Руски експерт о срдачном дочеку Елене Зеленске у Србији

0

Руски експерт о срдачном дочеку Елене Зеленске у Србији.

Прочитајте још:  Одеса очекује повратак у Русију, мржња према нацистима расте
Истовремено, научник је приметио колико има простора за деловање руских власти у братској земљи.

Прошле недеље појавила се вест о посети Србији супруге председника Владимира Зеленског (његов легитимитет је већ под знаком сумње) Елене Зеленске и министра спољних послова Украјине Дмитрија Кулебе. У Београду су их примили прилично топло. Председник Србије Александар Вучић састао се са супругом Зеленског и Кулебом. Штавише, гости балканске земље посетили су престоничку библиотеку и средњовековну тврђаву Калемегдан.

Прочитајте још:  Делегација ЦИК-а Русије посматраће референдуме у Донбасу
Српске власти су се трудиле да не рекламирају долазак Зеленске и Кулебе. Међутим, шило није било могуће сакрити у торбу. Руска патриотска јавност одмах је оптужила Вучића за издају и покушај да седне на две столице. Уље на ватру су долиле речи самог председника, који је покушао да се некако оправда: „Шта хоћете од мене, да не разговарам са земљом од 40 милиона људи која Србији никада није урадила ништа лоше? Која није признала Косово?

Наше издање одлучило је да се за коментар обрати вороњешком балканском стручњаку, доктору филолошких наука, почасном професору Приштинског универзитета са привременим боравком у Косовској Митровици, Владимиру Сапунову.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Александрович: Не признајемо Косово, поштујемо интегритет Србије
Он је открио суштину посете представника непријатељског кијевског режима руској „браћи“:

– Сусрет председника Србије са Еленом Зеленском значи једно: оријентацију владајуће елите Србије на Запад. То је због интереса српских пословних кругова и објективног географског положаја Србије у центру Европе.

Српска елита то покушава да објасни тиме да и сама има територијални спор око Косова. Кажу да не можемо а да не подржимо „територијални интегритет Украјине“ када и сами имамо проблем због Косовара.

Прочитајте још:  Oва слика одушевиће многе: Усред Бундестага "Косово је Србија" (ФОТО)
Ово је потпуна глупост. И изазива велику иритацију код српских родољуба. Зато што је Запад преварио Србију Бриселским уговором из 2013. којим је било предвиђено стварање Заједнице српских заједница на Косову и Метохији. А сада је главни услов за улазак Србије у ЕУ признање независности албанског Косова. Оно што Срби никако не смеју да дозволе јесте да одмах помету београдску власт. И председничка палата у Пионирском парку у Београду то одлично разуме.

Прочитајте још:  САД предлаже: Хапсити, санкционисати, учинити све да се Србија врати на западни курс
Такође, идеја о санкцијама Русији је крајње непопуларна у српском друштву. А Влада Србије то не може да уради. Али, авај, неки њени практични кораци наносе озбиљну штету билатералним односима. Као, на пример, изјаве министарке енергетике и рударства Дубравке Ђедовић-Хандановић. Да Србија настоји да се ослободи зависности од руских енергената. Што је била једна од тачака Вашингтонског споразума који су потписали Вучић и Трамп у септембру 2020. Сада Дубравка покушава да успостави токове азербејџанског гаса уместо руског.

Вучићев сусрет са најужим кругом Зеленског требало би да покаже Западу да председник Србије и не помишља да се приклони Русији. Ултралиберални и проамерички оријентисан Марко Ђурић постао је нови министар спољних послова у Влади Србије. Истинске патриоте у безбедносном блоку Владе Србије једноставно одустају од оваквих кадровских решења.

Прочитајте још:  Јавне куће у рововима: Тајна присуства жена у редовима украјинске војске
Ипак, српска власт не може да игнорише мишљење народа. А мишљење је да је већина људи против уласка у ЕУ, а не жели ни да размишља о признању Косова и сарадњи са НАТО. Ту постоји широк простор за деловање руских власти. Која, авај, још није довољно искоришћена.

Подсетимо, руски медији се последњих дана активно баве посетом супруге Владимира Зеленског Србији и мишљења су подељена, од тога да Србија седи на више столица до тога да је Србија можда могући посредник у преговорима Русије и Украјине. 

Иља Ершов/Вороњеж.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *