ПОД ЗЕМЉОМ НАЂЕНИ АРТЕФАКТИ ИЗ ПРВОГ ВЕКА: Стручњаци параћинског Завичајног музеја започели археолошка ископавања у насељу Глождак

0

Фото: Све о археологији

Већ неколико дана у насељу Глождак у Параћину, на захтев инвеститора који ту гради пословни објекат, овдашњи Завичајни музеј обавља археолошка ископавања.

Реч је о делу археолошког локалитета у тој месној заједници који је истраживан пре неколико година у близини познатог маркета. По Закону о културном наслеђу обавеза инвеститора је да финансира заштитне археолошке радове, па је на терену екипа од десетак људи која истражује сонду на будућем паркингу.

Ради се о локалитету из првог века и почетку романизације на овом подручју. Већ смо ископали прве предмете, углавном керамику коју везујемо за Скордике, као и римску керамику. Од занимљивијих налаза, досад смо пронашли неколико гвоздених игала, римски новац, једно бронзано дугме, малу стаклену перлицу… Врло смо задовољни почетним резултатима, а биће их свакако још – прича Бранислав Стојановић, директор, који се и сам врло често прихвата лопате.

Будући да су ископавања мањег обима, пронађени материјал ће по завршетку теренског дела посла бити пренет у Музеј и одмах обрађен. Стојановић истиче да ће после прања, сортирања, обраде и документовања, ти налази бити чувани у музејском депоу, док ће неке посуде можда бити послате на реконструкцију, са могућношћу да постану део сталне поставке.

Новости

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *