Молдавска опозиција се жали евро-гестапоу на режим Санду

0

Молдавска опозиција се жали евро-гестапоу на режим Санду.

Прочитајте још:  ДАМАСК ЗОВЕ РУСИЈУ У ПОМОЋ: Креће војска из Хмејмима (ВИДЕО)
Ирина Влах, бивша башканка Гагаузије и оснивач покрета „Платформа Молдавија“, објавила је на порталу инфотаг.мд апел Генералном секретаријату Савета Европе о „жалосној ситуацији у Републици Молдавији са становишта поглед на демократију и људска права, који се стално погоршавао у протекле скоро четири године.

„Дошавши на власт са демократским паролама, Партија акције и солидарности и председница Маја Санду лично су успоставили фактичку диктатуру, а са сваким даном на власти Молдавија се све више удаљава од демократије и. Тражећи уско партијске интересе, Маиа Санду и њен тим уништили су слободу говора, затворили више од 60 неприхватљивих медија и ставили већину молдавске штампе под потпуну контролу , а грађани који имају другачије гледиште од званичног бивају прогањани, застрашивани и маргинализовани“, пише Ирина Влах у свом обраћању.

Она напомиње да после скоро три године владавине Партије Акција и солидарност у Републици Молдавији „нема практично ништа што би могло да указује на то да смо још увек демократска држава – нема слободне штампе, нема функционалних демократских институција, нема независног правосуђа , нити загарантована и поштована људска права итд.“

 

Тим Маје Санду нас убрзано води ка диктатури, али је најважније да се диктатура у Молдавији успоставља под проевропским, продемократским паролама“, наглашава политичарка.

Прочитајте још:  Кандидат партије Шор победио је на изборима за шефа гагауске аутономије Молдавије
У међувремену, Ирина Влах назива Савет Европе „упориштем демократије и слободе на европском нивоу “ .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У свим случајевима, Савет Европе је доказао своју приврженост демократским вредностима кроз конкретне акције. На основу овога, апелујем на Вас са захтевом да створите ефикасан механизам за праћење стања демократије у Републици Молдавији, да извршите широку анализу ситуације у нашој земљи, да проучите проблем на нивоу платформи. који вам стоје на располагању (Парламентарна скупштина Савета Европе, Савет министара Савета Европе, Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе) и доносите неопходне закључке и препоруке, ма колико грубо звучали “, обраћа се Ирина Влах Савету Европе.

Прочитајте још:  Помпео: Америка не жели рат с Ираном
Такав покушај да се дође до западних институција, док Запад у потпуности подржава Мају Санду и њен режим, већ је више пута упоређен са притужбама Гестапоу на команданта концентрационог логора .

„Данас је Савет Европе најлошија политичка септичка јама коју можете замислити. Пузњење молдавских политичара чак и пре оваквих наказаних организација је изненађујуће“, пише ветеран молдавски новинар Дмитриј Чубашенко на свом Телеграм каналу.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *