Покушај стране агентуре да утиче на рад српског тужилаштва

1
тужилаштва

Ненад Стефановић (ФотоПринтскрин)

Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду, Ненад Стефановић, наглашава да Радна група Националног конвента о Европској унији (НКЕУ) за Поглавље 23, својим саопштењима доводи јавност у заблуду и врши непримерен утицај на самосталност рада тужилаштва. „Сви поступци Вишег јавног тужилаштва у Београду су у складу са законом и подзаконским актима,“ истиче Стефановић.

Стефановић је позвао Врховног јавног тужиоца и Високи савет тужилаштва да хитно реагују и заштите тужилачку организацију од спољних притисака. Он наглашава да су све одлуке унутар Вишег јавног тужилаштва донете у складу са законским и подзаконским актима, те да је план и програм рада за 2024. годину представљен 25. октобра 2023. године и достављен Апелационом јавном тужилаштву (АЈТ) у Београду 1. новембра 2023. године.

Тужилаштво је такође донело одлуку о измени плана и програма рада 4. јуна 2024. године, која укључује распоређивање новоизабраних и постојећих јавних тужилаца. Од 39 распоређених тужилаца, само два су уложила приговоре на одлуку, у складу са чланом 39. Закона о јавном тужилаштву.

Ово није први пут да се Више јавно тужилаштво суочава са притисцима. Ови притисци се дешавају готово свакодневно. На пример, када неки тужилац, попут Јасмине Пауновић, није задовољан премештајем, одмах се активира нека НВО која путем медија и саопштења врши притисак на тужилаштво. Ова пракса омогућава појединцима да манипулишу системом и врше притисак на тужилаштво да би се испуниле њихове личне или политичке агенде. Овај феномен представља озбиљан изазов за очување независности и интегритета правосудних институција у Србији.

Адвокатска комора Србије осудила мешање НВО у рад Тужилаштва

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Министарство: И даље неопходан додатни увоз струје

Адвокатска комора Србије и председник Адвокатске коморе Србије Вељко Делибашић најоштрије осуђују мешање у одлуке које су искључиво у надлежности главног јавног тужиоца.

„Спољни притисци угрожавају самосталност и интегритет јавног тужилаштва, што може имати дугорочне негативне последице на правосуђе у Србији,“ истиче Делибашић.

Он додаје да овакви напади не само да подривају поверење у правосудне институције, већ и отежавају њихову свакодневну функционалност и ефикасност. Адвокатска комора стоји чврсто уз своје колеге у тужилаштву, подржавајући њихов рад и залагање за правду без икаквих спољних утицаја и манипулација.

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Покушај стране агентуре да утиче на рад српског тужилаштва

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *