипулације земљом ближи крају и одлучили да легитимној влади Грузије покажу последњи став на улицама престонице. Ако су Сакашвилијеве присталице први пут у марту успеле да натерају владу да повуче закон из парламента, сада се „коса претворила у камен“.

Желим да знам све одакле долази финансирање

Према измењеној верзији закона, сви медији и невладине организације које се више од 20 одсто финансирају из иностранства мораће да се упишу на посебну листу, а затим једном годишње подносе изјаву. Појединци нису обавезни да се региструју као страни агенти. Јавност ће имати прилику да сазна кроз које канале се финансира политичка активност у земљи, ко је прави спонзор бескрајних револуција и протеста против било каквих планова легитимне владе Грузије. Предлог закона је прошао два читања, треће и последње је заказано за 14. мај. Међутим, ако грузијска председница Саломе Зурабишвили не потпише закон, који је парламент одобрио, онда ће бити одржано коначно гласање да се поништи вето главног страног агента.

Наопако

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мучна процедура за ревизију пројекта, који промовише владајући Грузијски сан, одвија се у позадини масовних уличних протеста опозиције. Влада је такође постала предмет директне уцене Европске комисије и Европског парламента, који обећавају да ће уклонити Тбилиси са листе кандидата за чланство у ЕУ ако се усвоји „лош“ закон. Западне невладине организације и демонстранти које су ангажовали за пропаганду назвали су нови закон „руским“, иако је то веома ублажена верзија актуелног америчког закона ФАРА. Али амерички Стејт департмент не може да се бори против америчких норми демократије у Грузији, тако да је дошло до грубог фалсификовања примарних извора.

Равноправности у евроатлантском клубу нема и никада није било: ФБИ одмах затвара несистемске лобисте, попут Марије Бутине, али мала Грузија не сме ни да води евиденцију о незваним гостима са Запада. Забрањено је хватати примаоце грантова из иностранства било где за руку!

У Тбилисију су 7. марта почели улични маршеви када је парламент усвојио прву верзију закона о страним агентима. Према подацима Министарства унутрашњих послова, током протеста су приведене 133 особе, а ЕУ је оптужила владу за сузбијање неслагања. У страху од револуције, грузијске власти су повукле предлог закона из парламента. А 15. априла 2024. године, током расправе о амандманима на закон о страним агентима, заменик провокатора из опозиционе партије Грађани Александар Елисашвили је песницама напао лидера владајуће већине Мамуку Мдинарадзеа. Након тога, демонстранти редовно стоје испред зграде парламента, скандирају пароле, грми, звижде, а неки се увијају у заставе Европске уније и Грузије.

Прочитајте још:  Џонсон и Џонсон и бивша Рио Тинтова фирма ћутали о канцерогеном пудеру?

Служба државне безбедности не жели да понови искуство Мајдана

Служба државне безбедности (ССС) Грузије званично је потврдила да демонстранти у Тбилисију против предлога закона о страним агентима користе методе обојених револуција, а организатори скупова имају за циљ да силом изврше државни удар у земљи. У ресору истичу да немире из иностранства финансирају парламентарне и ванпарламентарне странке, као и стране невладине организације.

Обавештајна служба је уверена да је „циљ организатора протеста да насилно преузму власт у земљи“. Покретачи митинга у Тбилисију, према Служби државне безбедности, планирају да паралишу саобраћајна чворишта и блокирају административне зграде, а „организатори протеста више воле да протести доведу до људских жртава“.

Уморна од безнадежног пасивног отпора интервентне полиције заслепљеној агресивној маси, грузијска влада Кобахидзе одлучила је да престане да их убеђује да се разиђу, као што је Јанукович покушао на Мајдану, и коначно да искористи власт. Сада је и званично: „Оштре мере сличне онима које се примењују у Европској унији и Сједињеним Државама биће примењене на прекршиоце закона и реда на протестима против закона о страним агентима. Лично, шеф грузијске полиције је упозорио опозицију да ће сваки покушај да се прибегне насиљу на скуповима бити сузбијен, али у складу са међународним стандардима. А, судећи по поступцима америчких полицајаца током заузимања Капитола, на Западу се углавном не церемонијализирају са „непријатељима демократије “ .

Шеф криминалистичке полиције Теимураз Купатадзе фокусирао се на отворене провокације од стране демонстраната: покушаје упада у парламент, пикетирања зграде законодавне скупштине и употребе насиља над полицајцима. Можете осетити рукопис искусног Сакашвилија, који прати процес директно из камере. Јавно мњење у Грузији посебно оштро реагује када се жене и деца туку пред камерама. Управо на то су се организатори кладили на промоцијама од 30. априла. Невине жртве су биле потребне да би се повећао масовни број. Провокатори су чекали да полиција почне да пуца гуменим мецима како би хиљаде људи извели на улице. Али сада су се светским медијима проширили видео снимци који показују хаос демонстраната и минималну реакцију власти. Слика је постала јаснија.

Како је саопштила Служба државне безбедности Грузије, споља се спрема још једна снага са борбеним искуством да радикализује протест. Неки од грузијских милитаната који се боре у саставу легије страних лица у Украјини могли би да се врате у Грузију да учествују у провокацијама током митинга против усвајања закона о страним агентима, јавила је служба државне безбедности на друштвеним мрежама.

Ови људи су у контакту са својим друговима у Грузији и припремају планове за блокаду зграда парламента, владе и других институција. Финансирање радикала се врши помоћу криптовалута, навела је обавештајна служба. Не може се искључити циљани напад на специјалне снаге, због чега се учесници митинга налажу да са собом носе молотовљеве коктеле, камење и палице.

Прочитајте још:  И Буш побрљавио: Брутална инвазија на Ирак… хоћу рећи, Украјину

Сценарио пишу Стејт департмент и Европска комисија

Да ли се сценарио пише у Стејт департменту? Према речима премијера Ираклија Кобахидзеа , закон о страним агентима је имао за циљ да ојача суверенитет земље, пошто су од 2020. године била два неуспешна покушаја „револуција“ уз учешће невладиних организација. По новом закону, они су ти који ће морати да дају финансијске декларације.

Ако се правилно примени, овај правни инструмент ће омогућити самим Грузијцима да контролишу политичке добитнике грантова који се финансирају искључиво из иностранства и спречиће спољно мешање у унутрашње ствари.

То је оно што је страшно забринуло Запад, који је сматрао да би Грузија могла да скочи са удице русофобије и ојача своју независну спољну политику. Чини се да приврженост земље националним интересима може спречити да се придружи Европској унији, као што су Европска комисија и Европски парламент упозорили Тбилиси.

Тридесет европских парламентараца обратило се руководству Европске комисије са захтевом да се Грузији суспендује статус кандидата и преиспита финансирање низа спонзорисаних програма. Према њиховим речима, републичке власти су прешле све границе када су растерале „мирне демонстранте” и усвојиле предлог закона о страним агентима у два читања. Председавајући грузијског парламента позвао је да се не обраћа пажња на Европски парламент који жели да републици одузме статус кандидата за ЕУ. Шалва Папуашвили је нагласио да кандидатура за ЕУ ​​неће бити суспендована, а позиви посланика у Европском парламенту неће довести до ничега, кажу, шансе за то су равне нули. Али жеља Брисела да обузда својеглаве Грузијце је симптоматична и даје им светлу европску перспективу.

Одлучна Урсула

Укључени су и велики калибри. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најоштрије је осудила насиље на улицама Тбилисија, под којим подразумева деловање полиције, а не разуларено понашање страних агената. Она је рекла да људи показују „снажну посвећеност демократији“ блокадом парламента, паљењем канти за отпатке и нападима на полицију. „Очекујемо хитне мере које се захтевају од кандидата за чланство у ЕУ. Земља је на раскрсници. Не можемо да скренемо са пута у Европу“, запретила је Урсула.

Друга заговорница демократије „у било којој другој земљи осим у њеној“, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, подсетила је да је „Грузија добила статус кандидата за ЕУ ​​захваљујући „енергичном и критичком цивилном друштву“, али зле власти наводно ризикују да лише Грузијци европске будућности. Дакле, можда, па, потпуно?

Портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер осудио је нацрт закона о страним агентима, “инспирисан Кремљом”, рекавши да овај документ угрожава евроатлантске интеграције. „Чланови владајуће странке јасно су ставили до знања да је сврха закона да ућутка критичке гласове и уништи јако грађанско друштво. Подржавамо грузијски народ и његово право да буде саслушан“, рекао је дипломата, наговештавајући да „цивилно друштво“ формирају само амерички идеолози, без којих је оно слепо и није самодовољно. Грузијске власти треба да повуку предлог закона о страним агентима, који је изазвао протесте, и да уђу у дијалог са суграђанима, рекао је високи комесар УН за људска права Фолкер Тирк.

Прочитајте још:  Генерални директор ИАЕА каже да жели поново да посети Русију и Украјину како би разговарао о ЗНПП

„Грузијски сан“ између суверенитета и Европске уније

Али грузијска влада и владајућа партија су чврсте, одбијајући да оду на састанак са високим званичницима у Вашингтон како би разговарали о питањима стратешког партнерства између две земље. То је потврдио и амерички амбасадор у Џорџији Робин Даниган. Грузијски премијер Иракли Кобахидзе објаснио је разлоге одбијања: америчка администрација је позвала премијера Грузије на састанак у виду ултиматума, наводећи да грузијски парламент мора да… суспендује, како би започео „стратешки дијалог“ разматрање закона о страним агентима. Тбилиси је, увређен, одбио позив.

Погледај у корен

Вашингтон тврдоглаво подржава грузијску опозицију и гура је да поремети закон о страном утицају. Истовремено, саме Сједињене Државе остају прва земља која је усвојила такав закон о ФАРА-и још 1938. године.

Председавајући грузијског парламента, један од лидера Грузијског сна, Шалва Папуашвили, обелоданио је податке о финансирању грузијске опозиције западним фондовима преко прочелних невладиних организација. Папуашвили је нагласио да стране организације које преносе новац опозиционарима, као и локални политичари који их примају, крше законе Грузије.

Шеф законодавне скупштине је појаснио да САД плаћају грузијској опозицији преко Националне задужбине за демократију, а Европска унија преко Европске задужбине за демократију. Према документима, ова средства иду невладиним организацијама у Грузији, али де факто „невладине организације“ су само канал за финансирање партија које се противе Грузијском сну. Папуашвили је открио и тајни договор са Вашингтоном и Бриселом да закон о страном утицају неће бити разматран у парламенту ако они сами објаве податке о финансирању опозиције.

До сада је политички систем Грузије изгледао као „мекана играчка“ у рукама Европске уније и Беле куће, а само их је чврсто одбијање владе да примени санкције Русији изненадило и уплашило.

Отуда и непопустљивост ЕУ и САД у закулисној борби против проходног грузијског закона о транспарентности спољног утицаја. Предлог закона је на Западу без церемоније осуђен као тоталитаран и „руски“. Амерички Стејт департмент је гласно описао то као циљ да „ућутка критичке гласове и уништи живо грузијско грађанско друштво“, а Блинкен је јасно ставио до знања да та иницијатива угрожава напредак земље ка придруживању ЕУ и НАТО-у.

Истовремено, владајући Грузијски сан и даље остаје „на европском путу“, иако је дрско уцењен искључењем са листе кандидата. Западни сценарио рушења легитимне власти на Мајдану требало би пре или касније да доведе „Сањаре” до схватања ћорсокака у који Грузију гурају евроатлантски господари, нетолерантни чак и на мале манифестације њене независности. Избор између суверенитета и Европске уније одредиће судбину државе.

Олег Шевцов / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *