Лицемерје оснивача “Еко страже” који “лаје” уместо Саве Манојловића: Када новац диктира “еколошку” борбу

0

Еко стража ће остати упамћена као НВО која је покушала да забрани традиционално паљење бадњака за Бадње вече, спинујући и лажно тврдећи да Срби уместо бадњака пале гуме. Ова организација, која се наводно бори за екологију, у стварности користи своју платформу за политичке и идеолошке циљеве. Њихови напади на портал Васељенска представљају ништа друго до подршке Сави Манојловићу, са циљем да дискредитују Васељенску и њену уредницу због разоткривања њихових лажи. Истинске намере ових “еколошких” протеста нису борба за чистију животну средину, већ елиминација патриотских опција и испуњавање личних и политичких агенди.

У Србији последњих година сведочимо порасту еколошких покрета и протеста који имају за циљ заштиту животне средине. Један од најистакнутијих покрета је “Еко стража”, организација коју је основао Бојан Симишић. На први поглед, чини се да је ово покрет грађана који искрено жели да побољша квалитет живота у Србији кроз борбу против загађења. Међутим, када се дубље загребе испод површине, откривају се везе које доводе у питање праве намере овог покрета и његовог оснивача.

Бојан Симишић је не само оснивач Еко страже, већ и директор мале компаније “Whale Shark Studio”, која сарађује са великим западним корпорацијама као што су Chevron, Texaco, Nestlé, Unilever и Procter & Gamble. Додуше, истини за вољу, послови које он има са њима су мининамлни и на нивоу “Upwork” ангажмана, што само говори о квалитету рада Симишића, али уједно и да би уколико је спреман да са највећим светским загађивачима сарађује за 200 евра, колико је просечан ангажман на “Upwork”-у, да би за већи новац учинио и веће ствари.

Управо оно на шта је Васељенска упозорила претходног дана у чланку у да “Еко страже” по задатку деле протестанте и на исти начин као након Рибникара покушавају да отерају сваку патриотску појаву са протеста. Наравно, истима не смета “ПроГлас” који је најавио могућност дијалога, односно да није проблем сам рудник, већ ко копа и на који начин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Тужилац Љубивоје Ђорђевић се препознао у речима Тужиоца Стефановића

Несумњиво да се чланак који разоткрива праву природу њиховог деловања није допао оснивачима “Еко стража”, па је тако преко свог Твитер профила покушавао да од уреднице Васељенске, Бранимира Несторовића, али и свих који су прихватили наратив да је реч о раскринканим преварантима.

Не пориче да за новац ради све

Ове компаније су више пута биле критиковане због својих штетних утицаја на животну средину широм света. На пример, Chevron је оставио токсични отпад у Амазонији након вађења нафте, што је изазвало катастрофалне еколошке последице у Еквадору. Слично томе, Nestlé, Unilever и Procter & Gamble су међу највећим загађивачима пластиком у свету, што је потврђено у бројним истраживањима и извештајима.

Док се Еко стража у Србији представља као организација која се бори за чистију животну средину, Симишић кроз своју компанију сарађује са корпорацијама које доприносе глобалном загађењу. Ово показује ниво лицемерја који је тешко игнорисати. Наиме, Симишић отворено признаје да ради на пројектима који су плаћени од стране ових корпорација, иако негде у свету људи протестују против њихових пројеката због еколошких последица.

Колико га је забола истина, показује и кроз свој речник који обилује епитетима “глибуљо”, “глупачо”, “патолошки лажову”, и бројним другим мислиће како ће увредама скренути пажњу са истине.

Иначе, портал Васељенска се посебно фокусирао на НВО, а након серије чланака који говоре о везама Саве Манојловића са начелником БИА, Марком Парезановићем, појавили су се бројни ботови али и НВО попут “Еко страже” који покушавају да скрену пажњу са тога и управо уредницу Васељенске представе као сарадника Службе.

Манојловић, лидер покрета “Крени-Промени”, који је такође учествовао у разним протестима и био изложен критикама, није хтео директно да се укључује у обрачуне и реагује на прозивке. Уместо тога, послао је своје “куче” у виду Еко страже да га бране.

Прочитајте још:  Изетбеговић: „Српски свет“ је балканска верзија „руског света“

На сајту Еко страже објављено је саопштење у којем заљубљено хвале Манојловића, јасно стављајући до знања своје политичко лево опредељење и подржавајући његове активности. У овом саопштењу, Еко стража је истакла Манојловићеву посвећеност борби против загађења и његову улогу у подизању свести о еколошким проблемима у Србији. Ова подршка додатно открива политичку агенду и показује да су њихове акције далеко од непристрасне еколошке борбе.

Овакав став Еко страже, који је отворено политички и у функцији одбране једног од својих истакнутих савезника, показује да су њихови еколошки циљеви често у сенци политичких интереса. Док се на једној страни боре за чистију животну средину, на другој страни активно подржавају политичке фигуре и покрете који одговарају њиховим левичарским идејама, чак и ако то значи искључивање и дискриминацију других политичких опција.

Након протеста у Лозници, где је присуствовао велики број патриота, патриотских организација а међу најбројнијима био је покрет “Ми – снага народа” Бранимира Несторовића, еколошке организације су показале право лице. Они су преко мрежа почели  да пишу како ће се на мрежама пронаћи понеки “Путинофил, русофил или фашиста (како иначе декларишу све десно оријентисане Србе)” али да ће се то временом очистити.

Ова подршка Манојловићу, али и отворен став према патриотским организацијама и странкама, открива много више од само обичне сарадње. Показује да је циљ Еко страже да кроз еколошке активности промовише одређене политичке ставове и елиминише противнике, укључујући десне опције и русофиле, који им нису по вољи. Оваква политичка агенда је далеко од непристрасне еколошке борбе.

Прочитајте још:  Mогуће проширење важења ковид пропусница

Еко стража је више пута показала отворени антисрпски наратив кроз своје акције и изјаве. Један од најупечатљивијих примера је њихова кампања против паљења бадњака за Бадње вече, традиционалног српског обичаја. Еко стража је покушала да спинује ову традицију тврдњама да Срби не пале бадњак, већ гуме, што је изазвало негодовање у јавности. Овај покушај дискредитације традиционалних српских обичаја јасно показује њихову намеру да се супротставе националним вредностима и обичајима.

Поред тога, Еко стража је у више наврата подржавала иницијативе и организације које заговарају либералне и про-западне ставове,  на штету српских националних интереса. Њихова сарадња са разним НВО и амбасадама које отворено заговарају политике супротне српским интересима додатно потврђује њихову политичку агенду.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *