Кустурица: Директор музеја који доприноси релативизацији српских страдања мора бити смењен

0
кустурица

Кустурица / Скриншот

На свом јутјуб каналу, у серијалу “Русија и Славеносрбија”, наш чувени режисер Емир Кустурица оштро је критиковао релативизацију српских жртава и ситуацију у Србији.

Посебно је забрињавајуће што Србија још увек није донела резолуцију којом би се осудио геноцид над Србима у Јасеновцу. Ово је корак који је од виталног значаја и мора бити решен што пре, јер ако сами не поштујемо своје жртве, нико неће поштовати ни нас као народ.

Кустурица је  осудио епископе који умањују број жртава у Јасеновцу, наглашавајући да је ова историјска чињеница неприкосновена и да мора бити очувана у свом изворном облику.

“Не можемо дозволити да се умањује број српских жртава у Јасеновцу. То је историјска чињеница коју морамо очувати,” изјавио је он, истичући значај очувања историјске истине за будуће генерације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Епископи који говоре о мањем броју жртава у Јасеновцу не раде у интересу српског народа,” додао је Кустурица, изразивши дубоко незадовољство оваквим ставовима унутар цркве.

Такође, Кустурица је критиковао директора Музеја жртава Геноцида који доприноси оваквим наративима, истичући да је његова одговорност да верно представи историјске догађаје.

“Директор музеја који доприноси релативизацији српских страдања мора бити смењен,” рекао је он, додавши да овакви поступци штете националном идентитету и сећању на жртве.

У својој критици, Кустурица није поштедео ни српску власт, позивајући их на већу одговорност у заштити националног интереса и историјске истине.

“Српска власт мора да реагује и заштити историјску истину нашег народа,” нагласио је он, апелујући на доносиоце одлука да предузму конкретне мере.

Његове речи подсећају на важност очувања колективног сећања и борбе против сваког облика ревизионизма који умањује значај и обим српских страдања током Другог светског рата. Србија мора да предузме кораке у правцу усвајања резолуције о Јасеновцу како би се осигурало да сећање на страдале буде трајно и да се овакве трагедије никада не забораве.

Прочитајте још:  Kако је Швајцарска помогла "крвнику са Балкана"

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *