ЕУ и Србија потписују споразум о оперативним активностима Фронтекса

1
србије

Фронтекс (Getty © Jan A. Nicolas/picture alliance)

Савет Европске уније је данас одобрио потписивање споразума између ЕУ и Србије о оперативним активностима Европске агенције за граничну и обалску стражу (Фронтекс). Овај споразум ће омогућити Фронтексу и српској граничној стражи да организују заједничке операције широм Србије, укључујући граничне провере и регистрацију миграната.

Споразум значи да ће тимови Фронтекса бити распоређени у Србији како би пружали подршку у управљању миграционим токовима, спречавању илегалне имиграције и борби против прекограничног криминала. Ова промена у односу на претходни статусни споразум, који је дозволио заједничке операције само на границама Србије са ЕУ, сада омогућава оперативну сарадњу на целој територији Србије.

Основ за овај нови споразум је уредба из 2019. године, која омогућава Фронтексу да пружа подршку земљама партнерима на целој њиховој територији и да врши извршна овлашћења, као што су граничне провере и регистрација људи. Сличне споразуме Фронтекс има са Молдавијом, Северном Македонијом, Црном Гором и Албанијом.

Након потписивања, споразум ће проћи процес ратификације или одобрења. У случају ЕУ, ово укључује добијање сагласности Европског парламента и коначно закључивање од стране Савета.

Овај споразум представља значајан корак у јачању сарадње између Србије и Европске уније у области управљања границама и безбедности. Циљ је боље управљање миграцијама и јачање борбе против организованог криминала, што је од кључног значаја у контексту актуелних миграционих токова и безбедносних изазова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Србија, као земља на Балканској рути миграција, игра важну улогу у спречавању илегалне имиграције ка ЕУ. Сарадња са Фронтексом ће побољшати капацитете Србије у овој области, кроз обуку и техничку подршку. Ово ће такође омогућити бољу координацију и размену информација између Србије и ЕУ, што је кључно за ефикасну контролу граница и борбу против криминала.

Прочитајте још:  Мирослав Пушоња: Моћ мањине - како Русија и локални избори обликују српску политичку сцену

Фронтекс ће, поред граничних провера и регистрације миграната, моћи да учествује у операцијама надзора и спречавања прекограничног криминала. Ово укључује борбу против трговине људима, кријумчарења и других облика организованог криминала који угрожавају безбедност региона.

Све у свему, овај споразум представља корак напред у унапређењу безбедности и стабилности на Балкану, јачајући везе између Србије и Европске уније у заједничкој борби против миграционих и безбедносних изазова.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ЕУ и Србија потписују споразум о оперативним активностима Фронтекса

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *