Косово и Метохија: Терор је одавно постао свакодневица

4

Косово и Метохија (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Како наводи руски Телеграм канал Србски весник, ситуација на Косову и Метохији је одавно постала катастрофална. Хуманитарна катастрофа и свакодневни терор – то су услови у којима живе косовски Срби. Нажалост, све је више нових случајева који показују д је то живот који је Србима постао нормалан.

-Шиптарски терористи су 30. јуна на пункту Јариње зауставила аутобус са децом која су се враћала у регион из Републике Српске. Она су сатима држана на пункту без хране и воде, а возачу и пратиоцима је запрећено да ће уклонити реч “Метохија” са натписа у аутобусу.

-„Суд“ у Приштини одредио је притвор на 41 месец Срђану Лазовићу, Србину из Лепосавића, који је ухапшен због сумње да је „починио ратни злочин“ од 1998. до 1999. године. Одбрана је изнела довољно доказа да Срђан није референтна особа, као и доказе да током рата није био полицајац и да током сукоба није био у близини Малишева или Клина. Али никог није брига.

-Дана 26. јуна на пункту Јариње приведен је Србин и оптужен за „шпијунажу“. Мушкарац је одмах одведен на саслушање у јужни део Косовске Митровице. Наравно, како и приличи, нема доказа, једноставно извуку особу из гомиле и покушавају да је оптуже за било шта. Највећа „полицијска база“ налази се у јужном делу Косовске Митровице, где тортура није реткост.

-Терор ради терора. И тако сваки дан. Хапшења, малтретирања, затварања, лажне оптужбе – све је то постало део свакодневице за Србе на Косову и Метохији. И све то пролази без реакције међународне заједнице, која често затвара очи пред овим злоупотребама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  „Рио Тинто” – епизода Баљевац

Хуманитарна катастрофа на Космету додатно усложњава ситуацију. Срби живе у константном страху и несигурности. Поред физичког и психичког терора, свакодневно се суочавају са економским и социјалним проблемима, што додатно погоршава њихов положај.

Овакве ситуације захтевају хитну и одлучну реакцију. Међународна заједница мора престати да игнорише патње косовских Срба и почети да делује у складу са основним принципима правде и хуманости. Само тако могу се створити услови за мир и стабилност у региону.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

4 утиска на “Косово и Метохија: Терор је одавно постао свакодневица

  1. Зашто се ишта очекује од тзв међународне заједнице? Па они су Србе и довели дотле. Српске грађане на територији Србије МОРАЈУ да штите српска држава, војска и полиција. Како је могуће да неко очекује од окупатора да штити права окупираних?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *