Нагли пораст цена некретнина у Сурчину и Лединама: Зашто треба бити опрезан при куповини у овом насељу

0
некретнине

Цене некретнина у београдским приградским насељима Сурчин и Ледине су у последњих неколико месеци забележиле вртоглав пораст од чак 300 посто у односу на претходну годину. 

Према подацима Републичког геодетског завода, укупна вредност прометованих некретнина у Србији показује константан раст, иако је број продатих некретнина у опадању. Ово се може објаснити високим очекивањима продавца и спекулацијама у вези са предстојећим ЕКСПО2027 .

Продавци у Сурчину и Лединама надају се да ће близина ЕКСПО2027 омогућити лакшу и бржу продају некретнина по изузетно високим ценама. Међутим, краткотрајан догађај као што је ЕКСПО2027, иако значајан, не може оправдати тако драматичан пораст цена и не гарантује дугорочну одрживост тржишта некретнина у овим областима.

Милан Јовановић, стручњак за инвестиције, коментарише: „Брза зарада због ЕКСПО2027 је илузија. Неколико недеља догађаја не може значајно утицати на дугорочну вредност некретнина. Саветујем потенцијалним купцима да добро размисле пре него што се одлуче за куповину у Сурчину и Лединама.”

Поред тога, велики број некретнина у овим насељима није укњижен, што такође треба да буди додатни опрез. Агенције за некретнине, које су допринеле оваквом брзом расту цена, не упозоравају купце на овај проблем, него то раде тек када се дође до јавног бележника и куповине. Јавни бележник Ј.П. коментарише: „Многи купци су изненађени када сазнају да некретнина коју желе да купе није укњижена. Ово може отворити читав низ правних проблема.Позивам све потенцијалне купце да прво провере да ли је имовина укњижена пре него што се одлуче на куповину.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Инфраструктура у овим насељима је и даље у развоју, поједини делови Ледина и Сурчина немају решену ни канализациону мрежу, са ограниченим бројем школа, болница и других неопходних садржаја. Саобраћајна повезаност са центром града је такође нешто што треба узети у обзир, јер може значајно утицати на квалитет живота и свакодневне активности.

Прочитајте још:  Организатор литије у Београду: Русија је искрени пријатељ српског народа

Многи стручњаци саветују да је боље уложити новац у некретнине у стабилнијим деловима града или у другим градовима у Србији, где је тржиште мање подложно спекулацијама.

„Улагање у некретнине мора бити пажљиво и засновано на дугорочним прогнозама, а не на краткотрајним догађајима,” додаје Јовановић, истичући да поједини делови Сурчина и Ледина и Радио ФАР-а немају решен проблем ни канализације, а негде чак ни воде.

Иако је близина великог догађаја као што је ЕКСПО2027 привлачна, потенцијални купци морају бити опрезни и свесни ризика улагања у некретнине у Сурчину и Лединама. Дугорочна одрживост и стабилност тржишта треба да буду приоритети при доношењу одлука о куповини некретнина.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *