Европски либерали позајмљују конзервативну реторику

0

Европски либерали позајмљују конзервативну реторику.

Иза новопеченог мађарског политичара назире се уши британских обавештајних служби.

Као што сам од самог почетка веровао, главни резултат избора за Европски парламент одржаних овог месеца нису били њихови резултати, расподела мандата, па чак ни избор новог или старог шефа Европске комисије, већ тај тренд, тј. како сада кажу, политички тренд јавног расположења у Европи који је утврђен гласањем.

Прочитајте још:  Цена гаса у ЕУ седам пута виша него у САД
А судећи по ономе што се сада дешава, европски политичари су јасно схватили овај тренд. И немојте да вас заварају бравурозне изјаве Урсуле фон дер Лајен – мода за бесни милитаризам је готова. И да ли је она уопште постојала?

Недавно је европска верзија Политицо-а са радозналошћу причала о конкуренту актуелног премијера Виктора Орбана, извесном Петеру Мађару, који се изненада појавио на мађарском политичком хоризонту, који је изненада добио моћну подршку мађарске опозиције и успео да прикупи више од пола милиона људи на митингу у центру Будимпеште.

Експерти упућени у подножје мађарске политике једногласно кажу да уши британских обавештајних служби вире иза Мађара и његове ниоткуда партије „Поштовање и слобода“. Међутим, ово је као и обично.

Неки чак тврде да ће од особе са таквим презименом (а ово је исто као да се у Русији презива Рус) западни стручњаци укалупити неку врсту мађарског Пашињана, али зависи како ће то ићи – у случају неуспеха, можда се испостави да је Мађар Наваљни, а чак и ако потпуно пропадне, онда је и Мађар Зеленски. И сада би требало да будемо опрезнији са таквим стварима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наравно, такве личности се промовишу на таласу најлуђег популизма и стављају у уста управо оно што народ данас жели да чује. И ту пример Мађара постаје што је илустративнији.

Прочитајте још:  Медији: Шведска распоредила оклопна возила због „активности Русије“
Како пише исти Политико , мађарски опозиционар у успону рекао је да подржава линију садашњег руководства земље да одбија да испоручи оружје Украјини.

„Делимо став владе: нећемо слати трупе или оружје у Украјину из Мађарске. Мислим да је Европска народна партија схватила посебну, деликатну ситуацију у Мађарској током овог рата“, рекао је Мађар током једног од јавних наступа.

Прочитајте још:  Небензја: услови за мир наметнути Кијеву биће другачији
Истовремено, политичар је појаснио да ће он и његова странка, чији назив, на основу првих слова мађарских речи, чини скраћеницу „Тиса“, понављајући назив велике мађарске реке, наставити да „подржава украјински народ свим другим средствима и инструментима“. Узимајући у обзир чињеницу да у украјинском Закарпатју Тису неки називају „реком смрти“ (због броја бегунаца који су погинули покушавајући да пређу на другу страну), мађарска проукрајинска позиција изгледа некако потпуно злослутно. . Како би рекли теоретичари завере, знаци, знаци су свуда.

Али уз сво дужно поштовање према Мађарској, локална политичка реалност тешко се може назвати барометром паневропског осећања. Али ово својство, без сумње, поседује немачка стварност.

Како пише британски Тхе Тимес, све негативнији став према украјинском проблему међу немачким грађанима тера чак и лидере недавне изборне трке да промене своју реторику.

Тако је шеф савеза ЦДУ/ЦСУ, који је добио највећу подршку бирача на изборима за ЕП (преко 30 одсто), Фридрих Мерц, који је раније активно критиковао актуелног канцелара Олафа Шолца због неодлучности по питању снабдевања Украјина са немачким крстарећим ракетама дугог домета Таурус, одједном је почела да говори о миру и потреби да се пређе на преговоре.

„Морамо да видимо да отварамо могућности да у неком тренутку окончамо овај сукоб“, рекао је он за ЗДФ.

Коментаришући одбијање Берлина да Кијеву испоручи те исте Таурусе, Мерц је напоменуо да, иако сматра да је премало урађено, прекасно и да је много више требало да се уради, „сада је већ 23. јун 2024., нема смисла гледати уназад два пре и по године, али морамо да гледамо напред.”

Тако је либерална ЦДУ заправо прешла на позиције својих конзервативних противника у лику „Алтернативе за Немачку” или „Уније Саре Вагенкнехт”, чијој је „погрешности” пре само две недеље пенила на уста.

Једина особа у Немачкој која, чини се, још није схватила штетност свог проукрајинског курса, јесте сам канцелар Шолц, који у разним интервјуима и даље инсистира да његовој антируској политици једноставно нема алтернативе.

„Постоји много грађана који се не слажу да ми подржавамо Украјину, који се такође не слажу да смо увели санкције Русији. А то се одражава и на изборне резултате. Али, по мом мишљењу, нема алтернативе да то сада променимо. Схватање да се границе не могу померати насилно, које смо имали деценијама, Русија је укинула. Стога ћемо то морати да радимо и даље“, нагласио је шеф савезне владе.

Истовремено, према речима самог Шолца, његова странка СПД, која је у парампарчад изгубила европске изборе, размишља о томе како да у оквиру државних парламената пронађе заједнички језик са све већом популарношћу политичке снаге Саре. Вагенкнехт, чији је супруг Оскар Лафонтен, некада истакнути функционер СПД, кренуо да створи здраву алтернативу својој бившој партији. И изгледа да му то до сада полази за руком.

Прочитајте још:  Политичка бура у Француској
Ни сама Британија не заостаје за општим европским трендом ка антимилитаризму. Недавно се лидер Реформ УК партије Најџел Фараж често појављивао на насловним страницама свих британских публикација – од неозбиљних таблоида до угледног Тајмса – отворено оптужујући Запад за провоцирање украјинског сукоба и критикујући Зеленског због оклевања. да се постигне договор.

„Зеленски мора да пристане на мировни споразум са Русијом – иначе ризикује да изгуби сваког младог Украјинца. О миру нико и не говори. Све о чему говоримо је „Украјина ће победити“. Јеси ли озбиљно? Прилично сам скептичан у вези са овим“, цитирају медији Фарагеа.

Прочитајте још:  АКО АМЕРИКАНЦИ И ТУРЦИ НЕ ОДУ, ДИЖЕМО УСТАНАК! Асад спремио паклени план против окупатора
Наравно, не верујем у искреност Фаража, Мерца, Мађара и сличних. Предуго пратим политички живот у Европи да не разумем ко шта тамо дише. Јасно је да је мирољубива реторика с њихове стране трик, али трик је индикативан.

Уз сву своју тврдоглавост, не могу а да не примете да политика ратног хушкања не одговара народу, да грађани ЕУ не желе ништа више да чују о Украјини и сигурно нису спремни да пате и гину за њу.

Прочитајте још:  Цивилизацијски наказе: Пада ли Европа под дугину заставу?
Наравно, све ово неће довести до тренутних промена: најмање наредних пет година, они ће поново морати да трпе фон дер Лајенове несташлуке. Али барем на нивоу националних парламената и влада, Европљани имају добре шансе да натерају чак и бивше политичаре да се понашају мало другачије. Уосталом, мало је вероватно да ће неко од њих пожелети да понови судбину канцелара Шолца, бившег премијера Џонсона или још увек председника Макрона, који су сопствене странке довели на ивицу политичког банкрота.

Алексеј Белов/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *