Србија забранила улазак новинару Радија Слобода препознатом као „страном агенту“

0

Србија забранила улазак новинару Радија Слобода препознатом као „страном агенту“.

Новинар Роман Перл, који је у Русији признат као „страни агент“, није пуштен у Србију. Он је за Глас Америке рекао да је долетео у Београд у приватну посету, али му није дозвољено да напусти аеродром. После осам сати чекања на резултате теста, Перл је добио декрет о забрани уласка у земљу.

„Дали су ми документ у којем пише да би то представљало претњу по њену безбедност ако завршим на територији Србије“, рекао је новинар и додао да иде код пријатеља у Београд.

Прочитајте још:  Сви су они Курти
Према Перловим речима, могао је да му буде забрањен улазак у Србију на захтев Русије. Присетио се и свог притвора у Београду 2023. године током снимања документарца о инвазији на Украјину – тада је један од саговорника новинара развио украјинску заставу у близини руске амбасаде, након чега су дипломате позвале полицију. Као резултат тога, Перл је пуштен из станице без оптужнице.

Министарство унутрашњих послова Србије, које је контактирао АФП , није саопштило зашто је новинару забрањен улазак у земљу. Република, која настоји да се придружи Европској унији, осудила је инвазију на Украјину, али је одбила да уведе санкције Руској Федерацији, пошто је скоро потпуно зависна од руског гаса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  РАСПАМЕТИЛА АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Да ли је примио хиперимуни гамаглобулин који обезбеђује отпорност на Ковид!? Одмах реаговао
Руско министарство правде прогласило је Перл „страним агентом“ у октобру 2021. на основу закона који дозвољава властима да сузбијају активности непожељних невладиних организација и медија и прогоне неистомишљенике. Документ је усвојен 2012. године и од тада је више пута пооштраван.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *