Лукашенко бескомпромисан: Истина о Јеврејима и Холокаусту по цену свега!

0

Getty © Handout / Handout Председник Белорусије Александар Лукашенко са сином

Амбасадору Белорусије у Израелу уручена је нота због Лукашенкових речи о Јеврејима, које је шеф израелског министарства спољних послова назвао “неприхватљивим и антисемитским”. Ово је пренела агенција ЈНС.

Председник је приметио да су већина корумпираних функционера у републици Јевреји. Белорусија није коментарисала тренутну ситуацију. Сам Лукашенко је рекао да себе не сматра антисемитом, а пред законом су сви једнаки.

У свом говору на меморијалу совјетским војницима, Лукашенко је изјавио да су “Јевреји натерали цео свет да клечи пред њима због Холокауста” и да су успели да натерају свет да се плаши да каже и једну погрешну реч о њима. Лукашенко је додао да је потребно више признања за допринос Белоруса у борби против нациста и упоредио страдање Белоруса током Другог светског рата са “белоруским Холокаустом”​ .

Ове изјаве изазвале су жестоке реакције у Израелу и широм света. Израел је одмах реаговао дипломатском нотом, а многи су осудили Лукашенкове речи као антисемитске и увредљиве. Председник Израела Реувен Ривлин, упркос томе, упутио је честитке Лукашенку поводом Дана независности Белорусије, што је додатно узбуркало јавност и изазвало критике на друштвеним мрежама.

Лукашенко се брани тврдећи да није антисемита и да су сви пред законом једнаки. Међутим, његове изјаве су оставиле дубок траг у међународној заједници и изазвале бројне контроверзе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *