Вехабијске ћелије у Србији у порасту: Ко стоји иза терористичког напада на жандарма у Београду?

3
србији

Данашњи терористички напад испред израелске амбасаде у Београду, где је жандарм рањен, поново је указао на опасност од радикалног исламизма  у Србији. Нападач је идентификован као Милош Жујовић, познат под верским именом Салахудин, из Новог Пазара.

Портал “Васељенска” већ дуже време упозорава на постојање бројних школа за обуку вехабија у Рашкој области и на северу Црне Горе.

Према истраживањима, у Србији постоји око 1.500 вехабија, што указује да је ово тек почетак већег проблема. Вехабијске заједнице су добро организоване и повезане са другим радикалним групама у региону, што отежава безбедносним службама да проникну у њихове активности.

Министар унутрашњих послова, Ивица Дачић, изјавио је да је полиција и тужилаштво већ почело истрагу у вези са овим случајем, покушавајући да утврди све детаље о његовим повезаностима са вехабијским групама. “Ово је само један у низу инцидената који указују на све већу радикализацију и опасност од тероризма у нашој земљи,” изјавио је Дачић.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма и радикалног ислама, истиче да је проблем озбиљан, али тешко испитив. Затвореност и антосрпска настројеност тих заједница додатно компликују ситуацију. Галијашевић наглашава да постоје кампови за обуку у којима се млади људи радикализују и тренирају за могуће терористичке акције. Ови кампови функционишу у тајности, а многи од њих су добро прикривени у руралним подручјима​​ и у Србији, али и у БиХ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Систем одбране у БиХ је такође забринут због вежби вехабија на војним полигонима, што представља озбиљну претњу безбедности. Галијашевић истиче да је од кључне важности за регион да се ови проблеми решавају на систематичан и координисан начин како би се спречиле будуће терористичке акције.

Прочитајте још:  Храбри Лазаревчани: Славе Светог Саву и боре се против нарко дилера

Софија Марић  / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Вехабијске ћелије у Србији у порасту: Ко стоји иза терористичког напада на жандарма у Београду?

  1. Где смо сад?После одласка проф.Мирољуба Јевтића са факултета,нико се у Србији за плату не бави исламом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *