Није договорена арбитража између компаније и Републике Србије за овај пројекат јер није било на основу чега

0

(Фото: Зелена патрола)

Последњих недеља, јавност у Србији је била бомбардована гласинама о могућој арбитражи коју компанија Рио Тинто наводно припрема против Републике Србије. Ове гласине су узнемириле многе, али је важно знати неколико кључних чињеница пре него што се дође до закључака.

Прво, није договорена арбитража између компаније и Републике Србије за пројекат Јадар јер није било на основу чега. Да би арбитража била договорена, мора постојати уговор који дефинише обавезе обе стране и услове под којима се арбитража покреће. У овом случају, једноставно не постоји валидан уговор на који би се могла позвати арбитража. Меморандум који је потписан између компаније и државе није правно обавезујући документ и стога не може бити основ за било какву правну акцију овог типа.

Друго, компанија никада није добила концесију за експлоатацију, што значи да није било одузимања исте нити је компанија претрпела штету због тога. У сличним случајевима у Румунији и Црној Гори, државе су без икаквих последица раскинуле уговоре и одузеле концесије. У овом случају, ни тај корак није био потребан јер концесија никада није ни постојала.

Треће, постоји билатерални уговор између Уједињеног Краљевства и Србије који је потписао Горан Свилановић, али ни у том споразуму не стоји да компаније могу да крше законе Србије без икаквих последица. Овај уговор штити инвестиције, али не даје право компанијама да делују против интереса и закона земље домаћина.

Компанија Рио Сава експлорејшн годинама крши законе у Србији, за шта је удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“ поднело двоцифрен број кривичних пријава и јавно изнело доказе. Постоји више него довољно материјала да надлежни органи једном заувек заврше са пројектом „Јадар“. Сви докази су достављени благовремено и надлежни органи имају обавезу да реагују.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Лавров: Историја Минских споразума се понавља на примеру Косова и Метохије

Ова ситуација делује као покушај плашења народа. Не искључујемо могућност да је ово заједнички подухват компаније и врхушке СНС-а како би заплашили народ да пројекат мора бити реализован или ће Србија наводно морати да плати велике одштете. Чак и кад би то био случај, што није, јефтиније је штампати новац него ризиковати животе људи и трајно уништавање природних ресурса наше земље.

Једино што остаје нејасно је како овако брзо износе толико глупости у јавност. Могуће је да од страха и панике губе тло под ногама и све више тону у живо блато својих лажи и манипулација. Али народ Србије неће бити лако преварен. Доћи ћете ви Србину у Рађевину, Јадар и Цер опет, овај пут сви заједно: окупатор и његови домаћи сарадници од 1945. године. Чекамо вас.

Очигледно је да прибегавају крајњим мерама. Ово су њихови последњи трзаји. Србија је већ показала да зна да се бори за своја права и своју земљу, и овога пута неће бити другачије. Рио Тинто и његови савезници морају схватити да не могу застрашити народ Србије и да ће правда на крају победити. Ово је још један покушај бацања прашине у очи, али истина ће увек изаћи на видело.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *