Убедљива победа лабуриста на изборима у Британији, Сунак признао пораз

0
сунак

сунак

Британски премијер и лидер конзервативаца Риши Сунак признао је пораз на јучерашњим парламентарним изборима и честитао лидеру лабуриста Киру Стармеру на победи, пише Танјуг.

Према излазним анкетама, лабуристи су на јучерашњим парламентарним изборима у Великој Британији освојили 410 места од укупно 650 места у Доњем дому парламента, чиме је окончано 14 година владе коју предводе конзервативци. Партија премијера Ришија Сунака освојила је само 131 место, пренео је Ројтерс.

“Лабуристичка партија је победила на овим општим изборима и позвао сам Кира Стармера да му честитам на победи”, рекао је он.

Сунак је нагласио да ће се власт променити “уредно и мирно” и преузео је одговорност за пораз на изборима, преноси Скај њуз.

“Британски народ је донео отрежњујућу пресуду и ја преузимам одговорност за пораз. За многе добре, вредне кандидате конзервативаца који су вечерас изгубили… жао ми је”, додао је одлазећи премијер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стармер је по објављивању прелиминарних резултата рекао да је победом његове странке “терет коначно скинут с плећа” британског народа.

“У политици ништа није унапред одређено. Победе на изборима не падају са неба – тешко се добијају и за њих се тешко бори”, рекао је он, а преноси “Скај њуз”.

Стармер је додао да “неће бити лако” и позвао Британце да се сете изборне победе када буде теже.

Забележен је веома велики одзив бирача, а верује се да би излазност могла бити једна од највећих у новијој историји, преноси “Индепендент”.

Десничарска Реформистичка партија Велике Британије Најџела Фаража освојила је према излазним анкетама 13 места у Доњем дому британског парламента.

Прочитајте још:  Дритан Абазовић: Након одржаних локалних избора у Беранама и Улцињу, верујем да смо корак ближе ка формирању мањинске владе

“Постоји огромна празнина у десном центру британске политике и мој посао је да је попуним и то је управо оно што ћу урадити”, рекао је Фараж након што су објављени резултати јучерашњих избора.

Нагласио је да планира да изгради национални покрет у наредних неколико година, како би 2029. могао да изазове лабуристе.

Министар одбране Грант Шапс и Пени Мордант, председница доњег дома парламента, изгубили су своја места у парламенту.

Бивша конзервативна премијерка Лиз Трас такође је изгубила место у парламенту, где ће је заменити лабуриста Тери Џерми.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *