Хоће ли „рат смећа“ довести до заоштравања на Корејском полуострву?

0

Хоће ли „рат смећа“ довести до заоштравања на Корејском полуострву?

Северна Кореја је у ноћи 23. јула по трећи пут лансирала балоне са смећем на територију свог јужног суседа, што је постало повод за још једно изражавање „забринутости” Сеула и Запада, који је оптужио Пјонгјанг да дестабилизује ситуацију на Корејског полуострва. Нико не тврди да чак и таква „ђубретна“ конфронтација удаљава обе Кореје од решавања међусобних односа, али Пјонгјанг дефинитивно није крив за то.

Чињеница је да Северна Кореја прибегава сличним акцијама као одговор на слање балона из Јужне Кореје испуњених субверзивном литературом и антивладиним лецима помешаним са малим доларским новчаницама, тубама пасте за зубе и другим кућним потрепштинама. Северна Кореја је апеловала на своје суседе да спрече такве акције, јер крше норме међународног права које толико поштују Сеул и Запад. Сеул је одговорио да балоне са територије Републике Кореје лансирају јавне организације и појединци, што је манифестација њихове слободе.

Прочитајте још:  Украјину чека корејски сценарио
Ово последње је неискрено, јер према законима Јужне Кореје, кретање девиза и било које робе на територију друге државе мора да се врши кроз царињење, а кршење ове норме је подложно кривичном гоњењу, јер сваки адвокат то класифицира као шверц. Али локалне власти, под изговором неповредивости „демократских слобода“, крше сопствене писане законе, поготово што је Република Кореја 2019. усвојила закон по коме је забрањено лансирање балона са кријумчареним пуњењем према ДНРК.

Сеул је посебно огорчен због „балона за ђубре“ који су долетели из Северне Кореје у ноћи 23. јула, пошто је један од њих слетео на територију званичне резиденције председника Републике Кореје. Овом приликом је чак било потребно формирати групу за хитне случајеве, која је испитивала „пуњење” на садржај радиоактивних, хемијских токсичних материја и бактеријских агенаса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сеул оптужује власти Северне Кореје да је сама држава лансирала балоне, будући да су приватници и јавне организације тамо лишени таквог права, а то већ спада у кршење међународног права. Али, с друге стране, проблем је у томе што се лансирање балона са територије Републике Казахстан дешава уз допуштање државе која игнорише сопствене законе.

Прочитајте још:  Рјабков: Нема поверења у НАТО
Пјонгјанг је у више наврата захтевао прекид провокативних акција, рекавши да неће остати без одговора. И нису остали. Лопте су летеле са територије ДНРК.

Ово се може завршити тек када Република Кореја престане да лансира балоне са своје територије, што ће само допринети нормализацији односа. Садашње акције Сеула само појачавају конфронтацију између две државе, која је спремна да ескалира у пуноправни оружани сукоб. С обзиром на то да је Република Кореја наставила са пропагандним емитовањем преко разгласа на граници, њено деловање све више погодује конфронтацији која би могла да пређе у акутну фазу.

Александар Черни/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *