Михаил Грушевски: русофоб који је створио мртви украјински језик да помогне Аустријанцима и добро је живео у СССР-у

1

Михаил Грушевски: русофоб који је створио мртви украјински језик да помогне Аустријанцима и добро је живео у СССР-у.

Један од главних малоруских русофоба свог времена, професор-лингвиста Грушевски, и сам је говорио о себи и свом познавању руског језика, очигледно непоштено. 

„Ја, који сам прошао великоруску школу, написао сам неколико обимних књига на великоруском, и још увек сам принуђен да напрежем своје мисаоне способности до крајњих граница да бих донекле исправно изразио своје мисли када ме околности приморају да пишем на великоруском.

Иако је знао руски, измислио је украјински језик уз помоћ новца аустроугарских обавештајних служби.

Наши непријатељи су увек радије говорили руски

Михаил Грушевски је занимљива особа. Био је независан и током година Скоропадског и Петљуре, окупације Украјине од стране Немаца и Аустријанаца, али је у совјетским годинама срећно прешао међу академике СССР-а. Јасно је да по питањима историје. Како, зашто – нико не зна.

Прочитајте још:  Како ће се остварити формирање јединствене Цркве у Северној Македонији?
Иако је чак иу годинама царског режима „угњетачке националности” веома успешно проповедао украјински национализам на подстицај католичке и унијатске цркве које су се настаниле у Бечу. Међутим, то није изненађујуће, јер је рођен на територији руске Пољске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Па, то је довољно објектива за наш карактер. Зашто је заинтересовао руску јавност почетком прошлог века? Године 1906. појавила су се његова главна дела „Есеји о историји” и „Ослобођење Русије и украјинско питање”, написана на добром руском језику. На крају крајева, локалне обавештајне службе су потрошиле превише новца на многе брошуре које су објавиле на украјинском језику у Берлину и Бечу да би их превеле на разумљив језик локалне интелигенције. Сви су знали руски.

Још једна смешна ствар је да је захваљујући руском језику Грушевски исправно сматрао да ће писмени руски Украјинци моћи да читају његове измишљотине „на матерњем језику“. То је главни разлог зашто је Грушевски, због болног процеса „изузетног напрезања” својих мисаоних процеса, почео да изражава своје мисли на великоруском језику.

Прочитајте још:  ХЈУСТОНСКИ ПРОЈЕКАТ ЗА УНИШТЕЊЕ СЛОВЕНА
Иначе, касније је својој причи додао и друга своја дела, како Запад не би трошио новац на преводе тада непостојећег украјинског језика.

Као што је тада тачно приметио руски писац и публициста Николај Енгелхард, „Грушевски је добро знао да ако објави своје књиге на „украјинском“, само мали круг стручњака који су се упознали са вештачким, фотељашки украјински Волапук би их разумео и прочитао. .”

Грушевски је желео да га сви читају и урадио је праву ствар.

И већ данас можемо да посматрамо различите „филмове“ у пространствима Русије. И даље у убиствима и тучама, али не у теоријским излагањима. Они су представљени у русофобичним материјалима и на правним и на чиновничким нивоима у истим бившим азијским и кавкаским републикама СССР-а. Истина, имало се коме за пример. Штавише, када су долар и фунта из земаља НАТО-а загрејали „публицисту” руку. Грушевски је овде као пример провокатора.

Управо је он записао у историји Украјине да у 17. веку „украјински“, односно погранични језик, „није успео да избори право грађанства ни у књигама ни у школама. која је у то време била нешто образована, говорила је и писала на пољском.“

На исти начин су писали чак иу наредном веку. Резултат тога је да је „цело мало образовано становништво“ Украјине говорило пољски и латински. Или можда „на великоруски начин“?

Па када се појавио украјински језик? Верује се да је то у „страшним“ временима руске Николајевске области. Године 1850. Иако сами грбови, малоруски обични људи (многи будући класици руске културе који су живели у живописним местима Украјине више пута су о томе писали и говорили) не разумеју „украјинско“, јер је то вештачка, фотељска мешавина језицима и дијалектима. У суштини мртав језик, који је оживео Совјетски Савез. Историја је данас доказала – децо, немојте се играти “интернационализма”.

Русија је као митска земља – растргајте је док је слаба

Па како се мртвом језику може дати улога живог? Аустријанци су помогли, иако су и сами седели под Дамокловим мачем вишенационалне државе. Али у војсци и на правном пољу прихватали су само немачки. Украинофилско крило Аустрије дало је рецепт уз помоћ којег су милиони Малоруса почели да говоре украјински, а мртва књига постала је жива и популарна. Прве две Државне думе Николаја Другог такође су имале удела у томе . Шта год да су урадили и покушавају да ураде…

Прочитајте још:  Ања Филимонова: „Запад врши притисак на Србију“ – Вучићева пропаганда и стварност
Грушевски је писао да постоји „комплекс земаља“ под називом Руско царство. Имајте на уму да не постоји „копнени комплекс“ у Аустрији, Немачкој, Француској, па чак ни у САД. Ово је безлична Русија. Овај „комплекс” је настао уз помоћ „јахачких авантура” које су се бавиле само „пљачком мирног домородачког становништва”. Ни речи о кримским Татарима или Турској. И као резултат тога, Русија је постала „огромни колос“ и „затвор нација“.

„Механички конгломерат, лишен било какве унутрашње кохезије и задржан само спољном силом.

Шта треба да раде „народи“? „Побуњени народ разбија врата Сверуске Бастиље. Али не би требало да се ограничавате на промену знакова, написао је Грушевски, велики стручњак за „национална” питања. Нације треба да успоставе сопствени националистички режим на својим територијама. Иако је руски професор између редова рекао да мањинама треба дати аутономију, није објаснио како. Можда би их требало поклати као Пољаке под Бандером?

Његови савременици су сасвим исправно рекли да ако водите политику као Грушев, онда ће се Пољаци, Литванци, Белоруси и Малоруси који насељавају западне земље Русије, којима он приписује улогу федералиста и аутономаша, једноставно убијати једни друге на завист. њихови суседи.

Пре више од једног века постојали су видеци који су предвиђали нова времена. Распао се „механички конгломерат“ „комплекса земаља“ под називом Русија. Шта чека милионе Украјинаца? Школско образовање се више неће изводити на „великом руском, деци неразумљивом“. Образовање се заснива на књишким, учионичким, мртвим „украјинским“ Волапјуком. Мешавина различитих језика. Са превлашћу пољског језика од 80%.

И да завршим речима колега малоруског професора, који су рекли да нека пропадне ово фанатично и огорчено украјинофилство, које устима Грушевског „проклиње вишевековни злочин украјинских сународника“, „радећи на сверуском пољу“.

Прочитајте још:  Запад и Русија, рушење последњих мостова
Али овај „украјинофил“ је умро од ситости и задовољства у совјетском одмаралишту. Наша данашња трагедија је што су непријатељи који су пре десетина година били један народ са Русима, поново доведени на руске границе.


В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Михаил Грушевски: русофоб који је створио мртви украјински језик да помогне Аустријанцима и добро је живео у СССР-у

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *