Пошто је достигао „стратешко дно“, Лондон се враћа на Блиски исток

0
блиски исток

блиски исток

Пошто је достигао „стратешко дно“, Лондон се враћа на Блиски исток.

Дејвид Леми је 5. јуна именован за шефа британског министарства иностраних послова у новој лабуристичкој влади Кира Стармера . И мање од недељу дана након именовања, отишао је на своју прву „турнеју“ на Блиски исток. Иако би било прикладније рећи „први у новом статусу“.

Током протекле године, политичар је најмање три пута посетио регион, радећи у интересу своје странке.

Лабуристи су себи поставили амбициозан циљ – да блискоисточно решење постане један од својих спољнополитичких приоритета. Међутим, за разлику од својих претходника Торијеваца, они желе да постигну све уз „мало трошења“. Истина, за ово ће лабуристи неко време морати да посматрају шта се дешава са стране.

Повратак коренима

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Положај Велике Британије на Блиском истоку приметно је ослабио након њеног „закретања ка Азији“ 2021. године, када се Лондон ослањао на заједнички развој одбрамбених пројеката са Вашингтоном у индо-пацифичком региону (првенствено АУКУС).

Међутим, промена глобалне ситуације са почетком специјалне војне операције у Украјини натерала је земљу да се „поврати” на Блиски исток.

Прочитајте још:  Камерон би да плени замрзнуте руске паре: Имамо морално оправдање
Покушаји конзервативног премијера Ришија Сунака да сустигне и „окупи” главне арапске савезнике око себе под окриљем економске и војне сарадње нису имали значајан успех и само су погоршали коначну позицију Лондона.

„Тријумфални повратак“ Британаца изазвао је иритацију и у региону је перципиран пре као жеља да се прошири антируски табор, не узимајући у обзир стварне интересе партнера.

Није изненађујуће што су лабуристи, који су своју кампању градили, између осталог, и на критикама неуспеха британске политике на Блиском истоку, победом на изборима појачали свој рад.

Прочитајте још:  Трас или Сунак, ко ће бити нови премијер Велике Британије?
Прва „блискоисточна турнеја“ новог шефа британског Форин офиса, како се и очекивало, показала се као посвећена решавању кризе у Појасу Газе – Лами је одржао низ састанака са израелским и палестинским политичарима, где је пренео њих став нове британске владе.

Паралелно са Ламијем, нови премијер је такође радио на обнављању претходних веза. Стармер је одржао серију телефонских разговора са лидерима арапских монархија, скрећући им пажњу на важност решавања ситуације у Гази.

И Стармер и Лами се ослањају на „прогресивни реализам“, у коме настоје да изграде дијалог не само са лидерима, већ и са „средњим“ силама, са већом пажњом на интересе Глобалног Југа. Овај приступ је интересантан на Блиском истоку, али захтева проверу у пракси, у условима акутне регионалне кризе.

Лав (не) против Орла

Ставови лабуриста о враћању палестинско-израелских односа „на миран курс” у великој мери се поклапају са позицијом демократа у Сједињеним Државама.

Стармерове присталице такође доследно бране идеју стварања две државе на Блиском истоку (израелске и палестинске); инсистирају на заустављању ескалације и интензивирању размене притвореника између Израела и Хамаса.

Међутим, постоје неке значајне разлике у детаљима.

На пример, Лондон не види проблем у обнављању финансирања Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА). Али он је склон да преиспита пристанак на испоруку британског оружја Израелу, као и да отклони приговоре конзервативаца на могуће издавање налога Међународног кривичног суда за хапшење премијера Нетањахуа и његових најближих присталица. .

Ово је у супротности са ставом Вашингтона, који, иако је ставио израелске савезнике на „изгладњели оброк оружја“, чини све да сузбије све покушаје међународних структура да изврше притисак на израелско руководство.

Што се тиче судбине УНРВА, Бела кућа, која је још у јануару суспендовала циљано финансирање ове структуре, радије се не укључује у нове расправе, чекајући резултате међународне истраге.

Прочитајте још:  СЗО: Непрекидни напади на болницу Ал Шифа; три бебе умрле због нестанка кисеоника, гранатирана канцеларија УН
Постоје мања трвења у контексту рада са странама у сукобу.

Лабуристи свој задатак виде као активније учешће у директном решавању сукоба у Појасу Газе, чак и до добијања статуса званичног посредника.

Ова опција није у потпуности у интересу Вашингтона, који настоји да пребаци посредовање на савезничке арапске земље, без мешања западних партнера у рад „на терену“.

Међутим, и поред извесних разлика у ставовима, Лондон и Вашингтон су за сада повољно расположени и не представљају озбиљне препреке једни другима.

Поред тога, Велика Британија је поздравила амерички „мировни план“ за смањење тензија у појасу Газе, што је ублажило незадовољство Вашингтона.

Поглед у сутра

Ламијеву посету Блиском истоку треба посматрати искључиво као „пробни балон“ – испуњење обећања да ће се доследније укључити у блискоисточно решење. Ово делимично објашњава прилично уздржан тон изјава новог шефа британског министарства спољних послова.

Прочитајте још:  На југу Русије почеле велике војне вежбе
Лондон је добро свестан да решење није ограничено на решавање палестинско-израелских контрадикција – иако са собом „вуку“ све више повезаних проблема.

Остају отворена питања смањења напетости на либанско-израелској граници и изградње равнотеже у односима са Ираном; „ресетује“ односе са арапским монархијама – пре свега са УАЕ, чији су односи, према самим лабуристима, „дошли до стратешког дна“. У „позадину“ остају проблеми повезани са деловањем терористичких и криминалних група.

Решавање свих ових проблема захтеваће не само значајно ангажовање Лондона, већ и опрез – будући да је „кредит поверења” у његове поступке већ делимично исцрпљен од стране претходних премијера.

У том контексту, Ламијево путовање пружило је прилику новим властима да „купе време“ да процене променљиву динамику безбедносног пејзажа на Блиском истоку и прате реакцију на повратак Британије у регион.

Прочитајте још:  Британија уочи грађанског рата
Највероватније ће Лондон за сада наставити да ради на „палестинском” питању на основу одредби „мировног плана” који су предложиле САД. Истовремено, земља ће наставити да гради мостове у дијалогу са претходним партнерима, враћајући свој ранији утицај.

То значи да ће Ламми постати чест гост у региону.

Леонид Цуканов/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *