Кинеске економске убице: Пљачка преко лоших пројеката и корупције

1
корупцију

До почетка 21. века нова генерација економских убица преузела је контролу над светом. Ове стратегије подразумевају ширење економског утицаја кроз корупцију и лоше пројекте.

Кина је развила значајне односе са пет централноазијских држава: Казахстаном, Киргистаном, Таџикистаном, Туркменистаном и Узбекистаном. Ове земље су постале кључне за иницијативу Пут и појас, која повезује Кину са Европом и Блиским истоком. Овај пројекат, иако нуди економске могућности, често доводи до корупције и еколошких проблема.

Казахстан је постао важан партнер Кине на Путу свиле. Трговина између ове две земље значајно је порасла последњих година. Ипак, овај раст није без последица. Услови рада у кинеским пројектима често су опресивни, а инфраструктурни пројекти су често лоше конструисани, што доводи до бројних проблема. Кинески утицај у Централној Азији није само економски. Политички утицај је значајан, и Кина користи своју економску моћ да утиче на политичке одлуке у овим земљама. Лидери ових земаља, као што је председник Казахстана Нурсултан Назарбајев, често сарађују са Кином, упркос критикама за корупцију и кршење људских права.

Перкинс описује своју посету Казахстану и сусрет са Назарбајевим, који је био познат по својој бруталној владавини и корупцији. Овај сусрет је илустрација како кинески утицај може функционисати у пракси. Упркос томе што је био позван на вечеру са председником, Перкинс је био свестан корупције и кршења људских права у овој земљи. Кина је постала доминантан трговински партнер Казахстана. Од 2016. до 2019. године, извоз из Казахстана у Кину је порастао за 90 одсто, док је увоз порастао за више од 55 одсто. Међутим, овај раст доноси и еколошке проблеме. Инфраструктурни пројекти често доводе до еколошких катастрофа, што је проблем са којим се Казахстан и друге земље у региону суочавају.

Прочитајте још:  Обојена револуција, Мајдан, арапско пролеће и Србија!

Један од значајних проблема је и религијски и културни сукоб. Са више од 70 одсто муслиманског становништва, Казахстан има проблеме са кинеском политиком према Ујгурима у провинцији Синђанг. Ово је извор тензија које утичу на односе између ове две земље. Земље које улазе у економске аранжмане са Кином често се суочавају са дугорочним проблемима. Кинески пројекти, иако нуде краткорочне економске бенефиције, често доводе до дугорочних дужничких замки и економске зависности. Ова зависност омогућава Кини да диктира политичке и економске услове, што додатно погоршава ситуацију у тим земљама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кинеске економске убице користе стратегије које укључују корупцију, лоше пројекте и економску зависност како би прошириле свој утицај. Иако ове стратегије могу донети краткорочне економске користи, дугорочно доводе до значајних друштвених, економских и еколошких проблема. Овај модел функционисања представља озбиљан изазов за земље које улазе у овакве аранжмане и поставља питање одрживости оваквог економског система.

Никола Вуксановић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Кинеске економске убице: Пљачка преко лоших пројеката и корупције

  1. eeej bre??? jesmo mi ovde na n1, vojs of emerika, slobodna jurop, or what?

    možda se ideološki krećemo putem našeg litijuma? kod budimpešte skrećemo na levo, a kroz sloveniju pravac ispod karavanki.

    nemoj da vas čuje naš čelični prijatelj, kineski staljin. taj koji prosipa šakom i kapom, a da mu kapa nezna šta je šaka dala i obrnuto.

    ima odma da prizna kosovo, pa će konačno kosovo biti vraćeno vučićima, da ga uzmu sebi u naprednu stranku a nama srbima skroje nove pelene za nova radna mesta. voistinu, sa kosovom kao baščom, mogli bi sns da plate puno više pekara, da prave sendviče. sa maslacem umesto margarina!!!

    dobro je. staraćemo se

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *