СНС кроз СЛАП тужбе покушава да угуши слободно новинарство: Случај Веизовић и Васељенска

5

Весна Веизовић, уредница и оснивач портала Васељенска, дуги низ година стоји на барикадама борбе за слободно новинарство и право на истину. У свету где се медијска сцена све више делити и где велики број медија налази подршку у политичким партијама, Васељенска је реткост – оаза независног извештавања, острво у мору усмереног новинарства. Ово путовање није било лако; Читав тим Васељенске који се кроз године доста изменио често је био мета правних акција и тужби, што је само додатно потврдило њихову посвећеност принципима слободе говора и истине.

Прошла година била је посебно турбулентна за Веизовић и портал Васељенска. Суочили су се са серијом тужби од стране високих институција и појединаца, међу којима су Српска академија наука и уметности (САНУ), Софија Тодоровић из Иницијативе младих за људска права и СНС директор Дома здравља Бајина Башта, Небојша Јовановић. Ови правни изазови не само да су представљали финансијски терет за портал који се не финансира из страначких фондова, већ су и покушаји да се угуши глас који се усуђује да говори отворено и критички.

Најновији у низу покушаја да се заустави глас слободног новинарства било је уручење налога за привођење, који је на њену адресу донела полиција по налогу суда из Ужица. Овај налог био је повезан са случајем који је покренуо СНС директор, што указује на наставак употребе правног система као средства за вршење притиска на новинаре и медије који износе критичке погледе на рад власти.

Цена истине

Локални одбори СНС и друге власти у Бајиној Башти, као и шире, изгледа да се служе силом и правним притисцима као начином да угуше сваки облик критике или различитог мишљења. Весна Веизовић, као уредница Васељенске, нашла се на удару управо због своје неуморне посвећености истини и принципима слободе изражавања. Она је више пута извештавала и објављивала о бројним скандалима градских власти, што је наравно имало своју цену.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Ирина Марковић: Живимо последњи биолошки круг постојања као Срби!

Тактика коришћења “слап” тужби  од стране политичара и јавних функционера, као начин за гушење слободе изражавања и критике, није новост у савременом друштву. Овај метод, који укључује подношење великог броја правних изазова против појединаца или организација, често са намером да их финансијски исцрпе и обесхрабре, постао је уобичајено средство за сузбијање дискусија и критичког мишљења.

У случају Весне Веизовић и портала Васељенска, ова стратегија је постала очигледна и алармантна појава, са серијом тужби које намећу не само правне и финансијске изазове, већ и психолошки притисак. Овакве акције, иако представљене као заштита репутације, у стварности служе као инструмент за застрашивање и спречавање медија и појединаца да слободно говоре и критикују, чиме се директно угрожавају основне демократске вредности и право на слободу изражавања.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

  1. Браво за ваш портал Васељенска! Од режимске странке и разног појединачног олоша ништа нас не изненађује, али САНУ који треба укинути јер тамо седе све саме продане душе и примају велике апанаже за ткзв допринос не треба ни да постоји као ни СПЦ. Све сам олош, шљам и багра, речју талог. Браво за госпођу Весну и велика подршка да издржи и она лично као и ваш одличан портал. Мало је или скоро и нема таквих не само људи и портала који објективно шире истину о депонији званој Србија.

  2. да нема Весне… тешко би се могла измислити.

    Нама свима на част, радост, дивљење, понос, пример… па и стид и срам.

    Где смо ми а где је Весна? И залуд тапшање по рамену. Засу”ч”и рукаве бајо па увати да погураш. А јок “фала Весна.

  3. Весна свака част и ти си свесна да су овакви силеџијски судови и тужбе при крају њихове владавине па покушавају да што више зараде док су још у фотељама. Оно што без Ану сазнаће али тада ће их много скупо коштати а ово ће се памтити како силеџијски приводе оне који саопштавају ИСТИНУ а прикривају лопове, џукеле и кога све још не крију без а се. Понављам кад буду саз али много скупо ће их коштати али тада нема тужби притужби наредби него затвор из кога никад неће изаћи. То им је сигурно а да имају мозга не би ни радили ово што раде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *