МОЛДАВСКИ ПОЛИТИЧАР: У МОЛДАВИЈИ ЈЕ ДИКТАТУРА!

0

Михаил Гарбуз

За Васељенску смо, по други пут, интервјуисали политичара Михаила Гарбуза, једног од најутицајнијих опозиционих лидера из Кишињева, након што је први интервју имао изузетан пријем (https://vaseljenska.net/2023/02/27/mihail-garbuz-rukovodstvo-moldavije-je-mimo-volje-naroda-izabralo-put-nato-a/), јер је подсетио многе да је г. Гарбуз био уз нас Србе и 1999. године током НАТО-агресије, овог пута пажњу смо посветили актуелној ситуацији, јер оно што се дешава у географски блиској Молдавији има своје последице и на цео Балкан.

Поштовани пријатељу из братске Молдавије, г. Гарбуз, после годину и по дана поново долази до интересовања из Србије за политику молдавског руководства, али се поново активирала и опозиција, па смо одлучили да Вам поставимо неколико питања.

Пре свега, у поређењу са фебруаром 2023, шта се променило у Кишињеву, који су најважнији политички моменти у протеклом периоду?

— Руководство Молдавије, у махнитом жару за изградњу демократске државе, коначно је достигло одређени „резултат“… Тај резултат се зове ДИКТАТУРА! Судећи по свему, ово није финале њихове владавине. Највероватније ће у блиској будућности, овим темпом, земља склизнути у фашистичку диктатуру. Владајућа партија је потпуно узурпирала власт, преузимајући сву законодавну, извршну и судску власт. У последњих годину дана затворено је више од 20 опозиционих тв-канала и информативних сајтова, због критиковања владајуће партије ПАС (чија је лидерка председница Молдавије Маја Санду), или из другог разлога, јер су објективно пратили дешавања у свету, а посебно у Украјини. Већ данас је почео „лов на вештице“ – покренута је репресивна машина против неистомишљеника. SIS (бивши КГБ) је добио неограничену моћ да, без суђења и истраге, спроводи репресивне акције против било кога и сваког ко се не слаже са владајућом кликом и садашњим проевропским курсом. Све чешће се са говорнице парламента позива на усвајање закона којим би лишили молдавског држављанства оне који се не слажу са таквом политиком.

Прочитајте још:  Лукашенко и Путин постигли договор

Молимо за Ваш коментар на вест објављену у београдским медијима у следећем облику: „Молдавија и Украјина су се неформално договориле ће дозволити доток гаса из Русије у молдавски проруски регион Придњестровље и након што уговор о снабдевању са компанијом Гаспром истекне крајем године”, извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/617132/Moldavija-i-Ukrajina-ce-dozvoliti-dotok-gasa-iz-Rusije-u-region-Pridnjestrovlje . Шта се дешава са проблемом Придњестровља, ако проширимо питање?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

— Тема гаса. Замислите само да је током Другог светског рата СССР продавао гас Немачкој, а Немачка заузврат промптно плаћала испоруке гаса, и то у совјетским рубљама!? Међутим, сад имамо прилику да посматрамо такву слику својим очима. Украјина и Русија међусобно ратују, али што се тиче бизниса… Капитализам посвуда, па су и односи такође капиталистички. Што се тиче снабдевања гасом за Придњестровску Молдавску Републику (Придњестровље), не видим ништа посебно у томе. Уосталом, ни молдавске, ни украјинске, а поготово не придњестровске власти не одлучују о снабдевању побуњене ПМР гасом из Русије преко Независне Украјине… Па ни Колективни Запад! Ипак, овај последњи данас има користи од снабдевања ПМР-а гасом, јер управо из хидроелектране Кучурган, која ради на руски гас и која се налази на левој обали Дњестра (то јест, у ПМР), јефтина струја долази у Молдавију! Самим тим подржава се у власти марионетско молдавско руководство! Да, и ПМР није баш тако проруски регион већ приватни домен „Шерифа“ и његовог власника Гушана. Сигуран сам да је и Украјина одбила да нападне Придњестровље из истих меркантилних разлога… Некоме је рат, некоме брат…

Сукоб у Украјини остаје опасан по регион. Какав је став Молдавије по овом питању, да ли може да постане посредник у некој врсти мировних преговора?

Прочитајте још:  Полиција Кадирова неутралисала припадника гангстерског подземља

— Већина молдавског народа са болом третира догађаје који се дешавају у Украјини. Уосталом, у суштини ратују два братска православна народа. Одмах сам се сетио једне ирске пословице: ако се два комшија ујутру потуку, значи да је увече код једног од њих био неки Енглез… Надам се брзом окончању братоубилачког рата! Но, Молдавија данас, кршећи Устав сопствене земље, где је неутралност јасно наведена, пружа војну и економску помоћ једној од страна у сукобу, док истовремено оптужује другу страну (Русију) за све замисливе и незамисливе грехе. Све државне и приватне (контролисане) информационе машине су укључене у прозападну пропаганду даноноћно… Дела Гебелса и данас успешно цветају…

Како видите изгледе за приступање Молдавије Европској унији? У том смислу, често се каже да су Србија и Молдавија у сличном положају.
— Ако руске трупе стигну до граница Молдавије, видим 3 могућа сценарија:

а) улазак Молдавије у Румунију одлуком парламента (као и 1918. одлуком Сфатула Церија);
б) пријем Молдавије у ЕУ и аутоматско стављање под НАТО кишобраном;
в) улазак Молдавије у састав Русије као субјекта Руске Федерације (уз враћање свих раније изгубљених територија).
Штавише, прве две опције ће се највероватније појавити ескпресно под окриљем мрака…

И за крај, шта бисте поручили читаоцима Васељенске? Можда не знате, али и међу нама српским новинарима, има и нас који заиста волимо молдавску музику. Како да сарађујемо ближе културно, а зашто не економски и политички?

— И Срби и Молдавци су два православна народа! Сам Бог нам је дао све за наше Пријатељство! Желим вама и нама мир и просперитет! С поштовањем, Михаил Гарбуз.

Прочитајте још:  Црна Гора расписала потерницу за бившим почасним конзулом Русије

Интервју водио Горан Игић, ексклузивно за Васељенску, фото: лични архив Михаила Гарбуза.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *