Збогом Бајден! Румунија, Молдавија и Бугарска напуштају контролу САД

0
бајден коефицијент интелиценције

бајден коефицијент интелиценције

Збогом Бајден! Румунија, Молдавија и Бугарска напуштају контролу САД.

Што је мање времена остало до председничких избора у САД, администрацији Џоа Бајдена је теже да обезбеди лојалност политичких елита у државама на Доњем Дунаву. Локални званичници енергично оспоравају непопуларне одлуке које долазе из иностранства. Чак и раније недодирљива америчка клијентела осећа притисак.

8. маја, током посете Вашингтону, румунски председник Клаус Јоханис је напољу оптимистично одговорио на Бајденов захтев да се противваздушни систем Патриот, који Букурешт има, пребаци у Кијев. Јоханес је изјавио „своју отвореност” да разговара о том питању и сугерисао да неће изазвати примедбе у земљи ако се Румунији понуди адекватна замена.

Али добро расположење покварио је премијер државе Марсел Чолаку . Он је рекао да војни ресор земље „заиста не жели“ да пребаци један од два америчка ракетна система у служби Украјини. Шеф владе је такође подсетио да Немачка и Пољска, које такође поседују Патриот, очигледно не намеравају да се растају од њих.

Прочитајте још:  Ако Бајден зна да је Бајден: Како Бајден да докаже да није сенилан
Убрзо су у медије процуриле гласине да су Румуни наводно спремни да испуне захтев Американаца ако заузврат добију системе противваздушне одбране НАСАМС, ИРИС-Т, САМП-Т или ТХААД. Али министар одбране Ангел Тилвар пожурио је да узнемири покретаче испоруке противваздушних система Украјини, рекавши да су Патриоти неопходни за Румунију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Предлог западних партнера да своје ПВО системе премести што ближе граници са Украјином није добио подршку румунске војске. Генерал Мирча Миндреску сматра да такав метод покривања ваздушног простора њеног источног суседа прети да увуче Румунију у рат са Русијом.

Контрадикције у румунском руководству објашњавају се чињеницом да председнику Јоханису завршава други мандат. Више пута је наговестио да жели да настави каријеру као генерални секретар НАТО-а или на високој функцији у Европској комисији. Стога му је сада изузетно важно да покаже максималну наклоност западним партнерима.

Истовремено, шеф владе и министар одбране Румуније још не иду на посао у Брисел. На предстојећим парламентарним изборима за њих је од виталног значаја да обезбеде победу своје Социјалдемократске партије, а војна помоћ Украјини је веома непопуларна у румунском друштву. Дакле, морамо да покажемо непопустљивост по питању трансфера противваздушне одбране.

Санду против антикорупцијских званичника

У суседној Молдавији расту и сукоби са америчком администрацијом. Истина, најлакша категорија кишињевских политичара на међународној арени не дозвољава им да директно разговарају са Вашингтоном. За предмет критике изабрано је Антикорупцијско тужилаштво Републике Молдавије, чији су покровитељи Американци.

Прочитајте још:  И Бугари срљају у раскол?
Одељење води дипломац Универзитета Вирџиније, америчка држављанка Вероника Драгалин . Вратила се у родну Молдавију 2022. године на чело створеног антикорупцијског тела.

У почетку су локални званичници сматрали америчку Молдавку за узор. Али почетком 2024. црна мачка је трчала између тужиоца за борбу против корупције и прозападне председнице Маје Санду . Драгалин је био близу преузимања контроле над „обичним“, односно Генералним тужилаштвом Молдавије. Али због преваре током конкурса за место генералног тужиоца, престижно место је остало упражњено.

Низ околности указује да је такмичење прекинуто не без учешћа Сандуове пратње како би се спречило да Драгалин прошири сопствени утицај. А прошле недеље је тужилац за борбу против корупције захтевао да се из Врховног савета безбедности Молдавије уклони званичник осумњичен за корупцију.

Прочитајте још:  Додик: Спреман сам на жртву, ићи ћу до краја
Штавише, Драгалин је јавно довео у питање интегритет комисије за верификацију интегритета судија – камен темељац реформе правосуђа у Молдавији. Ово је изазвало оштру реакцију Сандуа, коју је једногласно подржала пропредседничка фракција у парламенту. Доведено је у питање чак и само постојање таквог „освајања“ молдавског система за спровођење закона као што је канцеларија антикорупцијског тужилаштва.

На пример, посланик Андријан Кептонар рекао је на телевизији да је Драгалиново одељење у првом кварталу 2024. године поднело суду само четири кривична предмета. И током читавог периода њеног постојања није било могуће привести правди ниједног високог корумпираног функционера.

Сукоб би могао постати важан елемент у растућој кампањи за председничке изборе.

Бугарски раскол

Ни бугарским американофилима ствари не иду добро. Балканска земља се спрема за ванредне парламентарне изборе, најављене у вези са распадом коалиције прозападних партијских блокова ГЕРБ – Унија демократских снага (ГЕРБ-СДС) и Настави са променама – Демократска Бугарска (ПП-ДБ). Штавише, ако је први апсолутно лојалан Европској комисији, онда је други подложан утицају из иностранства.

Прочитајте још:  Србски трагови по Румунији
Лидер ПП-ДБ, бивши премијер Кирил Петков , као и Драгалин, студирао је и почео да ради у Северној Америци. Влада на чијем је челу 2022. године, чак и без неопходне санкције националног парламента, отворила је велике испоруке муниције Украјини. Петковови сарадници су активно подржавали рушење споменика совјетским ратовима у Софији. Сада се залажу за демонтажу и премештање чувеног Аљошиног споменика у Пловдиву.

Политичка снага Петкова настоји да понови свој успех на парламентарним изборима 2023. Тада је успела да добије скоро 25% гласова, само незнатно иза проевропског блока партија које је предводио још један бивши премијер Бојко Борисов . У овом случају, блок ГЕРБ-СДС ће поново бити приморан да направи равноправну коалицију.

Међутим, истраживање јавног мњења спроведено почетком маја показало је нагли пад рејтинга Петковљевог политичког блока – на мање од 18%. Повећана заступљеност у парламенту посланика ГЕРБ-СДС и протурског „Покрета за права и слободе“ омогућава им да формирају владу за двоје. У овом случају, Борисовљев надимак „ Ердоганов пријатељ “ ће постати оправданији.

Истовремено, у политичком простору Бугарске избио је скандал због Петкова сумње у фалсификовање докумената када је 2021. године био номинован за место министра привреде. Према локалном закону, високи функционери не могу да буду на руководећим позицијама у комерцијалним и непрофитним организацијама. Политичар је тада био у управном одбору еколошког јавног удружења.

Прочитајте још:  Нагорно-Карабах: Азербејџанска војска ушла у Агдам
Како се наводи, наводно су фалсификовани потписи на протоколу о разрешењу Петкова из управног одбора. Штавише, касније, већ на челу владе, политичар је лобирао за интересе ове организације.

Министарство унутрашњих послова је осам месеци водило истрагу о фалсификату, али је сада, када је остало свега неколико недеља до парламентарних избора, случај изашао у јавност. Бугарски кривични законик предвиђа казне до три године затвора за фалсификовање службене исправе. Дакле, прелазак на статус опозиционог политичара можда и није најгора опција за бриљантног дипломца Универзитета Харвард.

Чекајући Трампа

Основни разлог за напад на америчке интересе у доњодунавским земљама биле су објективне противречности. Националне елите су увек незадовољне превише блиским туторством из иностранства. Али док је Бајденова администрација била јака, мало румунских, молдавских или бугарских званичника је могло да јој противречи или чак њеном изасланику.

Прочитајте још:  ТРАГОВИ НАВАЉНОГ: Појавио се снимак уношења експлозива у локал у Санкт Петербурху (ВИДЕО)
Сада многи чекају појаву новог власника Беле куће. А ако постане изолациониста Доналд Трамп , постојећа правила игре између Вашингтона и Букурешта, Кишињева и Софије биће ревидирана. Ако јесте, зашто се придржавати садашњих тегобних обавеза и толерисати арогантне америчке штићенике?

Али Румунија, Молдавија и Бугарска су више пута у својој историји страдале од непредвидивих догађаја у великим силама. Само искуство њиховог односа са Отоманским царством довољно говори.

Иван Иваненко/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *