ЕУ хоће српски литијум

0

ЕУ хоће српски литијум.

Европска унија и Србија потписале су меморандум за почетак стратешког партнерства у индустрији електричних возила.

Прочитајте још:  Косово и Метохија из заборављеног угла - 2. део
Споразум има за циљ „подршку развоју нових локалних индустрија и квалификованих послова у ланцу вредности електричних возила“, наводи се у документу.

Како показују конкретне области сарадње, стране су заинтересоване за развој ланаца снабдевања сировинама за батерије из Србије. Председник Србије Александар Вучић је раније, у интервјуу немачком пословном листу Ханделсблат, указао на интересовање Мерцедеса, Стелантиса и Фолксвагена за куповину литијума који се копа у долини реке Јадар. Очекује се да ће, уз помоћ ЕУ, бити успостављена прерада ових сировина на локалном нивоу.

Прочитајте још:  Си Ђипинг се захвалио Вучићу што могу несметано да трују народ у околини Бора, док експлоатишу српско злато!
Остале области сарадње се тичу истраживања и иновација, еколошких и друштвених стандарда, финансијских инструмената за подршку инвестиционим пројектима и развоја вештина у области екстракције сировина за батерије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Александар Вучић је у коментару уочи потписивања меморандума рекао да је циљ документа да сировине које се копају у Европи остану на њеној територији. Налазиште у западној Србији сматра се највећим у Европи. Аустралијско-британска рударска компанија Рио Тинто га је већ развијала, али су његове активности суспендоване одлуком суда због прелета еколошких активиста. Уставни суд Србије је 11. јула укинуо ту одлуку.

Извор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *