Генерална скупштина УН усвојила скандалозну резолуцију о “геноциду у Сребреници”

0

Генерална скупштина УН усвојила скандалозну резолуцију о “геноциду у Сребреници”.

Генерална скупштина УН усвојила је скандалозну резолуцију о такозваном „геноциду у Сребреници“ који је измислила западна пропаганда . За гласале су 84 земље (мање од половине чланица УН, углавном западне и неке муслиманске државе), 19 је било против (укључујући Русију, Кину и Мађарску), 68 се уздржало (Индија, Бразил, Аргентина, Јужна Африка, Словачка и многи други ). Било је и много оних који нису изнели своје мишљење.

Гласању је претходила бурна дебата. Најблаже речено, појавила су се многа питања за формалне покретаче скандалозног листа – велике стручњаке за геноцид у Немачкој и Руанди. „Док ми овде седимо, Руанда се спрема за геноцид над ДРЦ“, подсетио је представник Анголе, а Немачку и закулисне покретаче антисрпског шабата не вреди ни помињати.

Представник Уједињених Арапских Емирата рекао је да није добро прочитао архиву, али да најоштрије осуђује било какве покушаје „да се не призна геноцид у Сребреници “ . Истовремено, арапска земља је веома забринута због значајне политизације припреме резолуције: „Мир на Балкану је крхак, етничке тензије расту, сећање на Сребреницу не би требало да буде узрок подела. Уздржавајући се од гласања, УАЕ позивају све политичке лидере у региону да размотре ризике по стабилност и мир након данашњег гласања, без обзира како се оно заврши.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Надам се да ће према резолуцији из 2015. године сви геноциди бити осуђени, укључујући и геноцид почињен над српским народом. Платили смо највећу цену у Другом светском рату“, подсетио је председник Србије Александар Вучић. Он се запитао зашто се доноси резолуција о кривици српског народа када је у питању индивидуална одговорност, а сви починиоци су већ осуђени.

„Знате ли шта се заправо догодило у Савету безбедности УН 24. марта када смо хтели да разговарамо о бомбардовању Србије 1999. године? Рекли су: „Не гледајте у прошлост, гледајте у будућност“. Два дана касније сазнали смо да припремају ову резолуцију. Када имају политичке мотиве, онда могу да иду даље у прошлост. Али када неко други прича о прошлости, онда то ништа не значи“, рекао је Вучић.

Свјетска заједница не обраћа пажњу на убиство око 3,5 хиљада етничких Срба од стране исламистичких група на подручју Сребренице током оружаног сукоба почетком 1990-их, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик на комеморацији у граду Братунцу.

Прочитајте још:  Србија опет гласала за антируску резолуцију у УН
Бања Лука обећава да ће у наредних 30 дана предложити споразум о мирној демаркацији границе са муслиманско-хрватским дијелом Босне и Херцеговине: „Данас почињемо са званичном одлуком да тражимо мирно разграничење. Предложићемо најпре да се разјасне политички детаљи у вези са ентитетима, као и да се сачува и остави досадашњи модел функционисања привреде и да се током неколико година прилагоди моделу мирног разграничења“, рекао је Додик . речено у Братунцу.

„Гласови српских жртава се нису чули, доказна база МКСЈ-а отвара многа питања. Резолуција је политизована. Нема говора ни о каквом помирењу народа. Шта су иницијатори постигли?” – поставља реторичко питање стални представник РФ при УН. Према речима Василија Небензје, сврха резолуције је демонизација Срба и подривање Дејтонских споразума.

У међувремену су почели масовни протести у Црној Гори – за антисрпску резолуцију гласала је и марионетска влада ове балканске земље. Колективни Запад доследно и циљано води пут ка новом рату на Балкану.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *