Геноцида није било, али списак постоји: Ове НВО из Србије су активно учествовале у доношењу Резолуције о Сребреници!

4

(Фото: Принтскрин)

Данас у 16 часова почиње заседање Савета безбедности Уједињених нација у Њујорку, где ће се гласати о новој Резолуцији која се односи на наводни геноцид у Сребреници. 

Догађаји у Сребреници, из јула 1995. године, остају предмет спорења. Док је Међународни суд правде (ICJ) пресудио да је у Сребреници почињен геноцид, постоје аргументи да се ови догађаји не могу класификовати као геноцид по дефиницији Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

Ефраим Зуроф, директор Центра Симон Визентал за истраживање злочина нацистичког режима, више пута је поновио да не догађаји у Сребреници не могу класификовати као геноцид. Зуроф је рекао да, иако су почињени страшни злочини, „нису испуњени  критеријуми за геноцид како су дефинисани у међународном праву“.

Улога НВО у Србији

У Србији постоји значајан број невладиних организација које су активно учествовале у доношењу ове Резолуције својим антисрпским акцијама. Ове организације, као што су Фонд за хуманитарно право (FHP), Жене у црном и Хелсиншки одбор за људска права, увек су игнорисале српске жртве у својим извештајима и активностима, фокусирајући се искључиво на злочине које су починили Срби.

Многе од ових организација финансирају стране владе и међународни донатори, укључујући Сједињене Америчке Државе, Европску унију и разне приватне фондације, као и земље које су подносиоци и спонзори Резолуције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Постоје позиви да се овим организацијама забрани деловање у Србији због њихових антисрпских активности и доприноса у дискредитацији српског народа на међународном нивоу.

Листа НВО које су се бавиле темом Сребренице и оптуживале Србе за геноцид:

  1. Фонд за хуманитарно право (FHP) – Више пута су иступали са изјавама и извештајима који Сребреницу квалификују као геноцид и подржавају пресуде ICTY и ICJ.
  2. Жене у црном – Организују комеморативне акције у знак сећања на жртве Сребренице и активно раде на подизању свести о геноциду.
  3. Хелсиншки одбор за људска права у Србији (HCHRS) – Константно иступа са изјавама које подржавају квалификацију злочина у Сребреници као геноцид.
  4. Иницијатива младих за људска права (YIHR) – Активно раде на едукацији младих и подржавају пресуде о геноциду у Сребреници.
  5. Центар за културну деконтаминацију (CZKD) – Организују разне трибине и дискусије на тему Сребренице и геноцида.
  6. Београдски центар за људска права – Издају саопштења и извештаје који подржавају квалификацију догађаја у Сребреници као геноцид.
  7. Комитет правника за људска права (YUCOM) – Промовишу пресуде међународних судова и подржавају квалификацију геноцида.
  8. Грађанске иницијативе – Активно учествују у кампањама које промовишу свест о геноциду у Сребреници.
  9. Центар за транзициону правду (ICTJ) – Пружају подршку жртвама и промовишу правду и помирење у региону, укључујући признавање геноцида.
  10. Хуманитарни центар за интеграцију и толеранцију (HCIT) – Учествују у различитим акцијама и трибинама на тему Сребренице и геноцида.
  11. Институт за ратне злочине – Истражују и објављују радове који подржавају квалификацију злочина у Сребреници као геноцид.
  12. Друштво за угрожене народе – Раде на подизању свести о злочинима и подржавају пресуде међународних судова.
  13. Фонд за отворено друштво Србије – Подржавају пројекте и активности који се баве питањем Сребренице и геноцида.
  14. Институт за отворено друштво – Финансирају и подржавају истраживања и пројекте на тему ратних злочина и геноцида.
  15. Центар за нову политику – Организују разне дискусије и трибине на тему Сребренице.
  16. Центар за истраживање и развој – Публикују истраживања и радове који подржавају квалификацију злочина као геноцид.
  17. Мрежа за демократију и права човека – Активно раде на едукацији и подизању свести о правима човека и ратним злочинима.
  18. Савез антифашиста Србије (AFS) – Подржавају акције и кампање које промовишу признавање геноцида.
  19. Асоцијација независних интелектуалаца (ANI) – Учествују у јавним расправама и подржавају квалификацију злочина као геноцид.
  20. Центар за демократију и транзициону правду – Рад на промоцији правде и помирења, укључујући признавање злочина у Сребреници.
Прочитајте још:  Као у школи: Михајловићева удаљила Бајатовића са састанка директора због понашања

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

4 утиска на “Геноцида није било, али списак постоји: Ове НВО из Србије су активно учествовале у доношењу Резолуције о Сребреници!

  1. Svi aktivisti ovih organizacija su deca komunista, Titovih generala, tzv. Crvene Ustaše, Crnogorci, Hrvati, pripadnici LGBT – tj. manjine koje žive u Srbiji i koji mrze Srbiju i srpski narod.. Sve njih plaća Soroš i Dejvid Rokfeler fondacija. Iste ove organizacije demonstriraju u Americi po studentskim domovima protiv Izraela.

  2. Da se ja pitam Vlada Srbije bi donela Odluku o prestanku bilo kakvih finansija svim ovim Udruzenjima koja promovisu nepostojeci genocid u Srebrenici.Ova antisrpska bagra mora titi oznacena kao unutrasnji neprijatelj drzave Srbije jer je ovi antisrpski idioti satanizuju.Ove sve organizacije proglasiti stranim spijunima i neprijateljskim udruzenjima za unistenje drzave Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *