Ко је и зашто усмерио поглед на Боливију

0

Ко је и зашто усмерио поглед на Боливију.

Покушај државног удара у тој латиноамеричкој земљи је пропао, али очигледно није последњи.

Прочитајте још:  Kина забрањује америчку опрему у државним канцеларијама
Оскар Вајлд је написао да живот само имитира уметност. Истина, ово већ додајем на своју руку, понекад не баш добро и самоуверено. То се, на пример, догодило у Боливији, где је у ноћи са 26. на 27. јун био покушај државног удара. Да будем искрен, испало је тако-тако, овај државни удар – и, вероватно, овај покушај ће ући у историју као прилично комичан и неспособан.

Генерал Хуан Хосе Зуњига, који је командовао копненим снагама пре пуча, довео је војно особље у Ла Паз у оклопним транспортерима и тенковима да провале у владину палату. И као резултат, ништа се неће постићи. Међу, како би млади рекли, Зуњигиним неуспесима је, на пример, захтев за ослобађањем политичких затвореника. Трик је у томе што је једна од њих, Жанин Ањез, која је некада била на челу привремене владе, а сада је у затвору, осудила покушај пуча.

Све се завршило неуспехом пуча. Међутим, не треба се уопште заваравати овим резултатом – то није био тест на снази, већ је испаљен опрезан хитац упозорења. Ово је сигнал боливијским властима да им, наравно, нико неће дозволити да воде државу како желе. Велики брат све посматра и испружи своје пипке са хиљаду транскорпоративних наивчина.

Каква је Боливија данас? Њиме управља председник Луис Арце. Пре тога, Ево Моралес је био на челу 14 година. Неко је већ написао да су непријатељи, конкуренти. Ово није у реду. Арце је радио у Моралесовој влади као министар економије. Они прате, плус или минус, исти курс, али се несумњиво такмиче једни са другима. Зашто? Моралес жели да се врати на место председника. Да ли Арце жели ово?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Владимир Прохватилов: Клаус Шваб и инсекти или ко припрема планетарну глад
Међутим, главни проблем овде је и даље другачији. Боливија је прилично сиромашна земља. Ко је био тамо зна. Друго је питање да садржи, како кажу, неизрецива богатства. Прва ствар која пада на памет и о чему многи људи знају јесу колосалне резерве литијума. Шта је литијум данас? Ово је најслађи залогај. Заборавите на нафту (у реду, сада претерујем, али само делимично) – фокусирајте се на литијум. Елон Муск ће то потврдити ако буде потребно. Већ потврђено. Зато што ће у будућности превише ствари радити на литијуму. Сто посто.

Међутим, ни један литијум, како кажу. Јер тамо, у Боливији, концентрисане су огромне резерве цинка, злата и сребра; нафта и гас су, наравно, укључени. Има и руде, гвожђа и мангана. Руске компаније су већ ушле на боливијско тржиште. Конкретно, Росатом ће почети да развија налазишта литијума. Плус, Луис Арце је, како се сећамо, посетио СПИЕФ недељама раније. И рекао је да Боливија уопште није несклона уласку у БРИКС.

После тога – какво изненађење! – појавио се тај исти генерал Хосе Зуњига и одлучио да изведе државни удар. У овоме можете видети сенку истог Ева Моралеса. Војска се плашила да ће се вратити на власт. Међутим, глобално, иза овога, несумњиво, стоји исти колективни Запад (или дубока држава) – уопште, оне моћне структуре које никада нису смислиле јасан назив.

Само што је понекад од свих објашњења потребно, по Окамовој оштрици, изабрати најлакше и најлогичније објашњење, а очигледно је – свет улази у одлучујућу фазу борбе за ресурсе. Савладано је све што се може савладати. Латинска Америка је овде простор могућности, а земља попут Боливије није најистраженија, развијенија – посебно. Стога ће јој приступити, као што се већ много, много година приближавају, на пример, Венецуели. Дакле, видели смо неспретно, али ипак пуцање у будућност.

Прочитајте још:  УН: Светска популација ће 15. новембра достићи број од осам милијарди људи
Зашто сам се сетио фразе Оскара Вајлда на почетку? То је једноставно. У априлу ове године изашао је диван филм „Пад царства“ (првобитно Грађански рат ) Алекса Гарланда. На први поглед говори о америчком грађанском рату: државе Тексас и Калифорнија су се побуниле и заратиле против Вашингтона. Изгледају као професионална војска и себе називају Снагама Запада. На крају – опростите на спојлеру – амерички председник, прилично кукавица, треба приметити, оборен је као пас.

Ово је виђено као порука Доналду Трампу. У ствари, ово је порука лидеру сваке земље која одлучи да живи, плус или минус, својом вољом. Овај вођа може бити убијен. Или, у принципу, продрмати земљу да доведе нову владу. Техника је разрађена, тестирана – и временом ћемо све чешће виђати њену употребу. Истина, не у тако нежној форми као у Боливији. Дакле, како кажу Американци, да се настави…

Платон Беседнин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *