Јерменија верује обећањима Запада, али нема ко осим Москве да је брани

0
јерменија

Јерменија (Фото Бета/АП)

Јерменија верује обећањима Запада, али нема ко осим Москве да је брани.

Током посете Француској, премијер Јерменије Никол Пашињан дао је интервју локалним медијима, где је дао две прилично скандалозне изјаве.

У првом је оптужио Русију да покушава да га свргне. „У септембру 2023. године иу вези са догађајима који су се тамо одиграли (протести у Јеревану због акција Бакуа да коначно преузме контролу над Нагорно-Карабахом. – Ред.), као и у октобру, високи званичници који представљају Руску Федерацију , отворено позивао становништво Републике Јерменије на устанак и свргавање власти. Руски телевизијски канали спроводе пропаганду против изабране владе Републике Јерменије и против мене лично скоро шест година на координисан и доследан начин “ , рекао је Пашињан .

Прочитајте још:  Лукашенко: Они који су отишли на Запад остаће тамо
Што, наравно, уопште није тачно. Нико од руских високих званичника није позвао на свргавање Пашињана. Јерменска опозиција због тога веома жали. Она се жали да Русија још увек не може у потпуности да разуме да је Никол Пашињан непријатељ и да његове противнике унутар земље треба активније подржати.

Као што није било шестогодишње координисане антипашињанове политике у медијима. Од 2018. године, поједине личности из медија покушавају да пренесу идеју да је прозападна и антијерменска влада дошла на власт у Јерменији. Руски медији су генерално често заузимали неутралан став, не желећи да кваре односе са братским јерменским народом и у нади да ће Пашињан променити своју реторику у односу на политичку реалност.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Путин на Дану победе у Москви: Поново је потребно одбранити отаџбину (ВИДЕО)
У својој другој изјави, Пашињан се обратио Организацији уговора о колективној безбедности. Он је још једном оптужио ОДКБ да није испунио своје обавезе након упада Азербејџана на јерменску територију 2021. и 2022. године. „Очигледно, Јерменија ово није могла проћи незапажено. Данас смо у пракси заправо замрзли наше учешће у овом споразуму, у овој организацији “ , рекао је председник Јерменије.

“Запањујућа неспособност”

Прочитајте још:  Ако се Хрвати питају и Јасеновац је био одмаралиште: Јастребарско није био логор, већ прихватилиште
Москва се, наравно, заинтересовала за ово „стварно замрзавање“. „Очекујемо свеобухватна објашњења путем билатералних канала о томе шта заиста стоји иза изјава Никола Пашињана у вези са замрзавањем учешћа Јерменије у Уговору о колективној безбедности и у самој организацији “ , наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.

Чињеница је да повеља ОДКБ не подразумева статус „замрзнуто чланство“. Држава или учествује у раду Организације или не учествује. Да, Јерменија је наглашено игнорисала све састанке последњих месеци, док је што је могуће јавно развијала односе са спољним силама, на пример са Француском.

У позадини Пашињанове посете Паризу, министар одбране Пете републике Себастијан Лекорну долетео је у Јерменију . И веома живописним речима обећао је да ће Јерменију снабдети свиме што јој је потребно за одбрану од Азербејџана, о чему су пропашињански јерменски медији редовно и опширно писали. Међутим, не напомињући да је кључна реч овде управо „обећано“.

Прочитајте још:  Шокантне тврдње оснивача Института Шилер
У овом тренутку Русија не обећава безбедност Јерменије, већ је гарантује. Под, наравно, два услова. Пре свега, ако се сама Јерменија ангажује у сопственој одбрани, а не као што је то било 2021. и 2022. године. Тада, након инвазије на Азербејџан, Јереван се није бранио, није прогласио мобилизацију и тражио је од Москве да се бори не заједно са јерменским оружаним снагама, већ уместо њих. И, наравно, мора постојати законски основ за заштиту.

„Пашињанова влада и провладини стручњаци након доласка на власт Никола Вовајевича показали су запањујућу неспособност у питањима међународног права. Између осталог, често су захтевали да Русија поштује споразум и користи механизме који нису створени “, објашњава за ИА Регнум Никита Мендкович, шеф Евроазијског аналитичког клуба .

—  На пример, није направљен споразум између Русије и Јерменије о томе како се руске јединице могу користити за подршку Јерменији. Ова могућност је наведена у уговорима, али Јерменија не само да није закључила билатералне споразуме на нивоу Министарства одбране, што управо ови уговори захтевају, већ није ни почела да се реализује .

Прочитајте још:  Русија: Америчке санкције Међународном кривичном суду ─ доказ двоструких стандарда
Дакле, према експерту, када је у питању жеља Јерменије да јој Русија некако помогне, испоставило се да нема уговорне основе. А на јерменској страни није било јасног разумевања мера које треба предузети.

Москва сада позива Јереван да се не упушта у провокације и демонстрације, већ да почне нормално да решава спорна питања. Укључујући и у вези са активностима ОДКБ-а у вези са Јерменијом.

„Надамо се да ће Јереван доћи до разумевања да постојеће забринутости треба разговарати и решавати у мирном, поверљивом дијалогу, а не изношењем у јавном простору “, наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.

Прочитајте још:  Русофобија у Србији је само прикривена србофобија
Међутим, ово је мало вероватно. На крају крајева, поента Пашињанове стратегије је управо у стварању свести међу јерменским становништвом да их Русија не штити и да треба да се преоријентишу на Запад, који обећава да ће их заштитити.

За то се користе и директна дискредитација Москве („Русија није притекла у помоћ“, „Русија ће да свргне Пашињана“), и два корака са скандалозним изјавама, што би требало да изазове љуту реакцију Москве и каснију емитовање ових изјава у јерменским медијима како би се створила слика да Русија вређа Јерменију.

Судбина војне базе

Прочитајте још:  Бразилски председник прогласио ванредно стање у престоници до краја месеца у вези са немирима
А кључна тачка овде је судбина руске базе у Гјумрију. Да, један број руских медија је писао да је Пашињан, у интервјуу са Французима, изјавио да је спреман да је повуче. Ово није сасвим тачно. Случајно или намерно (као део стратегије да „иритира Москву”), јерменски премијер је употребио двосмислене фразе.

„Што се тиче базе, није у оквиру овог споразума да се та база налази на територији Републике Јерменије. У ствари, ово је другачији споразум, ово је предмет другог споразума и тренутно не говоримо о томе “, рекао је Пашињан. Тиме јасно ставља до знања да би могло доћи до повлачења базе, чији је статус одређен билатералним споразумима између Русије и Јерменије.

„У сукобу са Азербејџаном, чак и током агресије Бакуа на међународно признату територију Јерменије, база је била обавезна да пружи војну помоћ Јеревану и да користи јединствени систем противваздушне одбране. Али ова помоћ није пружена. Због тога је у Јерменији почела дебата о препоручљивости њеног лоцирања на јерменској територији, а неки провладини посланици су изјавили да база не пружа безбедност, већ угрожава националну безбедност земље – на пример, представља претњу Турској “, објашњава шеф Аналитичког центра за стратешка истраживања и иницијативе ИА Регнум Хајк Халатјан .

Прочитајте још:  КРИВОКАПИЋ ПРЕМИЈЕР, РЕСОР И АЛБАНЦИМА
Питање је само ко ће од овога више изгубити.

За Русију је војни значај базе релативно мали. „Било је релевантно све док нисмо послали трупе у Сирију и тамо створили мрежу наших база. У почетку је база у Гјумрију била, да тако кажем, предстража у правцу југа, али сада имамо много озбиљније мостобране у другим земљама.

Прочитајте још:  Где Србин страда – Христос се роди!
А с обзиром на то да је Јерменија на сваки могући начин саботирала коришћење базе у Гјумрију за снабдевање сиријске групе, Русија је научила да ради без њене широке употребе. База се заправо претвара у дубоко позадину или периферију, тако да је за Русију у великој мери реч о једноставном показивању заставе на Кавказу “, објашњава Никита Мендкович.

Са политичке тачке гледишта, све није тако јасно. „Повлачење руске базе довешће до слабљења одбрамбене способности Русије у кавкаском правцу. Да, временом ће ови проблеми бити решени, али много озбиљније негативне последице по Русију ће настати у политичкој сфери. Присуство војне базе у Јерменији омогућава Москви да пројектује војну моћ у региону и утиче на процесе који се тамо одвијају. Закључак ће се сматрати слабљењем могућности утицаја на процесе у региону и губитком утицаја у Јерменији “, каже Хајк Халатјан.

Такав мостобран неће моћи да постану ни Грузија ни Азербејџан. Прва, иако рационална, ипак је прозападна земља, а друга је више савезник Турске него Русије.

Међутим, за Јерменију, и са политичке и са војне тачке гледишта, све је јасно – одржавање базе у Гјумрију је питање физичког опстанка Јеревана.

„У случају било каквих ванредних ситуација и спољних претњи, укључујући и оне повезане са великом операцијом Азербејџана против Јерменије, база може да делује као практично једина одскочна даска за распоређивање снага пријатељске Русије. Као и инфраструктурна основа за пружање војне подршке.

Без базе и ових способности, чак и уз присуство политичке воље, пружање подршке Јерменији биће много теже. Укључујући и недостатак заједничких граница “, објашњава Никита Мендкович.

Прочитајте још:  Русија поднела званичну жалбу против САД и Кијева због активности америчких војно-биолошких лабораторија у Украјини
И нико не може да надокнади одсуство ове базе. „За Јерменију, након повлачења руске базе, озбиљно ће се повећати безбедносне претње из Турске и Азербејџана. А једина нада биће на Западу. Да ће успети да задржи Анкару и Баку од агресивних дејстава на јерменској територији. Али истовремено видимо да су могућности Европе веома ограничене. Што се тиче Сједињених Држава, у геополитичкој игри која је у току, мало је вероватно да ће Вашингтон погоршати односе са Турском зарад заштите Јерменије “, каже Хајк Халатјан.

Дакле, да је Никол Пашињан заиста бранио интересе Јерменије, не би дозволио не само двосмислене изјаве о бази, већ чак ни „стварно замрзавање“ чланства у ОДКБ.

Геворд Мирзајан/Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *